Od ukupnog broja kontrolisanih vozača, čak njih 11.809 ili skoro 14 odsto zatečeno je da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, saopštio je Dragan Gorović, načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Upravi policije.

foto Ilustracija

Tokom prethodnih 10 mjeseci na prisustvo alkohola u organizmu kontrolisano je 88.265 vozača.

“Kada se ovom broju doda tzv. „tamna brojka” onih vozača koje policija nije registrovala i kontrolisala, onda je realno pretpostaviti da je taj broj značajno veći, što je podatak alarmantan za čitavo društvo”, upozorava Gorović.

Pored brojnih apela i upozorenja, broj vozača koji kontumiraju alkohol a nakon toga sjednu za upravljač automobila, se ne smanjuje, naprotiv u odnosu na 10 mjeseci 2018. godine broj vozača koji su zatečeni da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, u ovoj godini je veći za 924.

“Samo tokom predhodnog vikenda, zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola (više od jednog promila alkhola u krvi), u Crnoj Gori je od strane saobraćajne policije, shodno Zakonu o prekršajima i Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, sankcionisano, lišeno slobode i zadržano čak 40 vozača“ – navodi Gorović

Policijski službenici će i u narednom periodu, nastaviti sa preventivnim, ali i represivnim aktivnostima i pojačanim kontrolama učesnika u saobraćaju, uključujući i kontrolu vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, posebno u noćnim časovima i danima vikenda, kako bi uticali na smanjenje ovakvog ponašanja vozača i ujedno, broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

„Ovom prilikom još jednom apelujem na vozače da ako su konzimirali alkohol, ne sijedaju za volan svoga automobila, jer ovakvim, društveno neprihvatljivim i neodgovornim ponašanjem, ugrožavaju svoj život, kao i živote svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju”, upozorava Gorović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve