Tamni i svijetli sedimenti vijugaju u krug u centru Skadarskog jezera, najvećeg jezera na Balkanskom poluostrvu. Ova pojava privukla je pažnju astronauta na brodu Međunarodne svemirske stanice (ISS), piše NASA sajt Eart Observatory.

To je primjer kriptodepresije, gdje se djelovi jezera protežu ispod nivoa mora.

Zakrivljeni grebeni slični kičmi koji teku paralelno s južnom obalom dio su Dinarskih Alpi koje se sastoje od uglavnom lako erodivih stijena poput vapnenca, dolomita i drugih karbonata.

Kovitlavi pljusak u centru jezera vjerovatno je miješanje sedimenata koji je transportovan nizvodno sa viših nadmorskih visina kroz sniježnu otopljenu vodu i druge planinske tokove. Glavni izvor ovog dotoka sedimenata dolazi iz rijeke Morače-njegova široka delta zauzima veliki dio obale Crne Gore.

Manje delte rijeka duž sjevernih ivica jezera takođe doprinose sedimentu.

Rijeka Drin i rijeka Bojana se na kraju izlivaju u Jadransko more.

Kao i kod mnogih velikih slatkovodnih jezera u blizini gradova, mnoge domaće biljke i životinje na Skadarskom jezeru ugrožene su zbog ljudske aktivnosti.

Crna Gora je zapadni dio jezera učinila nacionalnim parkom, a Albanija je svoj dio proglasila rezervatom prirode. Obje države nastoje da zaštite mnoge vrste ptica, mikroorganizama i vodenog života, uključujući jegulje, puževe i endemske vrste riba.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve