Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić zatražila je da ministar zdravlja Kenan Hrapović podnese ostavku iz moralnih razloga jer, kako kaže, nije stručan da vodi ovaj resor.

Kenan Hrapović

Njihovo reagovanje prenosimo u cjelosti

Povodom Vašeg intervjua vezano za povećanje budžeta za zdravstvo za 2020 godinu i Vašeg elaborata o “pravilnom usmjeravanju“ sredstava zarad komfornijeg i udobnijeg zdravstva, kako pacijentima a tako i zdravstvenim radnicima… SDMCG koji okuplja isključivo ljekare, inače, da ne zaboravite, nosioce posla svih zdravstvenih sistema svijeta pa i crnogorskog, ima potrebu da reaguje na neistine koje ste u istom izrekli.

Pošto smo najbolje upoznati sa stanjem zdravstva u našoj zemlji, jer smo danonoćno, 365 dana u godini direktni učesnici u njemu i na “prvoj liniji“ osjećamo potrebu da, NE Vama, već našim pacijentima objasnimo kako Ministarstvo zdravlja Crne Gore potpuno pogrešno vodi zdrastvenu politiku (godinama) i kako ih „spinovanjem“ dezavuiše o stvarnom stanju.

Poštovani pacijenti, nas Hrapović ne može da ubijedi da je crnogorsko zdravstvo u rangu zdravstva SAD-a, jer dobro zna koliko je neuspješan samo projekat elektronskog zakazivanja kojim se on „diči“. Vjerujemo da ne može ni vas. Zahvaljujući ovom projektu i nekoliko reformi ovog istog projekta za godinu-dvije, većina specijalističkih pregleda ne može se obaviti ni za nekoliko mjeseci.

Upravo iz tog razloga privileguju se pojedine privatne zdravstvene ustanove (Kodra, Hipokrat, Tesla…) u kojima se prelivaju milioni eura našeg i vašeg novca. Često ste svjedoci da se aparati u javnim ustanovama kvare, da se danima čeka njihov servis, da se najteži pacijenti „prevoze“ autobusima do regionalnih centara, uprkos regionalnom liderstvu pa i zdravstvenom.

U doba internet komunikacije i čestih putovanja po okolnim zemljama sigurno ste primjetili višestruko manju cijenu ljekova koje uvozimo u odnosu na cijene u našim apotekama koje se mogu objasniti samo monopolizmom.

U besjedi ministra Hrapovića kako je: “Vlada, kao i prethodnih godina prepoznala značaj ulaganja u zdravstveni sistem i pokazala odgovoran odnos prema svim građanima, obezbjeđivanjem kontinuiteta i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite kroz ulaganja u ljekove, opremu, u rekonstrukciju i adaptaciju radnih prostora kako bi građanima i zaposlenima bilo udobnije, komfornije“ vidimo samo floskule čovjeka, političara koji dugogodišnjim „iskustvom“ i vođenjem najvažnijeg resursa nije uspio ubjediti preko 150 kolega da se vrate u tako perspektivno crnogorsko zdravstvo; ili makar u privatni sektor tako dobro „umrežen“ u postojeći zdrastveni sistem.

Dakle ovaj podatak ništa ne znači ministru Hrapoviću jer je raspisano preko 150 specijalizacija i subspecijalizacija koje će za nekoliko godina popuniti „praznine“??!!

Vjerujem da ste vi (pacijenti), ako nije resorni ministar, svijesni problema nedostatka kadra čekajući strpljivo u redovima za preglede ili čekajući da možda neko odustane od pregleda da bi se vama ukazala prilika za taj slobodan termin.

Korak dalje je otišla dr Miranović koja „patriotskim naredbama“ pokušava da „uslovi“ ostanak budućih studenata medicine tvrdeći da svoj radni vijek „moraju“ potrošiti u matičnoj državi za šta će biti nagrađeni sa 550 eura mjesečno i 40 sati prekovremenog rada koji im se mogu platiti iako će raditi i po 80h.

Zakon kaže može samo 40h. Ali mora se pokriti deficit kadara koji je otišao ili koji namjerava da ode u inostranstvo ili u privatni sektor iako taj deficit još uvijek nije priznao od strane Ministarstva zdravlja. Mi smo ga svjesni, pacijenti su ga svjesni, direktori su ga svjesni, oni koji ga najprije trebaju biti svjesni još nisu! Toliko o njima i njihovom radu.

„Razvojna komponenta budžeta„ je predviđena za angažovanje medicinskih stručnjaka van Crne Gore ali ne i za stručnjake iz Crne Gore, jer njih besplatno izvozimo.

„Ulažemo i značajna sredstva za usavršavanje i edukaciju ljekara – milion eura“ su nerealne priče. Ova suma namijenjena je svim zdravstvenim radnicima, ali sve da nekim nemogućim scenariom to pripadne samo ljekarima, kakav to kvalitet kontinuirane medicinske edukacije obezbjeđujete za 400 eura po ljekaru za godinu dana? Samo kotizacije za stručne kongrese se kreću od 300 do 900 pa i više eura. Zahvaljujući nedostatku novca koji trebaju da obezbjede naše ustanova kao i zahvaljujući neaktivnosti Ljekarske komore sa dr Aleksandrom Mugošom na čelu, uskoro će 90% ljekara izgubiti pravo na produženje licence. Toliko o vašoj brizi. A šta je zapravo realnost crnogorskih zdravstvenih radnika dovoljno govori da u jednoj zdravstvenoj ustanovi za svih 45 zdravstvenih radnika i saradnika odobrena suma od 1045 eura za kontinuranu medicinsku edukaciju. Za „obavezno licenciranje“ ne optužujte ljekare jer imamo dokaze da za KME nije bilo novca kada se tražilo od direktora ustanova. Sa ovim dokazima je bio upoznat i predsjednik Ljekarske komore koji nije učinio ništa da zaštiti njegove članove da obave zakonom obaveznu – kontinuiranu edukaciju.

Za rješavanje stambenih pitanja odvajate „značajna sredstva“ te preko stambene zadruge i vječitih predstavnika reprezentativnih sindikata, dobiše i Vaši ljudi iz ministarstva po „privilegovanim“ kamatama (40-tak eura mjesečno) sa platama od 2000 eura, dok mnogi ljekari žive ispod granice siromaštva kao podstanari ili vraćaju „doživotne“ visoke kamate.

Oni nijesu od Vas „privilegovani“, doveli ste ih raznim provjerenim metodama zastrašivanja “Kolektivnim ugovorima o zaradama“, “Zakonima o Štrajku“ do „statusa beznađa“.

Na kraju tražimo od Vas ostavku iz moralnih razloga, iz razloga nedostatka stručnosti da vodite ovaj resor, iz razloga nedostatka rezultata koji se očekuju od Vas, zbog odlaska mladih ljekara i stručnjaka iz crnogorskog zdravstva, zbog povećanja zarada od devet odsto koje odliv neće zaustaviti a čime ćete ugroziti svakog građanina Crne Gore koji zavisi od usluga javnog zdravstvenog sistema a kome je pravo na zdravstvenu zaštitu Ustavom zagrantovano.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve