Subota, 13 Avgusta, 2022
Rubrika:

OD ZAPLIJENE CIGARETA DO OTKRIVANJA NALOGODAVACA: Ne vide šumu od drveta

Na osnovu slučaja krađe cigareta iz skladišta u Slobodnoj zoni Luke Bar čiji je počinilac brat radnika jedne od agencija Vlade SAD, došli smo do zaključka da je od hapšenja do procesuiranja počinilaca i nalogodavaca - dug put. Pri tom ostaju bez odgovora i brojna pitanja, među kojima su - djeluju li krijumčari sami ili su možda uvezani u sistem nekog većeg i moćnijeg? Da li u policijskim akcijama ''padaju'' samo oni koji rade sami? Može li neko uopšte da radi sam nezavisno od, kako su ih bezbroj puta nazvali u javnosti, glavnih švercera iz klana BEMAX-Grand?

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Kao pile u kučinu zapleli su se na nedavnoj pres konferenciji čelnici policije i Uprave prihoda i carina Filip Adžić i Rade Milošević baveći se carinskim zakonima, rokom nakon koga se može oduzeti roba uskladištena u Luci Bar, evidentiranjem cigareta, tumačenjem Vrhovnog suda, procedurom nabavke kamera…

“Zaplijenili smo ogromnu količinu cigara i time pokazali da duvanska mafija više nema slobodnu prohodnost i da ne kontroliše institucije…Ono što želim da istaknem je da Crna Gora konačno ima snažne institucije kojima vjeruju međunarodni partneri i MUP ima izuzetnu saradnju sa Upravom prihoda i carina i uz pomoć Uprave policije izvršio je nekoliko aktivnosti i napravio istorijski rezultat. U mjesec dana rade ove Vladi uradili smo više nego u proteklih 30 godina”, rekao je Adžić.

Milošević i Adžić tek će postati svjesni da je od hapšenja do procesuiranja krijumčara dug put i da tužilaštvo i sudovi nečinjenjem dovode do zastare ili potpune relativizacije akcija policije

Akcija policije kojom su oduzete cigarete dokaz je da je Vlada “pokazala volju, snagu i spremnost da se razračuna sa svim negativnostima koje su u proteklom periodu narušavale imidž i stvarale štetu budžetu Crne Gore”, slavodobitno je saopštio Adžić, očito još nedovoljno iskusan da shvati kako su policijske aktivnosti ovog tipa samo prvi, često i nedovoljan korak u obračunu sa kriminalcima i krijumčarima.

Da bi ta borba bila zaokružena i imala smisao, potrebno je, međutim, mnogo više od onoga što su nadležnosti policije. Nije ništa novo da se gotovo svaki uspjeh policije u borbi protiv kriminala, lako može zagubiti u kolopletu onoga što slijedi u procesuiranju počinilaca. Bilo da se radi o tužilaštvu, ili sudstvu, tek, kriminalci nerijetko mogu mirno spavati koliko god bombastično djelovale medijske objave o njihovom hapšenju, zapljeni imovine i pritvoru koji nerijetko traje tek koji dan.

Medjska pompa koja prati aktivnosti policije, u potpunom je nesaglasju sa onim sa čime se počinioci suočavaju nakon što javnost percipira da su „pali“ u pokušaju da na brz način ostvare veliku zaradu. Naime, nikada ili gotovo nikada, mediji ne proprate šta se dešava dalje, koliko je trajao pritvor, kada je počinilac pušten, kada je i da li je podignuta optužnica, je li bilo suđenja i kakva je presuda. A to zna da potraje…

Misterija američkog diplomatskog pasoša

Moguće je da se ni novi ministar policije nije previše udubljivao u epilog akcija svojih prethodnika kada je ushićeno, na pres konferenciji, kazao da je “u nastavku akcije “Tranzit” spriječeno krijumčarenje 1.568 paketa cigareta vrijednosti oko 1,2 miliona eura”.

Jedan primjer krijumčarenja koji datira još iz novembra 2020. godine, o kome smo u više navrata pisali, dokaz je da pompezna medijska objava o oduzimanju velikih količina cigareta u Luci Bar ne mora da znači da je slučaj doveden do kraja. Bolje reći – sudeći po predmetu koji je u stanju hibernacije, slučaj je zapušten, zaboravljen, sa tendencijom da se potpuno zanemari. A takvih je mnogo.

foto RTCG

Naime, “službenicima Uprave policije su 1. februara 2021.godine od strane Specijalnog državnog tužilaštva na dalju nadležnost i postupanje dostavljeni spisi u vezi predmeta koji je formiran 4. novembra 2020. godine a povodom događaja u Slobodnoj zoni Luke Bar gdje je iz jednog skladišta nestalo 4.443 paketa raznih vrsta cigareta, kojom prilikom je konstatovano da je prethodno postavljena carinska plomba uklonjena”.

Sa spisima predmeta je upoznat državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, stoji u mejlu koji smo na naš upit dobili iz Uprave policije.

Tada je po nalogu osnovnog državnog tužioca slobode lišen Aldin Mlatišuma (43) iz Pljevalja, nastanjen u Baru, osnivač i izvršni direktor „Catwood“ d.o.o. “zbog sumnje da je izvršio u sticaju krivična djela krijumčarenje i skidanje i povreda službenog pečata i znaka”.

Pripadnici policije su 2. februara 2021. godine osumnjičenog Mlatišumu priveli nadležnom tužiocu na dalje postupanje. Takođe, “protiv ovog lica je u daljem postupku, tačnije 19. maja 2021. godine, podnijet i izvještaj kao dopuna krivične prijave zbog sumnje da je u sticaju izvršio i krivično djelo nedozvoljena trgovina”, navodi se u dopisu Uprave policije upućenom na adresu ovog autora.

Ovaj slučaj bio je zanimljiv od starta, budući da je osumnjičeni brat radnika jedne od agencija Vlade SAD Alena Mlatišume, koji u Crnu Goru dolazi iz Vašingtona sa američkim diplomatskim pasošem i redovno se susrijeće se bratom. Bilo je zanimljivo šta će utvrditi nadležni organi i kako će se odvijati proces nekome ko je, prema saopštenju policije, oštetio državni budžet za 3,7 miliona eura!

Osnovnom tužilaštvu u Baru nije dovoljna ni godina da podigne optužnicu u slučaju brata radnika američke Vlade

Kao što smo pretpostavljali: Mlatišuma je veoma brzo (ne precizira se kada) pušten da se brani sa slobode. Ne navodi se ni šta je bilo sa 4.443 paketa cigareta koje je, nakon što je obio katanac na carinskom skladištu, iznio iz Luke Bar, jesu li cigarete pronađene, oduzete, prodate…

Naredna adresa kojoj smo se obratili u novembru 2021. godine bilo je barsko Osnovno tužilaštvo. Ne zaboravite, prepiska se odvija punu godinu nakon što je djelo učinjeno!

“Osnovno državno tužilaštvo u Baru je formiralo predmet protiv osumnjičenog A.M. i pravnog lica “Catwood” doo iz Bara i taj postupak je u fazi istrage, te se iz tih razloga za sada ne mogu saopštavati podaci o učešću drugih lica u predmetnom događaju”, odgovorili su nam tada na upit u kojoj fazi je predmet i ima li indicija o saučesništvu drugih osoba, konketno brata osumnjičenog.

U odgovoru na naša pitanja, iz barskog Tužilaštva gotovo da su nam se požalili zbog postupka Osnovnog suda u Baru:

“Prema osumnjičenom A.M. Osnovno državno tužilaštvo Bar je donijelo rješenje o zadržavanju 72 sata, a zatim predložilo određivanje pritvora, međutim, Osnovni sud u Baru je taj predlog odbio i pustio osumnjičenog A.M. da se u daljem postupku brani sa slobode, a Osnovno državno tužilaštvo u Baru je izjavilo žalbu na takvu odluku suda, ali je žalba odbijena”.

Na sumnju koju smo izrazili u pitanjima upućenim barskom Tužilaštvu da neko moćan želi zataškati ovaj slučaj, odgovor je bio izričit: “U Osnovnom državnom tužilaštvu se ne zataškavaju informacije niti o ovom predmetu niti o bilo kojem drugom”.

Ništa od optužnice

Ovaj autor “dao je” nadležnim institucijama čitavih pola godine, ne tražeći bilo kakvu informaciju o slučaju Mlatišuma, rezonujući da je to rok u kome bi svakako ovaj predmet morao dobiti barem prvostepeni epilog. Ali, ne lezi vraže!

Ilustracija

Na upit upućen Osnovnom sudu u Baru o tome u kojoj se fazi nalazi ovaj predmet, dobili smo 17.maja 2022. godine sljedeći odgovor:

“Pred ovim sudom se trenutno ne vodi postupak protiv osumnjičenog A.M i pravnog lica DOO„Catwood“, obzirom da je za vođenje postupka neophodan inicijalni akt Osnovnog državnog tužioca u Baru u vidu optužnog predloga ili optužnice koji sudu za sada nije podnijet, pa se u vezi tih podataka trebate obratiti nadležnom tužilaštvu koje će Vas obavjestiti u kojoj je fazi postupak”!

Dakle, godinu i po nakon učinjenog djela, još nema ni optužnice! Za sve to vrijeme, osoba koja je oštetila državni budžet za 3,7 miliona eura, šeta slobodno gradom, a naš izvor iz Bara, blizak osumnjičenom, kaže nam da je Aldin Mlatišuma u međuvremenu otvorio kafić na veoma popularnoj i prometnoj lokaciji!

Obratili smo se opet barskom Tužilaštvu koje nam je u dopisu iz novembra prošle godine iznijelo razočaranje zbog odluke Osnovnog suda u Baru da Mlatišumi ne odredi pritvor i čak se žalilo na takvu odluku. Ubrzo je (30. maja 2022. godine) uslijedio odgovor Tužilaštva:

“Uvidom u naše spise predmeta protiv osumnjičenog A.M. i d.o.o. “Catwood” iz Bara, obavještavamo Vas da je postupak u ovom predmetu još uvijek u fazi izviđaja, zbog obimnosti predmetnog postupka u predmetu još uvijek nisu prikupljeni neophodni dokazi. Postupajući tužilac u ovom predmetu blagovremeno preduzima sve zakonom predviđene radnje i poštuje zakonske rokove za obavljanje procesnih radnji”.

Dakle, isti organ koji je u novembru tražio pritvor za počinioca krađe 4.400 paketa cigareta u Luci Bar, sada lagano izviđa, pa mu ni čitava godina nije dovoljna za podizanje optužnice!

Znamo svi: sve i da je optužnica podignuta, predstoji mukotrpan proces zakazivanja suđenja, izvođenja dokaza, saslušanja svjedoka, donošenja presude u prvom stepenu, žalbi…

Ovaj slučaj nije usamljen. Ovako prolaze krijumčari uhvaćeni na djelu, čija je krivica već u startu nesporna, ali pravosuđe nije u stanju da stvar izvede do kraja.

Ilustracija

Ostaju bez odgovora i brojna pitanja: Koliko u Luci Bar ima cigareta koje nijesu evidentirane? Djeluju li krijumčari sami ili su možda uvezani u sistem nekog većeg i moćnijeg? Koliko je u posljednjih nekoliko godina prošlo cigareta kroz Luku? Da li u policijskim akcijama ”padaju” samo oni koji rade sami? Može li neko uopšte da radi sam nezavisno od, kako su ih bezbroj puta nazvali u javnosti, glavnih švercera iz klana BEMAX-Grand? Zašto u prostoru Luke Bar ne postoje kamere za nadzor? Gdje završavaju zaplijenjene cigarete?

Ili ono ključno: Adžić i Milošević na presu su saopštili da je “dozvoljen tranzit cigareta ukoliko je u skladu sa zakonskom procedurom, ali da ga prati policija i carina”. Kome je dozvoljen? Kako se ta dozvola dobija? Može li bilo ko, ko poželi da “radi cigarete”, krenuti u taj biznis ako poštuje zakone? Ko ne može? I zašto?

Nakon svega, u slučaju onih koji zakone ne poštuju, na gubitku su jedino država, borci protiv kriminala i krijumčarenja, pravda… Varate se ako mislite da oni koji procjenjuju učinke naše države u poglavljima 23 i 24 ne znaju da je pravda u Crnoj Gori spora i nedostižna.

Konačno, uviđanje da spektakularne akcije policije dobijaju ovakav ili sličan epilog, gdje se nerijetko dešava da slučaj zastari, ili se počinjeno djelo relativizuje zbog proteka vremena, moglo bi da destimulativno djeluje i one koji akcije preduzimaju, u prvom redu na policiju.

Sigurni smo da će i Filip Adžić uskoro biti svjestan ovih činjenica. Ali, to je već problem koji nadilazi nadležnosti ministra policije.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Borelj: Naše misli su sa vama

Šef diplomatije Evropske unije EU Žozep Borelj oglasio se povod današnje tragedije a Cetinju. “Iskreno saučešće porodicama stradalih i narodu Crne Gore nakon tragedije na Cetinju danas....

Željka Cvijanović uputila saučešće povodom tragedije na Cetinju

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je saučešće narodu Crne Gore, ističući da je duboko potresena viješću o tragediji koja se danas dogodila na...

Navijači Budućnosti istakli transparent povodom tragedije na Cetinju

Navijači podgoričke Budućnosti, "varvari", večeras su istakli transparent povodom današnje tragedije na Cetinju. "Varvari dijele bol sa Cetinjem", stoji na transparentu koji je istaknut na...

U petak promjenljivo oblačno i nestabilno

Promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su moguće i obilnije padavine. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera, tokom procesa...

Fudbal se ovog vikenda neće igrati u Crnoj Gori

Fudbalski savez Crne Gore donio je odluku o odlaganju utakmica koje su prema rasporedu takmičenja trebalo da se odigraju u subotu i nedjelju, s...

Najčitanije

Povezano

NIŠTA MORAČANIN: Kad o polusvijetu govore oni koje je iznjedrila politika polusvijeta

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić Opet je srpstvo ugroženo. Ponovo se na tv ekranu smjenjuju slike srpskih civila iz Knina koji su, kako to fino reče...

POTONJA, DRITANSKA VREMENA: Zlo naiđe i prođe, jednom mu dođe kraj

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić U pravu je intelektualno limitirani potpredsjednik Vlade Joković kada onako iskreno kaže da potpis na „temeljni ugovor“ ima veću snagu ako...

ZAPADNA PODRŠKA CRNOGORSKOM BESPUĆU: Tonemo u fašizaciju, ambasade ćute

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić Taman kad normalan čovjek pomisli da Dritan Abazović ne može pasti niže, on jednostavno pomjeri granice i ubijedi nas da dno...

Svjedočenje o nepočinstvima Miška iz Morače: “Samo još da Ćano umre…”

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić U svojoj knjizi koju je posvetio Mišku iz Morače, kolega Šeki Radončić, između ostalog, pomenuo je moj razgovor sa crnogorskim književnikom...

Komentari