Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat donio je Odluku o sufinansiranju projekata za izdavačku djelatnost za 2020. godinu.

“Sredstva u iznosu od 5.000 eura se shodno Javnom konkursu za raspodjelu sredstava iz Budžeta Opštine, opredijeljenih za izdavačku djelatnost, dodjeljuju nevladinim organizacijama, fizičkim i pravnim licima sa teritorije Crne Gore, koji ispunjavaju kriterijume Odluke”, navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Tako je monografska publikacija „Tradicija maškaranja u Tivtu“ NVU „Maškarada“, podržana sa 1.720 eura.

Realizacijom navedenog projekta biće dat doprinos značaju kulturnog naslijeđa Tivta i Crne Gore u navedenoj oblasti, te će služiti za promociju karnevalske kulture i tradicije, kako među stanovnicima Tivta, Crne Gore, tako i šire, saopšteno je iz Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti.

Monografska publikacija „Lica mog vremena“, Puzzle d.o.o.- podržan je sa 1.649 eura . Navedena publikacija kroz seriju portreta poznatih Tivćana, njihovih životnih priča i tekstova tivatskih intelektualaca, pisaca, umjetnika, govori o transformaciji Tivta i konstatuje novonastali društveni, socio-ekonomski, politički i kulturni ambijent.

Knjiga „Da nam kolo ne zastane“, Predraga Šušića, podržana je iznosom od 1.629 eura. Publikacija je namijenjena svima koji se bave radom i prezentacijom narodnih igara, pjesama, nošnji i običaja, a pružiće uvid, kroz kritički osvrt, na očuvanje i promociju nematerijalnog kulturnog naslijeđa Tivta i Boke Kotorske u različitim segmentima narodne tradicije (igra, pjesma, običaji, nošnje), dodaje se u saopštenju.

“Međusobna prava i obaveze biće precizirana Ugovorom o sufinansiranju projekta kojeg na osnovu člana 18 Odluke zaključuju Predsjednik opštine i učesnik konkursa kojem su odobrena sredstva. Kriterijumi za vrednovanje projekata po Javnom konkursu su bili umjetnički kvalitet i značaj za razvoj crnogorske i lokalne kulture, međunarodna afirmacija crnogorske kulture te usklađenost predloženog iznosa sredstava sa planiranim aktivnostima projekta. Prioritet za sufinansiranje imali su autori iz Tivta, odnosno autori čija je publikacija od značaja za Tivat i Boku Kotorsku”, navodi se u saopštenju.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments