Utorak, 5 Jula, 2022
Rubrika:

Šestogodišnjakinja tri sata čekala pomoć jer u Hitnoj nemaju konce i anestetik

- Rekli su mi da kupimo anestetik, a kada sam ih pitala što ćemo sa koncem, jer toga nema u apotekama, nijesu imali odgovor, osim da čekamo da nađu?! Možete li da zamislite da se to događa u 21. vijeku, u jednoj evropskoj zemlji – priča Marina Damjanović i ističe da su u bolnici nakon par sati našli i anestetik.

Roditelji šestogodišnje djevojčice iz Nikšića – Marina i Dragan Pido Damjanović obratili su se sinoć našoj redakciji ogorčeni što su skoro tri sata u Hitnoj pomoći nikšićke bolnice čekali da njihovom djetetu bude sanirana rana u ustima, nakon što je povrijeđeno u dvorištu porodične kuće?!

– U nikšićkoj bolnici je kao da ste u pećini, kao da je kameno doba – nemaju konca, nemaju anestetike, nemaju vatu… Satima su tragali po odjeljenjima ne bi li to našli, a naše dijete je u hodniku čekalo pomoć. To je strašno – kaže Damjanović.

Njegova supruga priča da su sa svojom djevojčicom, kojoj je „na sve strane lila krv iz usta“ nakon što se povrijedila u dvorištu porodične kuće u Humcima, prestravljeni došli u Hitnu pomoć, da bi se ispostavilo da nijesu sposobni da hitno i pomognu pacijentima.

– Rekli su mi da kupimo anestetik, a kada sam ih pitala što ćemo sa koncem, jer toga nema u apotekama, nijesu imali odgovor, osim da čekamo da nađu?! Možete li da zamislite da se to događa u 21. vijeku, u jednoj evropskoj zemlji – dodaje Marina Damjanović i ističe da su u bolnici nakon par sati našli i anestetik.

Uspaničeni, telefonom su pozvali Draganovu majku koja je 40 godina radila u bolnici, da pokuša da dobije direktora te ustanove Marka Mitrovića ne bi li im on pomogao.

– Nije joj se javio, zna on zašto, a znam i ja – iz političkih razloga, jer zna na kojoj smo mi strani. U nikšićkoj bolnici fali svega i to se krije, a on u kamere Televiziji Nikšić priča kako je bolnica snabdjevena. Evo, viđeli smo mi noćas – ljut je Damjanović.

Bračni par ističe da „do neba“ zahvaljuju doktoru Mitru Šaranoviću koji je bio krajnje korektan i profesionalan, ali nemoćan da njihovom đetetu pruži adekvatnu pomoć, kao i instrumentarki Beli Kotlici.

Njihova djevojčica ima desetak unutrašnjih konaca i još nekoliko vanjskih i dobro se osjeća, a puštena je na kućno liječenje.

– Nadamo se da će Ministarstvo zdravlja čuti naš glas i da će neko konačno riješiti situaciju u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Neprihvatljivo je da bolnici nedostaju osnovna sredstva za pomoć pacijentima, jer nekome život od toga zavisi – poručuju Damjanovići.

Brojni građani ukazuju na probleme u nikšićkoj bolnici od kada je na njeno čelo postavljen Mitrović, ali Ministarstvo nije reagovalo.

Jedna porodica tužila je ovu zdravstvenu ustanovu zbog smrti novorođenčeta i ugrožavanja života porodilje. U martu je jednom pacijentu, koji je bio smješten na Internom odjeljenju bolnice u Nikšiću, greškom data krv i to još neodgovarajuće krvne grupe. On nije ni trebalo da primi krv, već je ona bila namijenjena drugom pacijentu, a grešku je napravila medicinska sestra. Prema saznanjima Pobjede, pacijent koji je greškom primio krv, dobio je pola jedinice, a sa transfuzijom je prekinuto kada mu je pozlilo i tek tada su medicinski radnici shvatili da su pogriješili. Drugi pacijent, kojem je transfuzija bila namijenjena, primio je drugu polovinu preostale jedinice krvi.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Arsenal iz Tivta doveo zvučna pojačanja

Arsenal je napravio značaj iskorak u jačanju igračkog kadra pred debitantski nastup u najkvalitetnijem crnogorskom društvu. Uprava prvoligaša iz Tivta potpisala je tri dokazana igrača...

Krivokapić i Bekari: Crna Gora i San Marino jačaju politički dijalog i ekonomske aktivnosti...

Crna Gora i San Marino dokaz su spremnosti prostorno malih zemalja da izdrže promjene i traju kroz vrijeme, temeljeći ovu svoju moć na pravim...

UŽIVO Nakon pada Luganska, ukrajinske snage brane Donjeck, Zelenski o obnovi Ukrajine

Danas je 132. dan rata u Ukrajini. Nakon što je pao grad Lisičansk - Rusi imaju kontrolu nad cijelom oblasti Lugansk, koja uz Dongecku oblast...

U Baru rasvijetljena četiri krivična djela

Barska policija je prethodnih dana rasvijetlila četiri krivična djela te uhapsila K.R. (31), S.A. (23) iz Podgorice i A.B (21)  B.R (25) iz Bara. “Policija...

Vuković: Podršku smo dali manjinskoj Vladi, koja bi bila evropska, a ne balkanska

Poruka češke ambasadorke Janine Hrebičkove da Otvoreni Balkan i ugovor sa Crkvom Srbije nijesu prioriteti Crne Gore na putu ka EU je kristalno jasna, poručuju sagovornici...

Najčitanije

Povezano

DPS Nikšić: Hitna ostavka Mitrovića za dobrobit svih naših sugrađana

Da je epidemiološka situacija u Nikšiću alarmantna, vide svi naši sugrađani, osim v.d. direktora Opšte bolnice, dr Marka Mitrovića, koji je nažalost i za...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve