Kada bi više žena bilo zastupljeno u javnom životu, Crne Gora bi bila bolja, urbanija, naprednija, kazao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović. Bojana Jokić iz LGBT foruma Progres pozvala je žene da aktivno učestvuju u društvenom životu Crne Gore i doprinose našem društvu.

Foto: rtcg.me

Abazović je na performasu u Nikšiću koji je ta partija organizovala povodom 8. marta i položaja i prava žena kazao da svaki dan treba da bude 8. mart ako želimo da baštinimo rodnu ravnopravnost. On vjeruje da bi tada svijet a i Crna Gora, bili zaista bolji kada bi žene bile više inkorporirane u javni život.

“Mi težimo da se to ostvari. Da bi se to ostvarilo prvo moramo a mijenjamo sebe, da krenemo od svoje partije. Moramo omogućiti da žene budu više zastupljne u organima odlučivanja i moramo učiniti sve da se osjete ravnopravnim”, kazao je Abazović.

On je pozvao dame da, kako je kazao, i same iskoriste prostor na javnoj sceni.

“Ja sam ubijeđen da kada bi više žena bilo u javnom životu da bi Crne Gora bila bolja, urbanija da bi bila drugačija, naprednija i dajte, da damo svoj dopinos, danas, kroz simbolična obilježavanja, a sjutra da se to i desi”, kazao je Abazović.

Foto: rtcg.me

Gošća performansa Ure u Nikšiću Bojana Jokić iz LGBT foruma Progres kazala je da žene imaju dva izbora, da aktivno učestvuju u društvenom životu Crne Gore i time da doprinesu boljem društvu ili da pasivno posmatraju i tako održavaju status kvo.

“Između te dvije odluke odlučila sam da učestvujem i pružim svoj doprinos i pomognem ne samo ženama već kompletnom društvu u Crnoj Gori. Pozivam sve žene da ne budu pasivne i održavaju status kvo već da aktivno učestvuju i doprinose našem društvu”, kazale je Jokić.

Predsjednica foruma žena GP URA Rajka Glušica kazala je da je 8. mart dan kada se moramo sjetiti svih onih sjajnih žena koje su se borile za prava koja mi danas baštinimo i podsjetiti žene da se i dalje bore za svoja prava.

“Znamo da je Crna Gora patrijarhalna i ima dosta nezgodan položaj. Na ženama je da se izbore da uzmu budućnost u svoje ruke. Imamo snagu, brojnost, pamet, hrabrost i nadam se da će žene promijeniti lice Crne Gore”, kazala je Glušica.

Profesorica Filološkog fakulteta u Nikšiću Tatjana Bečanović istakla je da se ženska parva uvijek iznova osvajaju.

“Zato žene u Crnoj Gori moraju biti političko biće koje izlazi na glasanje i glasa po svojoj savjesti a ženskoj savjeti vjerovaću da će izgraditi bolju budućnost za ovu ne baš tako srećnu državu”, kazala je Bečanović.

Ona je istakla da je svaka žena u ovoj izbornoj godini u obavezi da izađe na glasanje i, kako je kazala, da svoj doprinos popravljanju crnogorske budućnosti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve