Osnovni sud u Podgorici potvrdio je sporazume o priznanju krivice koje su četvorica okrivljenih za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti sklopili sa Tužilaštvom.

Na osnovu sporazuma, osuđujuću presudu Danilovgrađaninu R.Š. i Podgoričanima V.S., S.D. i L.R. donijela je predsjednica vijeća sutkinja Željka Jovović.

R.Š. je osuđen na tri mjeseca zatvora, a okrivljeni V.S., S.D. i L.R. na po dva mjeseca, a kazne će nakon pravosnažnosti presude izdržavati u prostorijama za stanovanje.

“Krivi su zato što su 3. maja 2020. godine, oko 19.10 časova, u Aerodromskoj ulici u Podgorici, svjesni svog djela čije su izvršenje htjeli znajući da je isto zabranjeno postupili suprotno Naredbi o izmjeni Naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa Ministarstva zdravlja kojom se zabranjuje prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jednog lica, radi suzbijanja i sprečavanja opasne zarazne bolesti, na način što su se zajedno nalazili na označenom javnom mjestu, čime su postupili suprotno navedenoj Naredbi”, navodi se u presudi.

Osim kazni zatvora, okrivljeni sui novčano kažnjeni, te će R.Š. uplatiti 500 eura u korist JZU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, okrivljeni V.S. isti iznos, ali u korist Kliničkog centra Crne Gore Dječje bolnice, dok će okrivljeni S.D. i L.R. uplatiti takođe po 500 eura i to u korist JZU Dom zdravlja Podgorica.

“Sud je pritom imao u vidu otežavajuće okolnosti koje se nalaze na strani okrivljenog R.Š., a koje je cijenio državni tužilac prilikom pregovaranja o vrsti i visini krivične sankcije i to njegov raniji život, činjenicu da je osuđivan, ali ne i za istovrsno krivično djelo, dok je od olakšavajućih okolnosti kod svih okrivljenih cijenio njihovo držanje nakon učinjenog krivičnog djela izraženo kroz potpuno i jasno priznanje koje je doprinijelo bržem i efikasnijem okončanju krivičnog postupka te iskreno kajanje”, zaključuje se u obrazloženju presude.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve