Srijeda, 22 Septembra, 2021
Rubrika:

Operativni tim MUP-a: Zabrinuti smo zbog odluke o pomilovanju Boškovića

''Prije donošenja Mišljenja i odluke o pomilovanju, trebalo je sagledati i njene moguće negativne posledice na postupanje državnih organa u sličnim pedmetima i obeshrabrujući efekat na žrtve nasilja'', piše u saopštenju

MUP-ov Operativni tim za zaštitu od nasilja nad ženama i nasilja u porodici izražava duboku zabrinutost i neslaganje s odlukom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, donijetom na osnovu Mišljenja (br. 05-031/21-7009) koje je dalo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjiskih prava, 28. juna 2021. godine, a koje je potpisao Sergej Sekulović, rukovodilac resora i ministar unutrašnjih poslova.

“Pomenutim Mišljenjem se predlaže pomilovanje Tomaša Boškovića, više puta osuđivanog za porodično nasilje, koji je nepoštovanjem sudskih odluka u kontinuitetu grubo zloupotrebljavao roditeljsko pravo i kršio prava i interese maloljetne djece, kojoj je nesavjesno, nezakonito i uporno, pored mnoštva upozorenja i izvršnih sudskih odluka, osporavao kontakt sa majkom.

Takvo ponašanje, usmjereno na vršenje nasilja nad drugim roditeljem česta je karakteristika nasilja u porodici, koje je Bošković vršio prema bivšoj supruzi u prisustvu djece malog uzrasta, što pravno obavezujuća Konvencija Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici prepoznaje kao nasilje nad djecom, te zahtijeva da država preduzme neophodne zakonodavne ili druge mjere kako bi obezbijedila da, prilikom dodjele starateljstva i prava na posjetu djece, slučajevi nasilja obuhvaćeni Konvencijom budu uzeti u obzir, kao i da ostvarivanje svakog prava na posjetu ili starateljstvo ne ugrozi prava i bezbjednost žrtve ili djece (član 31).
Navedena problematika je detaljno adresirana u izvještaju GREVIO – ekspertskog tijela Savjeta Evrope, u Izvještaju za Crnu Goru objavljenom 25.oktobra, 2018. godine (GREVIO/Inf(2018)5).

Smatramo da odluka predsjednika i Mišljenje rukovodioca resora pravde i ljudskih prava predstavljaju kršenje člana 5 Istanbulske konvencije, koji zahtijeva da se država uzdrži od učešća u bilo kakvom činu nasilja nad ženama i da obezbijedi da državni organi, zvaničnici, službenici, ustanove i drugi akteri koji nastupaju u ime države postupaju u skladu sa ovom obavezom”, saopšteno je iz Operativnog tima.

Kako kažu, pored navedenih standarda, prilikom donošenja Mišljenja i konačne odluke o pomilovanju, morala se obratiti dužna pažnja na razloge zbog kojih je Osnovni sud u Podgorici Boškoviću izrekao kaznu zatvora od 30 dana, a koji su sadržani i u Rješenju Osnovnog suda I.br. 277/20 i u Saopštenju Osnovnog suda u Podgorici od 18. juna 2021. godine, javno dostupnom na web stranici suda: https://sudovi.me/ospg/sadrzaj/ayJR.

“Takođe, trebalo je konsultovati i evidenciju Uprave policije koja sadži veći broj prijava za nasilje u porodici protiv Tomaša Boškovića, njegovu kaznenu evidenciju, Mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda o ovom slučaju, kao i razloge za pokretanje postupka za izmjenu odluke suda o povjeravanju djece, koji je u toku pred Osnovnim sudom u Podgorici.

Prije donošenja Mišljenja i odluke o pomilovanju, trebalo je sagledati i njene moguće negativne posledice na postupanje državnih organa u sličnim pedmetima i obeshrabrujući efekat na žrtve nasilja”, piše u saopštenju.

Operativni tim je, kako navode, u svom radu često razmatrao slične slučajeve i ono što se pojavljuje kao obrazac ponašanja nasilnih roditelja je zloupotreba djece usmjerena na dalje vršenje nasilja i kontrole nad drugim roditeljem, najčešće majkom.

“Pored osporavanja kontakta, nasilnici se služe zastrašivanjem djece i urušavanjem pozitivne slike o drugom roditelju, što za posledicu često ima strah i odbijanje djece da prihvate kontakt s majkom, poput situacije koja se uočava na snimku koji su podržavaoci Boškovića nezakonito i s namjerom plasirali u javnost, što zahtijeva odgovarajuću reakciju nadležnog tužilaštva”, navode u saopštenju.

Kako dodaju, šteta se u slučajevima osporavanja kontakta djece i nenasilnog roditelja mjeri danima, pogotovo ako su djeca mlađeg uzrasta, pa je neophodno osigurati sledeće:

– Hitnu i koordiniranu međuresornu saradnju i reakciju institucija da bi se odmah identifikovalo nasilje i postupalo u skladu sa procedurama propisanim za tu problematiku, što je u slučaju Bošković učinjeno kasno.

– Bezbjednost žrtava i djece mora biti najvažniji organizujući princip zaštite i postupanja stručnjaka, pa i rukovodioca resora pravde i ljudskih prava i predsjednika države.

– Bezbjednost znači držati učinioca nasilja izvan uticaja na žrtve, što isključuje i zloupotrebu djece. Stoga je neophodno da institucije ulože dodatni napor da identifikuju nasilje već pri prvoj intervenciji, da razumiju dinamiku nasilja i nejednake pozicije moći između nasilnika i žrtve, da vrše obaveznu procjenu nivoa rizika za dijete koje je bilo svjedok nasilju i nenasilnog roditelja, te da u skladu sa tim donose mišljenja i odluke koje se tiču starateljstva i kontakta djece i roditelja koji vrši nasilje.

– Bezbjednost treba osigurati tokom cijelog procesa, u svim fazama i postupcima i prilikom donošenja svih odluka.

– Navedeni slučaj mora biti predmet detaljne analize, koja će omogućiti da se precizno identifikuju propusti u funkcionisanju pojedinačnih institucija i ukupnog sistema zaštite od nasilja, naročito kada su djeca žrtve i svjedoci, nakon čega je potrebno izdati jasne smjernice institucijama i obezbijediti praćenje i odgovornost svih učesnika u postupcima.

Zbog svega navedenog, juče je održana hitna sjednica Operativnog tima na kojoj je ministar Sekulović iznio razloge kojima se rukovodio prilikom potpisivanja Mišljenja o pomilovanju.

“Tom prilikom je ministar naveo da je Mišljenje donio smatrajući da su se desili propusti u radu nadležnih institucija, da je svrha kazne izrečene ocu djece ispunjena samom predajom djece majci, jer nije bio na izdržavanju kazne po osnovu krivične presude, već zbog neizvršenja sudske odluke, te da su se time stekli uslovi za ublažavanje kazne.

On je, takođe, naveo da se njegova reakcija odnosila samo na navedeni slučaj jer je sudska odluka izvršena.

Ministar Sekulović osuđuje svaki vid nasilja, a posebno nad djecom i ženama i ukazuje na to da se sudske odluke moraju poštovati.

Preporučio je da se preispita postupanje svih institucija u navedenom predmetu, u cilju njihovog budućeg efikasnog djelovanja.

Posebno je istakao obavezu roditelja da postupaju u najboljem interesu djece”, piše u saopštenju Operativnog tima.

Najnovije

Inter se odriče Aleksisa Sančesa

Iako ima ugovor do ljeta 2023. godine, Inter je spreman da se bez eura obeštećenja rastane sa Aleksisom Sančesom. Čilenac ima platu od sedam miliona...

Muškarac uhapšen poslije talačke krize u autobusu srpskog prevoznika u Njemačkoj

Policija je uhapsila putnika koji je kao taoca držao vozača autobusa na autoputu na jugu Njemačke, prenosi Rojters pisanje lokalnih medija koji se pozivaju...

Sjutra malo do umjereno oblačno

U Crnoj Gori sjutra će u južnim i centralnim predjelima biti malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima. Na sjeveru umjereno do pretežno oblačno i...

Jovetić idol golgeteru Fiorentine

Dušan Vlahović otkrio je da je Stevan Jovetić njegov idol. Srpski napadač rešeta u dresu Fiorentine, a ponikao je u Partizanu – isti put imao...

Nikolić: Pitanja za ministra Radulovića

Poslanik Demokratske partije socijalista, Andrija Nikolić postavio je deset pitanja za ministra Đorđa Radulovića koji je, kako kaže, stavio Ministarstvo vanjskih poslova “u službu...

Najčitanije

Povezano

Slučaj Tomaša Boškovića: Jednoj socijalnoj radnici otkaz, drugoj novčana kazna

Radnica Centra za socijalni rad Glavnog grada dobila je otkaz jer je neovlašćeno i samoinicijativno uputila pripravnicu na teren, kada je priveden Tomaš Bošković,...

Tomaš Bošković: Brinem za djecu, još ih nisam vidio, njihova majka osuđena na 70 dana zatvora jer ne plaća alimentaciju

Samohrani otac Tomaš Bošković, kojem su nedavno oduzeta djeca, sa čime je javnost bila upoznata uznemirujućim video snimkom, uputio je pismo u kome se...

DPS: Revanšizam, neregularnosti i propusti obilježje rada Spajićevog ministarstva

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) nastavlja da srlja u brojne neregularnosti koje se samo nižu jedna za drugom. Naime, posljednja u nizu odnosi...

Protest grupe NVO zbog pomilovanja Boškovića

Ispred zgrade Predsjedništva Crne Gore počeo je protest grupe nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i zaštitom od nasilja nad ženama i nasilja...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
07.07.2021-20:17 20:17

Kakav “gazda”takav i svetosavski “zabrinuti operativni tim” MUP-a,sve spijun do spijuna.