Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Okrugli sto: Političkih uslova za popis nema, živimo u šizofrenoj stvarnosti

''Ovaj popis ne može biti organizovan a da se ispoštuju sve opštevažeće zakonske pretpostavke'', poručio je Radoman.

Političkih uslova za popis nema i živimo vrstu šizofrene stvarnosti, poručeno je danas na okruglom stolu „Popis – statistički ili politički proces” koji se održava na Pravnom fakultetu. Okrugli sto su organizovali Crnogorski PEN centar, Udruženje “Otvoreno društvo” i Udruženje pravnika Crne Gore.

Direktorica Juventasa Ivana Vojvodić ocijenila je Političkih uslova za popis nema

”Registarski popis je velika tema i izbjegavanje toga je jasno definisano od strane nekih partija koje tvrde da je ovo prvi slobodan popis. Da bi imali registarski popis mi prije svega moramo da sredimo centralni registar stanovništva i registar birača. U mnogim oblastima kvalitetnih podataka nemamo”, ukazala je ona.

Smatra da nam nedostaje jasna vizija oko koje treba da se okupimo i prevaziđemo podjele po nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

”Ukoliko popisa bude, to govori o nedostatku dobre namjere Vlade i Ministarstva finansija. Odgovornost nije samo na Monstatu nego i na Vladi, Ministarstvu finansija i lokalnim samoupravama po pitanju kontrolu”, poručila je Vojvodić.

Šizofrena stvarnost

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost  Aleksandar Radoman smatra da živimo vrstu šizofrene stvarnosti.

”Mnogo ljudi još ne razumije o čemu se ovdje radi. Živomo vrstu šizofrene stvarnosti. Na rezoluciju EP naši zvaničnici reaguju: “neće se nama međunarodni zvaničnici miješati u to što mi radimo”.. Imate izvještaje koji svjedoče o stagnaciji. S druge strane imate zvaničnike koji kažu da je Crna Gora snažno krenula u demokratizaciju i da doživljava renesansu. Raste etnička distanca, a politički zvaničnici nas uspavljuju sa pričom o pomirenju”, istakao je Radoman.

Ovdje, kaže, riječ o par ekselens političkoj kampanji, gdje se popis prikazuje kao prvi slobodni popis u istoriji Crne Gore.

”Ovaj popis ne može biti organizovan a da se ispoštuju sve opštevažeće zakonske pretpostavke”, podvukao je Radoman.

On smatra da Monstat djeluje kao tehnički sevis za realizaciju političkih planova.

Cilj je zacementirati promijenjenu etničku strukturu

Asistent na Fakultetu političkih nauka Nemanja Batrićević je poručio da je etnofederalizacija finalna faza propasti kohezije.

Da bi se u potpunosti ostvario cilj velikosrpskog nacionalizma, Batrićević smatra da nije samo cilj promjeniti etničku strukturu – nego to i zacementirati.

”Etnofederalizacija nije nešto što je vezano samo na popis. I stvaranje novih opština tokom prethodne vlasti je pratilo taj ključ”, istakao je Batrićević.

Odlaganje popisa je jedini racionalni odgovor

Predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović poručio je da popis u balkanskim prilikama nije statistika već eksplicitno političko pitanje.

”Licemjerno je pozivanje na popis kada se država nalazi u institucionalnom rasulu”, podvukao je on na okruglom stolu “„Popis – statistički ili politički proces” koji se održava na Pravnom fakultetu.

Jovović smatra da popis u ovakvim okolnostima ne može dobiti bilo kakvu vjerodostojnost.

”Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) je pokazala da Crna Gora nema elemente za pravedan popis. Mi insistiramo na pravednosti. Bez pravde nema ni prava. Opozicione snage su prespavale tri godine i sada smo pred iznuđenim bojkotom. Ovi koji pozivaju na popis su iste strukture koje nikad nisu priznale rezultate referenduma i popis iz 2011. Dati njima da sprovode popis znaci na pristajanje da crnogorski narod postane nacionalna manjina u sopstvenoj drzavi”, naveo je on.

Poručio je da je lažna teza da se Crnogorci boje popisa.

”Oni koji daju ogromne sume za propagandu sumnjaju u vlastiti identitet. Oni nisu sigurni i oni mijenjaju teze. U državi u čijoj opština ne može da sprovede izborni proces, gdje imate pravosnažne presude u brojnim segmentima, kako mislite da održite popis? U besudnoj zemlji da bi branili vlastiti integritet moramo da imamo adekvatan odgovor na to”, istakao je Jovović.

Smatra da je odlaganje popisa jedini racionalni odgovor u kome se Crna Gora nalazi duži period.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
20.10.2023-15:58 15:58

…oni /četnici / imaju upustvo od AV,AV -a oce silu nasramotu popis ,džaba preporuke EU ,ambasada ,adm.SAD oni žure ka “srpskom polusvijetu” -pa NEĆE MOĆI previše ste se zaigrali …!
imaju vec to projektovano u BG i oce formalno održavanje istog !

BMX
20.10.2023-15:58 15:58

Popis nam organizuju i sprovode Vučićevi šetači opanaka i njegova antizapadna peta kolona, plaćenici i poslušnici u Crnoj Gori, agresivni i militantni popovi Crkve Srbije i naravno, BIA agentura, a sve bez ikakve kontrole a popisivači su njihovi partijski vojnici, uža i šira rodbina. Pa da se onda, s njima “popišemo” na ovu državu na ovaj narod i da nam budućnost umjesto u EU, bude u nekakvom teokratskom, klerofašističkom, srednjivjekovnom, istočnom i mračnom srpskom svetu odakle i njihova omladina, obrazovani i normalni bježe …

Njeguš
20.10.2023-17:57 17:57

Verba volant, scripta manent.

Previše čuh besjeda a premalo vidio učinjenog dobrog.