Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Sindikat kulture: Tražimo ostavku ministarke Vlaović

Tražimo poštovanje Ustava, Zakona o radu i Zakona o zabrani diskriminacije! Tražimo poštovanje principa zakonitosti

Iz Sindikata kulture Crne Gore tražili su neopozvu ostavku ministarke kulture Maše Vlaović, poručivši da je nedorasla funkciji koju obavlja.

Njihov obraćanje prenosimo u cjelosti.

Zaposleni u kulturi dugo su čekali da se nadležne institucije uključe u rješavanje jednog važnog problema koji je, neodgovornim postupanjem nadležnog ministarstva, ovih dana eskalirao.

Nakon strpljivog čekanja da se nadležne institucije uključe (čemu se zaposleni u kulturi nadaju već godinama) u rješavanje problema koji je zaslugom aktuelne ministarke kulture eskalirao, Sindikat kulture primoran je da ovim putem reaguje na novonastalu situaciju.

Ministarstvo kulture i medija objavilo je juče, u maniru koji je svojstven administraciji ministarke Vlaović (s rijetkim izuzecima), nepotpuno, neprecizno i nadasve zlonamjerno saopštenje o posljednjoj sjednici Odbora za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture. Poučeni lošim iskustvom saradnje sa aktuelnom ministarkom, ne sumnjamo da je posrijedi tendenciozno postupanje na štetu drugog, koje odražava jedno nevješto prikrivanje nesavjesnog postupanja.

Nakon jalovih pokušaja da se problem riješi posredstvom Ministarstva kulture, umiješala se i Vlada. Predstavnici Sindikata imali su sastanak sa premijerom Abazovićem. Sastanku je prisustvovala i sama ministarka. Događaj je obilježila Abazovićeva iznenađenost činjenicama sa kojima je tom prilikom upoznat, što je vodilo u marginalizaciju ministarke Vlaović, koja je ostatak sastanka provela kao posmatrač po kazni. Na sastanku je dogovoren modus uvećanja koeficijenta za umjetnike uz puno poštovanje legalne procedure. Nakon dogovora s premijerom, predstavnici Sindikata potpisali su saglasnost da se Ministarstvu finansija uputi zahtjev kojim se traži uvećanje procenta za umjetnike.

Bitno je napomenuti da je Sindikat i ranije ponudio više rješenja. Najprije je tražen veći koeficijent za sve, i za stručnu i za umjetničku grupu zaposlenih. Ministarstvo je to odbilo. Vjerovatno najracionalnija među ponuđenim alternativama bila je da se problem riješi putem donošenja pojedinačnih kolektivnih ugovora. Takvo rješenje je odbačeno očigledno usljed nedoraslosti administracije Maše Vlaović da komunicira sa ustanovama koje su u nadležnosti Ministarstva kulture, te da utiče na čelnike rečenih ustanova. Biće da ministarka nema uticaja na čelnike ustanova kulture i da ništa po tom pitanju ne preduzima, što ide u prilog opravdanoj sumnji u sposobnost Maše Vlaović da uopšte vodi jedan državni resor.

Nakon odbacivanja svih zakonitih rješenja koje je Sindikat predložio, ministarka nas poziva na donošenje jedne nezakonite odluke i “pakuje” ucjenu: u slučaju vašeg nepristanka, Vlada će oboriti Granski ugovor. Nijesmo sigurni da na svijetu postoji ministar koji u tako brutalnom maniru poziva da se zanemari princip zakonitosti.

Da pojasnimo važnu pojedinost: Odbor za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, ne može zakonito donositi odluku kakvu zahtijeva ministarka Vlaović. To tijelo isključivo može tumačiti važeći Granski kolektivni ugovor i osiguravati njegovo sprovođenje. I ništa više od toga.

Nakon što smo odbili da izađemo iz legalnih okvira, ministarka se suočava sa nezadovoljstvom umjetnika, s kojim ne zna kako da izađe na kraj, te nas zakulisno proizvodi u njihove neprijatelje.

To što kao Sindikat kulture djelujemo zakonito i u skladu sa odredbama Granskog kolektivnog ugovora ne znači da smo bilo čiji neprijatelji. Proces izrade i usvajanja tog važnog dokumenta uključivao je sve kulturne ustanove. Transparentnost i inkluzivnost rečenog procesa bile su na najvišem nivou, što je ishodovalo u dokumentu koji je ispunio očekivanja većine kulturnih djelatnika. Dakle, većine – ne apsolutno svih. Mali dio njih, koji pripada umjetničkoj grupi poslova, počeo je pokazivati interesovanje za sindikalnu aktivnost tek odnedavno. Zarad interesa svih zaposlenih u kulturi, uzdržaćemo se od tumačenja razloga za to i nećemo ulagati u animozitet među radnicima. Naprotiv! Sindikat kulture je reprezentativni sindikat svih koji su zaposleni u oblasti kulture.

S druge strane, držimo očiglednim da je neprofesionalno i nekorektno djelovanje ministarke Vlaović umnogome proizvelo pomenute komplikacije. Nakon svega, umjesto preuzimanja odgovornosti, ministarka poseže za intrigama i podsticanjem konflikta među zaposlenima, a u nevještom nastojanju da se izvuče iz problema koji je produbljen zahvaljujući njoj samoj. Nakon svega, nedostojna ministarka poziva da se problem riješi mimo zakona, što predstavlja skandal prvog reda. Da stvar bude gora, ministarka nas ucjenjuje.

Uporni pokušaji bjekstva od odgovornosti i učestali napadi na Sindikat iza kojih se očigledno krije namjera da se on pokuša oslabiti i rasturiti, ono je po čemu ćemo pamtiti onu koja je nedorasla funkciji koju obavlja, onu koja krivi isključivo druge za sopstvene neuspjehe i umjesto rješenja infantilno pronalazi opravdanja.

Na prethodnoj sjednici Odbora u Ministarstvu kulture i medija zahtijevali smo ostavku ministarke Vlaović. Sindikat je takvu odluku donio na inicijativu najšireg članstva. To je važno navesti jer je nakon našeg zahtjeva uslijedio višednevni muk u Ministarstvu. Tek nakon par dana, u javnost izlazi njihovo saopštenje. U njihovom saopštenju nema ni riječi o zahtjevu da ministarka podnese ostavku.

Stoga ovom prilikom ponavljamo naš zahtjev: tražimo neopozivu ostavku ministarke Maše Vlaović!

Tražimo poštovanje Ustava, Zakona o radu i Zakona o zabrani diskriminacije! Tražimo poštovanje principa zakonitosti!

Tražimo poštovanje Opšteg i Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture!

Pozivamo predstavnike Vlade da se uključe u rješavanje ove krizne situacije.

Glavni odbor Sindikata kulture Crne Gore

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve