Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Prihvaćeno jemstvo od 800.000 eura korejskim državljanima

Okrivljeni su sudu pojasnili svoje imovinske prilike, ukazujući da imaju imovinu višemilionske vrijednosti, dok bi navedeni iznos uplatile njihove supruge

Osnovni sud je prihvatio ponuđeno jemstvo od po 400.000 eura okrivljenim državljanima Južne Koreje Do Kvonu i Hon Čand Junu koji se terete da su izvršili krivično djelo falsifikovanje isprave i odredio da oni, po uplati ovog iznosa, puste na slobodu.

Okrivljeni su sudu pojasnili svoje imovinske prilike, ukazujući da imaju imovinu višemilionske vrijednosti, dok bi navedeni iznos uplatile njihove supruge.

Takođe su obećali da se u slučaju određivanja jemstva, do kraja krivičnog postupka neće kriti, da će se redovno odazivati pozivima suda i da će biti dostupni na adresi koju je dostavio njihov branilac.

Navedenom predlogu se zastupnik optužbe protivio ukazujući da ponuđeni iznos ne garantuje i obezbjeđenje prisustva okrivljenih, te da okrivljeni nemaju nikakvog interesa da ostanu na teritoriji Crne Gore, a ukazao je i da nema uslova za određivanje mjera nadzora.

“Cijeneći navedeni predlog branioca i mišljenje zastupnika optužbe, sud je imao u vidu težinu krivičnog djela koje im se stavlja na teret, lične i porodične prilike okrivljenih, njihovo imovno stanje, kao i imovno stanje lica koja daju jemstvo, pa je našao da mogućnost gubitka položenog jemstva u iznosu od po 400.000,00 eura djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljene da ih odvrati od svake želje za bjekstvom. Osim toga, sud je imao u vidu i da je u toku postupka neophodno preduzeti provjeru autentičnosti putnih isprava i ličnih karata navodno izdatih od strane nadležnog organa Belgije, usljed čega je neizvjesna dužina trajanja ovog postupka”, navode iz suda.

Osim jemstva, prema okrivljenima je, kao mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenih i za nesmetano vođenje postupka, određena i mjera zabrane napuštanja stana, za koju sud nalazi da uz jemstvo u znatnoj mjeri supstituiše pritvor, a osim toga i jemstvo garantuje poštovanje izrečene mjere nadzora.

“Ukoliko okrivljeni pobjegnu ili prekrše izrečenu mjeru nadzora, rješenjem suda će se odrediti da se vrijednost data kao jemstvo unese u poseban razdjel budžeta za rad sudova”, ističe Osnovni sud.

Na navedeno rješenje, nezadovoljna strana ima pravo žalbe u roku od 3 dana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve