Petak, 22 Septembra, 2023
Rubrika:

O trošku države po pet primjeraka novina za uprave osnovnih i srednjih škola u zemlji

Vlada usvojila informaciju o modelu podrške za dnevne štampane medije u Crnoj Gori za koji će do kraja godine izdvojiti 251.664 eura

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju o podršci dnevnim štampanim novinama u zemlji koja će za tri lista – Dan, Vijesti i Pobjedu – do kraja godine iznositi ukupno 251.664 eura, odnosno po 83.888 eura pojedinačno. Taj iznos, efektivno će za svakog od izdavača novina biti umanjen za troškove distribucije koji sami snose.

Navedena novčana podrška će biti obezbijeđena putem dostavljanja po pet primjeraka novina za ukupno 214 obrazovnih ustanova (163 osnovne i 51 srednja škola) tokom pet radnih dana u sedmici, za vrijeme trajanja redovne nastave od maja pa do kraja 2023. godine.

Riječ je o modelu definisanom nakon sastanka predstavnika dnevnih listova sa čelnicima resora kulture i medija, finansija i ministarstva prosvjete u aprilu ove godine, kada je dostavljanje određenog broja primjeraka dnevnih listova osnovnim i srednjim školama o trošku države prepoznato kao jedan od vidova podrške. Nakon toga je Ministarstvo prosvjete bilo zaduženo da pripremi projekciju na osnovu broja obrazovnih ustanova i radnih dana.

Kako je navedeno u informaciji koju je juče usvojila Vlada u tehničkom mandatu, predviđeni model podrške će doprinijeti cjelovitom informisanju zapošljenih u javnim ustanovama i omogućiti ostvarivanje medijskog pluralizma kao temelja svakog demokratskog društva, promocije profesionalnog i slobodnog novinarstva.

Komentarišući usvajanje informacije, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je kazao da oduka ima za cilj podršku opstanku dnevnih listova.

”Radi se o podršci države da ne dođe do gašenja dnevnih novina u Crnoj Gori. Ako bi se gasile, to bi značilo gašenje štamparija. Ne treba baš sve gurati u elektronski sadržaj. Ovo je vid zaštite pluralizma, kako bi građani imali dostupno više načina informisanja. Vlada Crne Gore ovim želi da spriječi da se desi scenario nestanka štampanih medija”, kazao je Abazović.

Istakao je da je se ova odluka nadovezuje na kontekst koji potvrđuje da naša zemlja podstiče medijski pluralizam, koji se očituje i kroz napredak na listi Reportera bez granica za veliki broj mjesta, što je Abazović nazvao svjetskim rekordom.

”Time je uništena sva kampanja da se bilo kome na bilo koji način sužavaju prava. Najveće pomjeranje na ljestvici govori da smo pokušali da stvorimo ambijent koji je slobodan, fer i pluralistički”, naveo je Abazović.

Povodom usvajanja Informacije o potrebi podrške štampanim medijima, nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje pozvala je Vladu i premijera da obavijeste javnost o zakonskom osnovu ove podrške, odnosno da li je za to traženo i dobijeno pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije.

”I kada je prethodna Vlada Zdravka Krivokapića donijela Odluku o pomoći komercijalnim TV emiterima, CGO je kritikovao selektivnu finansijsku podršku medijima i istakao da je u interesu svih da pomoć države medijima mora biti zasnovana na jasnim pravilima”, naveli su iz te nevladine organizacije.

Osvrnuli su se i na Abazovićevo pominjanje napretka u izvještajima Reportera bez granica.

”Skrećemo pažnju premijeru da nije sve u brojkama, da postoji i sadržaj, a taj sadržaj nije značajnije promijenjen u odnosu na prethodne godine, u što se i sam mogao uvjeriti ukoliko je pročitao izvještaj u cjelosti”, zaključili su iz CGO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve