Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr. Danilo Nikolić potpisao je Pismo namjere o saradnji sa prestižnim Indijskim institutom nauka iz Bangalora (Indian Institute of Science, Bangalore, India). Potpisani dokument predstavlja prvi korak u uspostavljanju saradnje koji će omogućiti razmjenu studenata i nastavnika, prije svega na doktorskim studijama, saopšteno je danas iz Univerziteta Crne Gore.

Indijski institut nauka je državna visokoškolska i naučno-istraživačka institucija u oblastima prirodnih i tehničko-tehnoloških nauka, dizajna i menadžmenta. Prema akademskom rangiranju svjetskih univerziteta, tj. Šangajskoj listi, ovaj Institut se nalazio između 301. i 400. mjesta od rangiranih univerziteta u svijetu 2017. godine, i jedina je visokoškolska ustanova iz Indije uvrštena u ovo rangiranje. Institut se u zadnje tri godine nalazi na prvom mjestu univerziteta u Indiji prema njihovom nacionalnom rangiranju univerziteta.

Memorandum je potpisan tokom održavanja Internacionalne konferencije o računarskom  i eksperimentalnim inženjeringu i naukama ICCES 2019 (International Conference on Computational & Experimental Engineering and Sciences, ICCES 2019), koja se održava u Tokiju, Japan, od 25. do 28. marta.

Pored Rektora, na konferenciji učestvuje i dekan Mašinskog fakulteta prof. dr. Igor VušanovićKao rezultat uspješne saradnje sa profesorom Satya N. Atlurijem sa Univerziteta Texas Tech u SAD, osnivačem ICCES konferencije, dogovoreno je da se sledeća konferencija ICCES 2020 održi u Crnoj Gori, na kojoj će Univerzitet Crne Gore biti suorganizator. Očekuje se dolazak preko 200 vodećih naučnika iz oblasti primjene računara u inženjerstvu i eksperimentima, što će biti prilika za dalje međunarodno pozicioniranje Univerziteta Crne Gore.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve