U organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, u Podgorici je sinoć održana promocija Rječnika bosanskog jezika, autora prof. dr. Dževada Jahića. Predstavljene su edicije 8. i 9. toma enciklopedijskog rječnika bosanskog jezika.

Foto: Cdm

Govoreći o rječniku bosanskog jezika, profesor književnosti Suljo Mustafić kazao da je jezik sredstvo povezivanja svih pripadnika jednog naroda.

“Jezička kultura svakog pojedinca predstavlja ogledalo njegove kulture. Jezik nije privatno blago, već opšte dobro. On mora biti razumljiv svima i iznad je svakog pojedinca. Temeljnu izgradnju jezika predstavljaju rečnici. Bosanski jezik je danas realna, popisna, statistička norma u Crnoj Gori. Nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, tokom 2007. je donesen Ustav, a u članu 13 Ustava se navodi da je u upotrebi i bosanski jezik. Ukupan broj pripadnika ove jezičke zajednice je 37.000, koliko se iskazalo da govore na ovom jeziku”, rekao je Mustafić.

Foto: Cdm

Da se postojanje jednog jezika ne može negirati kao što se to radi danas, poručio je Emir Zlatar.

“Prvi pisani dokument na bosanskom jeziku je Povelja kulena bana, a čak su i njega pokušali predstaviti da je hrvatski, srpski. To je dokument napisan 1.189 godine. Imate naroda bez država, ali nema naroda bez jezika”, kazao je Zlatar.

Autor izdanja Rječnika bosanskog jezika Dževad Jahić, istakao je da je nad svim principima jezika, princip jezičkih sloboda, prava na vlastitu riječ, prava na svoj kulturni identitet.

“Jezik je od svih svojih osobina prije svega istorijska pojava, on u sebi čuva i pohranjuje u sebi ono što je bilo prije stotinu, dvije stotine ili hiljadu godina. Meni je posebno drago da smo u Podgorici u situaciji da promovišemo rječnik, bogatstvo jednog jezika. Mi ne možemo nazvati svoj jezik tuđim imenom. To je naučni pristup, i to je pristup ljudi koji istražuju pojave”, naglasio je Jahić.

Foto: Cdm

O rječniku je govorila i profesorica Tatjana Đurišić Bečanović.

Sinoćnjoj promociji prisustvovali su između ostalih Rafet Husović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Branimir Jukić, ambasador BiH u Crnoj Gori, Osman Nurković, ministar saobraćaja i pomorstva Vlade Crne Gore, brojni poslanici, predstavnici akademske zajednice, javne ličnosti.

Foto: Cdm

Dževad Jahić je bosansko – hercegovački lingvista i pjesnik. Osnovnu i srednju školu završio je u Rogatici. Studije srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti završio je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1973. godine. Magistarski rad odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1977. godine, a doktorsku disertaciju 1981. u Beogradu. Radio je u Institutu za jezik i književnost u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu radi od 1975. do 1982. godine. Biran je za docenta 1989. godine. Od 1989. do 1993. bio je lektor predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslovenskih književnosti na Katedri slovenskih jezika Filološkog fakulteta Moskovskog državnog fakulteta.

Komentari

avatar