Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Predstavljen digitalni katastar saobraćajne infrastrukture Podgorice

Cilj rješavanje problema urbane mobilnosti

U okviru projekta TRIBUTE – Integrisana i inovativna akcija održivog unapređenja urbane mobilnosti, koji Glavni grad sprovodi zahvaljujući sredstvima EU odobrenim iz Programa saradnje država Jadransko-jonske regije Interreg ADRION, održan je sastanak Mreže zainteresovanih strana, formirane s ciljem zajedničkog rješavanja problema urbane mobilnost.

Članovima Mreže TRIBUTE predstavljen je digitalni katastar saobraćajne infrastrukture koji je realizovan kao pilot akcija ovog projekta (ksi.podgorica.me).

“Sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Lazarela Kalezić je, kao menadžerka projekta objasnila da je cilj izrade digitalnog katastra saobraćajne infrastrukture Glavnog grada da omogući korišćenje naprednih tehnologija u planiranju urbane mobilnosti i upravljanju saobraćajem. Džemal Lekić, direktor gradskog Centra za informacioni sistem i član projektnog tima TRIBUTE skrenuo je pažnju prisutnih na značaj katastra za dalji razvoj Podgorice kao pametnog grada, dok je Fahret Maljević iz Sekretarijata za saobraćaj o značaju katastra govorio iz perspektive upravljanja procesima koji vode promjeni saobraćajne paradigme iz stanja u kojemu su pojedinačna rješenja podređena automobilskom prevozu, ka razvoju urbane mobilnosti za sve”, navodi se u saopštenju.

Tehničke aspekte katastra Mreži predstavili su inženjeri kompanija MapSoft iz Beograda i B-One iz Podgorice Miloš Vojinović i Saša Rakočević.

“Ovaj konzorcijum je izradio katastari i u tu svrhu načinio aerofotogrametrijski snimak Podgorice, grad je laserski skenirao (LiDaR tehnologijom), te izradio GIS model podataka i digitalni ortofoto snimak testnog 1.000 Ha testnog područja. U prvoj fazi punjenja katastra podacima o saobraćajnoj infrastrukturi 3D sfernim fotografijama pokriveno je ukupno 12,8 km gradskih saobraćajnica”, stoji u saopštenju.

Teodora Kusovac, ispred IPA tima Glavnog grada predstavila je rezultate postignute u dosadašnjoj realizaciji projekta tokom koje su održane dvije tzv. žive laboratorije.

“Ovaj sve popularniji način zajedničkog iznalaženja rješenja za goruće probleme urbane mobilnosti u Gradu okupio je zainteresovane predstavnike privrede, javnog i nevladinog sektora, te akademske zajednice, a obrađivane teme su uključile, između ostalog ijavni prevoz putnika, bezbjednost učesnika u saobraćaju, i problem nedovoljno razvijene saobraćajne kulture. Na osnovu dobijenih informacija izajedničkih zaključaka u nastavku projekta će se formulisati preporuke za strateško planiranje upravljanja transformacijom i modernizacijom urbane mobilnosti Jadransko-jonske regije”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve