U Rožajama je juče na 18 lokacija izbio požar. Predsjednik Opštine Rahman Husović i načelnik Službe za zaštitu i spašavanje Nuradin Agović u kontinuitetu su bili u komunikaciji sa Direktoratom za vanredne situacije i Vojskom Crne Gore kako bi sinhronizovanom akcijom pristupili njihovom gašenju.

foto PRINTCREEN

Kako su naveli iz ove opštine, Služba za zaštitu i spašavanje imala je juče ukupno 55 intervencija.

Izgorjele su dvije nenaseljene kuće u Kaluđerskom lazu i Nurkovićima, brenta u Bralićima, tri sijena i jedan pomoćni objekat u Dacićima. U toku noći požar je izbio na objektu škole u Dacićima ali je zahvaljujući hitnoj intervenciji lokalnih službi brzo lokalizovan.

Kako ističu, požarima su trenutno zahvaćeni isključivo šumski tereni i nalaze se, za sada, pod kontrolom.

Jak vjetar nanio je dosta materijalne štete na teritoriji cijele opštine a njen obim biće procijenjen čim se za to stvore uslovi.

Zbog olujnog vjetra koji je bio glavni uzročnik širenja vatre, helikopteri Vojske nisu mogli uzletjetiti kako bi iz vazduha suzbili vatru jer je, sudeći prema relevantnim procjenama, postojao visok stepen rizika od rušenja.

Direktorat za vanredne situacije na čelu sa Mirsadom Mulićem bio je spreman da vozila primorskih službi za zaštitu i spašavanje pošalje u Rožaje, međutim, zbog dužine puta i drugih otežavajućih okolnosti komandir Agović je procijenio da taj model pomoći ne bi bio efikasan.

Sjeverne opštine suočavale su se sa sličnim problemima pa njihovi ljudski i tehnički kapatiteti, osim jednog kamiona iz Plava, nisu mogli biti stavljeni na raspolaganje iako je postojala izražena želja da se pritekne u pomoć.

“Helikopter Vojske obišao je juče kompletan teren, i ukoliko bude bilo potrebe, specijalno opremljeni avioni priključiće se danas akciji gašenja požara. Rožajska Služba za zaštitu i spašavanje je tokom jučerašnjeg dana, u saradnji sa radnicima Komunalnog i Vodovoda kao i određenim brojem volontera, uspjela da efikasno i u rekordno kratkom roku udalji požare od naseljenih oblasti”, dodaju iz Opštine.

Pripadnici Odjeljenja bezbjednosti i Komunalne policije budno su pratili situaciju.

Husović je u toku dana, a i u noćnim satima bio na terenu i preduzimao sve neophodne mjere kako bi se sačuvali životi i imovina građana.

Prvi čovjek opštine pohvalio je požrtvovan angažman radnika koji su gasili požare a zatim dežurali na terenu i zahvalio im na nesebičnom pružanju pomoći građanima.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve