Ponedjeljak, 19 Aprila, 2021
Rubrika:

Pećanin: U Crnoj Gori se vodi intenzivan političko-crkveni propagandni rat

Radi se o dobro organizovanoj stretegiji. U jednom trenutku težište medijske agresije je na Sarajevu, u drugom je na Podgorici, a sve manje ka Kosovu. Fokusiranost, nevjerovatna i detonirajuća snaga srbijanskih medija u regionu jeste zlokoban znak perspektive događaja u Crnoj Gori, ocjenio je Pećanin.

Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore, pod pokroviteljstvom Glavnog grada i Sekretarijata za kulturu, organizovao je juče V Podgorički novinarski forum, koji je okupio predstavnike značajnijih domaćih i regionalnih medija.

Forum je otvorio gradonačelnik glavnog grada Ivan Vuković, koji je ocijenio da se Podgorički novinarski forum, koji je posljednji put održan u decembru 2016. godine, danas održava u istoj Podgorici i bitno drugačijoj Crnoj Gori.

“I u našoj zemlji i u okruženju negativni društveni fenomeni kojima su se u okviru ovog foruma od 2013. naovamo bavili vodeći novinari regiona u međuvremenu su postali dominantni obrasci ponašanja u javnoj sferi. Kulturološki: margina je pretvorena u mainstream, politički: ozbiljna diskusija ustupila je mjesto cirkusu. Posljedično: profesionalno, kredibilno novinarstvo postalo je izuzetak više nego pravilo. Dominiraju lažne vijesti kojima se na temeljima lažnih vrijednosti grade spomenici lažnim idolima”, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, kada se ovakve stvari dešavaju zrelim, konsolidovanim demokratijama, to je razlog za brigu.

“Kada se, pak, ukorijene na prostoru na kojem je život u miru rezultat spleta sretnih istorijskih okolnosti prije nego prirodno stanje, onda je to razlog za uzbunu. Imajući u vidu ukupan društveno-politički ambijent, mnogi će s pravom reći da u našoj regiji odavno nije bilo teže ne samo profesionalno raditi, nego i normalno živjeti” naveo je Vuković.

ULOGA SPC i MEDIJA 

Tema prvog panela bila je prekogranično novinarstvo mediji kao sredstvo hibridnog rata protiv susjeda.

U panelu su učestovovali advokat i nekadašnji urednik magazina BiH dani Senad Pećanin, kolumnista Jutarnjeg lista Vlado Vurušić, izvršni sekretar Medijskog savjeta za semoregulaciju Ranko Vujović i pisac i novinar Andrej Nikolaidis, dok je moderatorka bila novinarka Tamara Nikčević. Pećanin je kazao da se u Crnoj Gori vodi intenzivan političko-crkveno-propagandni rat, koji za cilj ima promjenu njenog građanskog, sekularnog karaktera.

“Ovi ciljevi se ostvaruju kroz potkopavanje antifašističkih, multietničkih i multireligioznih temelja na kojima počiva crnogorsko društvo. Ključne uloge u ovom procesu, koji traje već godinama, pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i medijima, kako onim lokalnim u Srbiji, tako i ovdašnjim. Hibridni rat protiv Crne Gore, njenog istorijskog, državnog i etničkog identiteta Crnogoraca nezamisliv je bez ideološke platforme koju daje srpska crkva i propagandne infrastrukture koju osiguravaju mediji. Analiza te propagandne infrastrukture ukazuje da ona svoju ulogu ostvaruje u potpunoj simbiozi ogromne većine javnih i privatnih medija u Srbiji s jedne i lokalnih medija u Crnoj Gori, predvođenih medijskim koncernom Vijesti, s druge strane”, istakao je Pećanin.

Kako je kazao, “svaki novinar i svaki medij, a ne samo Milomir Marić i Željko Ivanović, odnosno beogradski mediji i podgorički koncern Vijesti, utopljen u propagandu, proizvodi tačno onoliko propagandne energije koliko je u njega uloženo”.

“Dokaza za ovu tvrdnju je bezbroj, baš kao i što je željeni rezultat ostvaren puno lakše nego što su i naručioci posla mogli očekivati. Neki od ‘najblistavijih’ rezultata su otvoreno negiranje crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, slavljenje izdajničkog četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata, omalovažavanje i negiranje partizanskog otpora, negiranje genocida u Srebrenici, veličanje osuđenih ratnih zločinaca…”, naveo je Pećanin.

Pećanin je, komentarišući broj tekstova koji se pojavljuju u srbijanskim medijima, a tiču se Crne Gore i budućih lokalnih izbora u Nikšiću, kazao da je nevjerovatno da je desetostruko ili još veći razmjer u interesu srbijanske javnosti u odnosu na izbore na Kosovu.

“Radi se o dobro organizovanoj stretegiji. U jednom trenutku težište medijske agresije je na Sarajevu, u drugom je na Podgorici, a sve manje ka Kosovu. Fokusiranost, nevjerovatna i detonirajuća snaga srbijanskih medija u regionu j este zlokoban znak perspektive događaja u Crnoj Gori” ocjenjuje Pećanin. On smatra da je značaj odgovornih i profesionalnih medija danas od sudbonosne važnosti za budućnost Crne Gore i cijelog regiona.

NIKOLAIDIS: KONCERN VIJESTI MANIPULIŠE GRAĐANIMA 

Prema riječima Andreja Nikolaidisa, mediji pod kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, portal IN4S i koncern Vijesti reprodukuju matricu informacija koje su zajedno i kreirali.

“Između IN4S i Vijesti praktično nema razlike osim fiktivne, jer jedan je portal navodno ultranacionalistički, a drugi je navodno građanski. Pri čemu, i jedan i drugi medij sinhronizovano učestvuju u izmjeni karaktera građanske Crne Gore. Nema tu bilo kakvog iznenađenja, to je proces koji traje već duže od deceniju” naveo je Nikolaidis, dodajući da koncern Vijesti manipuliše građanima Crne Gore, ubjeđujući ih u istovjetnost srpskog i crnogorskog nacionalizma i u potrebu pronalaska neke srednje struje.

“Kada danas Vijesti govore o nužnosti kreiranja nekog srednjeg, srpsko-crnogorskog identiteta, to uopšte nije novo i time se vraćaju na politiku DPS-a prije 1997. godine. To je potpuno logično, jer su rezultat puča iz 1989. i rezultat izbora iz avgusta ideološki istovjetni. Ideološki iste snage su došle na vlast i u oba slučaja pobijedio je velikosrpski nacionalizam. Pokazalo se da je to jedina ideološka snaga koja može da izvrši promjenu vlasti u Crnoj Gori”, kazao je Nikolaidis.

On je rekao da je nužno biti bestijalno glup ili bestijalno amoralan, pa tvrditi kako je “svaki nacionalizam isti i kako si protiv svakog nacionalizma i kako je na neki način crnogorski nacionalizam danas veći problem od srpskog”.

Prema njegovim riječima, koliko Crna Gora ima intelektualnog kapaciteta da se odbrani, odnosno koliko nema, postalo je jasno u trenutku kada su krenule litije.

“Pokazalo se da je malo onih koji su ozbiljni kada treba braniti sekularni, multikulturalni i građanski karakter crnogorskog društva. Nema malih kompromisa. Vrhunska vrijednost je držati se vlastitih vrijednosti, ne može se o svemu postići kompromis. Nema sredine između antifašizma i fašizma, klerikalizma i sekularizma”, smatra Nikolaidis.

Vujović: Velik uticaj društvenih mreža 

Ranko Vujović je kazao da je cijeli proces propagandnog rata u Crnoj Gori započet u decembru 2019. godine, uz kratku pauzu nakon izbora 30. avgusta prošle godine, uz intenziviranje uoči lokalnih izbora u Nikšiću, te da to u današnje vrijeme ne treba da čudi.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da određene zemlje i centri pokušavaju da prekogranično preko medija, a sve više preko društvenih mreža, utiču na politiku, usmjeravaju društvene procese.

“Ono što se dešava u Crnoj Gori sada nije ništa novo. Već smo imali situaciju da je Agencija za elektronske medije suspendovala prošle godine na određeni period sadržaje Pink i Happy televizije zbog nezakonitog sadržaja”, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, strategija se u posljednjim godinama promijenila, plasiraju se i lažne vijesti, ali centri koji to čine više se orijentišu na društvene mreže i na taj način pokušavaju da radikalizuju određena društva koja su njihov cilj.

“To se najlakše radi podsticanjem ekstremnih nacionalista, plasiranjem teorija zavjere. Ta vrsta propagande najlakše radikalizuje društvo”, rekao je Vujović.

Vujović je kazao i da je predsjednik Vlade Crne Gore čovjek čiji je moto nevladine organizacije koju je osnovao “Dogodine na Lovćenu”

“Prije nego je stupio na funkciju on je izašao sa vrlo opasnom porukom koja sije mržnju. Dobar dio građanskog društva pokušava da se odbrani pogrešnim putem, a tu priču treba ignorisati i u startu sasjeći. Ne treba pustiti da se uopšte uđe u tu raspravu” smatra Vujović.

VURUŠIĆ: UZNEMIRUJUĆI NAPADI 

Vlado Vurušić je rekao da je situacija u regionu takva da možemo reći da kad se bilo što desi, to ima veliki uticaj na susjedne zemlje.

“Mediji u Hrvatskoj dobro označavaju što se zapravo zbiva u Crnoj Gori. Govori se o tome da se Crna Gora trenutno nalazi na čistini, da je pod udarom iz Srbije, u logistici je i Rusija, naravno i SPC i srbijanski mediji, kao udarne pesnice režima Aleksandra Vučića. Osim medija koji u Hrvatskoj prate ono što se događa, mislim da se politika Hrvatske trenutno drži po strani. To je poznata boljka hrvatske diplomatije još od vremena Franje Tuđmana, gdje se insistira da Hrvatska nije Balkan i da želi da se distancira od balkanskih tema”, istakao je Vurušić.

Prema njegovim riječima, medijski napadi iz Srbije na Crnu Goru djeluju ratnohuškački i uznemirujuće.

“Kad kažete da je odnos prema Srbima u Crnoj Gori lošiji od odnosa prema Srbija u NDH ili odnosa prema crncima u Americi u vrijeme robovlasništva, onda su to veoma zabrinjavajuće poruke. Postoji i cijeli splet medijskog carstva Aleksandra Vučića, njegovih tabloida, tabloidnih televizija, a posebno emisija na tim televizijama preko jutarnjeg programa do navodno zabavnih programa, koji zapravo sve vrijeme insistiraju na temema revizije istorije, ne samo posljednjih stoljeća, već pogotovo ‘90ih”, rekao je Vurušić.

NARATIV O SUPERNARODU

Na drugom panelu “Mediji i suočavanje sa prošlošću” govorili su glavni i odgovorni urednik Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra Dinko Gruhonjić, urednik radija i portala Antena M Darko Šuković, novinar Dragan Bursać i pisac i novinar Tomislav Marković, a moderatorka je bila novinarka Sonja Drobac.

Gruhonjić je kazao da u Srbiji ne postoji suočavanje sa prošlošću, razmišljanje o prihvatanju odgovornosti koja može biti na više nivoa, ne samo krivična.

“Postoje viši nivoi odgovornosti, odgovornost cjelokupne zajednice za zbivanja koja su organizovana u njihovo ime. To suočavanje se nije desilo. U javnosti se često kaže, desili su nam se ratovi. Nijesu nam se desili, nego su vrlo precizno organizovani, dirigovani iz Beograda. Sve što se desilo bilo je dio velikog plana” rekao je Gruhonjić, dodajući da činjenice i poznavanje činjenica nijesu problem, što je paradoksalno.

“Problem je što postoji, nažalost, široki društveni konsenzus. Prvo da se zločini počine, a sada da se ne prihvati vlastita odgovornost, počev od svake individue, da je ona podržavala takve bestijalnosti koje su rađene. U teoriji genocida nervira me uvođenje koncepta abolicije za obične građane, gdje se predstavljaju kao ‘ni luk jeli ni luk mirisali’. U teoriji genocida možete imati ekonomsku, vojnu i političku moć… Ali ne možete počiniti genocid ukoliko nema tihe većine koja ćuti”, naveo je Gruhonjić.

On je rekao da je Aleksandar Vučić logička konsekvenca i “aritmetička sredina današnje Srbije’. Prema njegovim riječima, današnja dešavanja u Crnoj Gori se ne događaju prvi put. “To su ponavljanja iste matrice, koju ste imali prije sto godina. Oni to rade i nastaviće, dok im se ne suprotstavi neka ozbiljnija sila” ističe Gruhonjić.

Prema riječima Dragana Bursaća, sve što se dešava od početka devedesetih je združeni poduhvat medija, politika, ideologija i naroda.

“Suočavanje sa prošlošću, najdokumentovanijom prošlošću u istoriji čovječanstva, a govorim o ‘90-im, ne ide nikako jer je bitno ideološki prožeta, prije svega iz Beograda. Imamo narativ o supernarodu i niže vrijednim narodima. Imamo i termin koji nije dovoljno istraživan, a to je rasistička teorija. Radi se o postojanju viših i nižih nacija, što je implementirano u ideologiju. Kroz medije, imamo zapravo udruženi zločinački poduhvat”, naveo je Bursać.

Tomislav Marković smatra da je Beograd “prijestonica udruženog zločinačkog poduhvata”, te da je tamo najsnažniji otpor prema suočavanju sa prošlošću. “Posebno zato što je ideologija koja je dovela do zločina i dalje na vlasti.

Interesantan je primjer ‘Glas Srpske’, to je kao da su prepisali Matiju Bećkovića” rekao je Marković. On je naveo da čovjek treba da bude za istinu, ako je intelektualac i novinar.

“Tako vidimo veze između kulturnih, novinarskih i političkih krugova”, istakao je Marković. On smatra da mediji nijesu stvorili ideologene i floskule o “nadmoćnom narodu”, već da je to nastalo u intelektualnim krugovima, uz podršku političkih struja. “Mogu razne teorije da postoje u svakom društvu, ali ako nemaju podršku vlasti, onda ne mogu postati dominantni”, ocijenio je Marković.

Zbog epidemiološke situacije jučerašnji događaj je organizovan u onlajn formatu. Nakon završenih panela, novinari iz regiona intervjuisali su predsjednika države Mila Đukanovića, a intervju će biti emitovan danas na Prvom programu RTCG u 22 sata.

Najnovije

Sjutra oblačno, mjestimično kiša

Sjutra će u Crnoj Gori biti promjenljivo oblačno, povremeno i mjestimično se očekuje kiša, ponegdje i kratkotrajan pljusak i grmljavina, a u višim planinskim...

Gvardiola u problemu: De Brujne povrijeđen, čekaju se pregledi

Pep Gvardiola imao je dosta razloga za brigu poslije poraza od Čelsija u polufinalu FA kupa. Osim eliminacije iz najstarijeg fudbalskog takmičenja na svijetu, Katalonac...

DPS: Osuđujemo nove prijetnje upućene Ljubomiru Filipoviću

Činjenica da je politički analitičar Ljubomir Filipović u kontinuitetu izložen najprizemnijim uvredama i prijetnjama, a da niko od nadležnih ne preduzima baš ništa kako...

Fenomenalne brojke: Mesi dao najmanje 30 golova u 13 sezona zaredom

Lionel Mesi sinoć je osvojio trofej Kupa Kralja, ali i nastavio sa fenomenalnim golgeterskim učinkom. Naime, sa dva pogotka u meču sa Bilbaom Argentinac je...

The Lord of the Rings biće najskuplja TV serija u istoriji

Amazon je objavio da će produciranje prve sezone mega-hit serije u najavi, The Lord of the Rings, koštati čitavih 465 miliona dolara. Ministar turizma...

Najčitanije

Povezano

Pećanin: Sadiković nastupio kao agent-provokator

Medijski koncern Vijesti već godinama djeluje kao medijski „Sedmi bataljon“, koji je obavljao i obavlja najprljavije medijsko-političke poslove u crkvenoj velikosrpskoj okupaciji Crne Gore....

Pećanin: Postupak protiv Nikčević izrugivanje temeljnim postulatima pravne države

To što je podgorički Centar bezbjednosti pokrenuo prekršajni postupak protiv novinarke Tamare Nikčević zbog prijave Bojane Jokić, članice savjeta RTCG, predstavlja drastičan primjer zloupotrebe...

Pećanin: Pobjedom Bajdena otići će u paramparčad projekti “Srpskog sveta”

Sarajevski advokat i jedan od najboljih novina na prostoru bivše Jugoslavije Senad Pećanin je, komentarišući moguće promjene politike SAD na Balkanu, nakon pobjede Džoa...

Otvoreno pismo Balši Brkoviću

Piše: Senad Pećanin Dragi Balša, obraćam Ti se ovim pismom jer se već dugo vremena nismo sreli, a vjerujem da povod kojim Ti se obraćam...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve