Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

PEN centar: Skandalozna odluka žirija da Trinaestojulsku nagradu dodijeli ”štanceru” piratskih izdanja

''Oni koji bolje poznaju djelovanje braće Uljarević znaju da su ''izdavačko ime'', za koje je Predrag nagrađen, sticali reputacijom ''štancera'' piratskih izdanja, zbog čega su protiv njih godinama vođeni sudski sporovi u Republici Srbiji. Poznato je, dakako, i to na koji su način uz svakovrsne sistemske zloupotrebe i izdašnu pomoć i bivše i sadašnje vlasti braća Uljarević stekla monopolističku poziciju u crnogorskom knjižarstvu i izdavaštvu''

Skandalozna odluka žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade da se to prestižno državno priznanje dodijeli Predragu Uljareviću još jedan je u nizu primjera unižavanja najboljih tradicija koje ta nagrada simbolizuje i opšte degradacije crnogorskoga društva, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.

Saopštenje Crnogorskog PEN centra prenosimo u cjelosti: 

U protekle tri godine Crna Gora je transformisana u zarobljenu zemlju, kojom preko lokalnih marioneta upravlja beogradski autokrata Aleksandar Vučić, a na djelu je plan razgradnje svih vrijednosti na kojima počiva crnogorsko društvo. Kad već u ovome trenutku, usljed činjenice da je Crna Gora dio NATO pakta, nije moguće i formalno ukinuti crnogorsku državnost, Vučić je uposlio svoje uslužnike da predano rade prvo na projektu asimilacije nacionalnih Crnogoraca, potom na obesmišljavanju temeljnih vrijednosti Crne Gore kao građanske i sekularne države te u konačnom na segregaciji manjinskih naroda, ukoliko ne prihvate ponuđeni status potčinjenoga partnera u razgradnji crnogorske države. Rezultati te politike vidljivi su u protekle tri godine otkako Vučićev posilni Dritan Abazović upravlja Crnom Gorom u svim segmentima društva, a osobito u kulturi.

Danas se zabranjuju promocije crnogorskih izdanja, a u više od 2/3 lokalnih zajednica za oficijelne institucije neprihvatljivi su programi koji afirmišu crnogorsku kulturu i tradiciju multikulturalizma; na netom okončanom konkursu Ministarstva kulture za suizdavaštvo časopis Ars, kao najreprezentativnija periodična publikacija iz domena književnosti i kulture u Crnoj Gori, podržana je iznosom koji ne omogućava ni štampanje jednoga broja, dok je časopis Komuna uskraćen za finansijsku podršku, baš kao i cijeli niz autora koji su prepoznati u javnosti kao promoteri crnogorske književnosti i kulture; na čelna mjesta u kulturnim ustanovama dovedene su osobe koje negiraju crnogorsku kulturu i identitet; Vlada Crne Gore i javna preduzeća postali su najizdašniji sponzori Beogradske patrijaršije, kao nosioca projekta asimilacije Crnogoraca i negiranja crnogorske samobitnosti etc.

U takvim okolnostima ni dodjela Trinaestojulske nagrade Predragu Uljareviću nije nikakvo iznenađenje, što ne znači da nije i prvorazredni skandal.

Oni koji bolje poznaju djelovanje braće Uljarević znaju da su ”izdavačko ime”, za koje je Predrag nagrađen, sticali reputacijom ”štancera” piratskih izdanja, zbog čega su protiv njih godinama vođeni sudski sporovi u Republici Srbiji. Poznato je, dakako, i to na koji su način uz svakovrsne sistemske zloupotrebe i izdašnu pomoć i bivše i sadašnje vlasti braća Uljarević stekla monopolističku poziciju u crnogorskom knjižarstvu i izdavaštvu. Njihove veze s Beogradskom patrijaršijom i uloga u promociji velikosrpske ideologije tema su za posebnu raspravu. Biće, ipak, da je kao ključni kriterijum za nagradu Predragu Uljareviću uzeto to što je izdavač knjige uzurpatora premijerske funkcije Dritana Abazovića, mada to nije prvi – a vjerovatno ni posljednji – premijer kojem će dobrohotni Uljarević objaviti knjigu.

Crna Gora je u protekle tri godine sistematski razgrađivana i uništavana. Jedan od primjera te planske destrukcije jeste upravo činjenica da je najveće državno priznanje dodijeljeno osobi čiji je kompletni angažman usmjeren protiv crnogorske kulture i koja bi zbog sumnjivoga poslovanja u bilo kojoj uređenoj državi na svijetu bila pod budnim okom tužilačkih i sudskih instanci.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
20.06.2023-21:27 21:27

Prevarant odštampa prevarantu knjigu i dobije državnu nagradu! Ovakve sramote se dešavaju samo u lopovskim društvima kojima vladaju lopovi pod parolom borbe protiv lopova-kriminala i korupcije. U Crnoj Gori se formirao moćan sloj dritanida predvođen Dritangom. Za njih je sve moguće kao da zakoni i moral ne postoje!

Tara
20.06.2023-22:42 22:42
Reply to  džudović

Zaludu pisati..bez protesta..