Srijeda, 21 Februara, 2024
Rubrika:

Odbijeno jemstvo za Mila Božovića od 1,3 miliona eura

Milo Božović je uhapšen 13. aprila po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je dio kavačke kriminalne organizacije.

Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovan predlog za ukidanje pritvora okrivljenom Milu Božoviću i određivanje jemstva u ukupnom iznosu od 1.305.110 eura.

Za Božovića je, podsjećamo, ponuđena hipoteka na nekretnine čija je vrijednost 1.185.110 eura. Zatim je jedna kompanija iz Nikšića ponudila još 120.000 eura u gotovini.

Kako navodi Viši sud, odredbom zakona je propisano da se okrivljeni koji treba da bude stavljen u pritvor i okrivljeni koji je već stavljen u pritvor samo zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će pobjeći ili iz razloga propisanih u članu 175 stav 1 tačka 5 istog zakonika, može ostaviti na slobodi, odnosno pustiti na slobodu, ako on lično ili neko drugi za njega pruži jemstvo da do kraja krivičnog postupka neće pobjeći, a sam okrivljeni obeća da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište.

“Dakle, jemstvo kao mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog i za nesmetano vođenje krivičnog postupka može se odrediti samo ako je pritvor određen po pritvorskim osnovima iz člana 175 stava 1 tačka 1 i 5 ZKP”, navodi sud.

Pritvor Božoviću je određen, a zatim i produžavan rješenjima Višeg suda u Podgorici zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, i jer je nužan radi nesmetanog vođenja postupka, s obzirom na to da je u pitanju krivično djelo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna i koje je posebno teško zbog načina izvršenja ili posledica.

“Kako se jemstvo kao mjera koja se predlaže da pritvor ne bi bio određen, odnosno da bi već određeni pritvor bio ukinit, ne može odrediti ako je za određivanje pritvora, gore citirani pritvorski osnov iz člana 175 stav 1 tačka 4 ZKP, a pri činjenici da je pritvor okrivljenom M.B. upravo određen i produžavan i po navedenom  pritvorskom osnovu, u konkretnom slučaju nijesu ispunjeni  uslovi propisani članom 170 ZKP iz kog razloga je predlog branilaca okrivljenog za određivanje jemstva odbijen kao neosnovan”, navodi sud.

Milo Božović je uhapšen 13. aprila po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je dio kavačke kriminalne organizacije.

Specijalno tužilaštvo tereti Božovića da je kao poslanik u Skupštini Cme Gore i član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore imao zadatak da prikuplja informacije za potrebe i korist kriminalne organizacije.

Prema navodima optužnog akta, Božović je učestvovao i u švercu tri pošiljke kokaina ukupne težine oko tonu i po, a njegov udio iznosio je 140 kilograma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
28.11.2023-12:04 12:04

Ovaj zatvorenik je veliki prijatelj Dritana..antidrzavnika..a ujedno BIA spiuna

Kiki
28.11.2023-14:02 14:02

Milo Spars, povlacis li to akcije iz firmi.