Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Podgorica proslavlja jevrejski praznik Hanuku: Na Rimskom trgu postavljen svijećnjak

Devetokraki svijećnjak Hanukije ili Menori postavljen je na Rimskom trgu u Podgorici povodom proslave jevrejskog praznika Hanuke

Devetokraki svijećnjak Hanukije ili Menori postavljen je na Rimskom trgu u Podgorici povodom proslave jevrejskog praznika Hanuke.

Foto: CDM

Hanuka, jevrejski praznik svjetlosti i jedan od najradosnijih praznika, simbol nade i čuda, ove godine počeo je u nedjelju 22. decembra i trajaće narednih osam dana.

Drugog dana Hanuke, to jest sjutra u 18 sati, biće organizovana centralna proslava na Rimskom trgu.

“Biće zapaljene tri svijeće na devetokrakom svijećnjaku Hanukiji ili Menori, a kasnije svakog dana po još jedna do osam, što je jedan od običaja koji podsjeća na čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za svijeće kojeg je bilo za samo jedan dan, potrajalo čitavih osam”, naveli su ranije u Jevrejskoj zajednici.

Svijećnjak je prethodnih godina bio postavljen u centru grada na Trgu nezavisnosti.

Ovim praznikom se obilježava događaj iz 164. prije Hrista, kada je nakon trogodišnjih borbi i progona, ponovo osvećen Hram u Jerusalimu. Helenski kralj je zabranio jevrejske obrede, što je izazvalo jevrejsku pobunu predvođenu Makabejcima. Nakon smrti Epifana, helenskog kralja, Hram je očišćen i ponovo posvećen.

Sa ovim događajem povezana je legenda o svijeći koja je gorjela u Hramu iako za nju nije bilo dovoljno ulja. Količina pronađenog ulja je bila dovoljna samo za jedan dan gorenja, ali se desilo čudo i svjetiljka je gorjela čitavih osam dana. Iz duhovnog aspekta pobjede stvorena je svjetlost, te je Hanuka tako ostala praznik svijetla.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve