Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

NVO CEPROG: 52 odsto romske i egipćanske populacije imaju nepotpunu ili samo završenu osnovnu školu

Istraživanje je realizovano u 6 opština: Podgorica, Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Bar i Tivat

NVO CEPROG je u saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore u prethodnih 11 mjeseci realizovao Istraživanje Procjena potreba romske i egipćanske populacije Crne Gore u doba COVID 19 u cilju povećanja stepena obrazovanja i lakšeg zapošljenja odnosno samozapošljenja. Istraživanje je podržano iz sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Istraživanje je realizovano u 6 opština: Podgorica, Nikšić, Berane, Bijelo Polje, Bar i Tivat.

Kako je saopšteno, predmet Istraživanja je bio : Nivo formalnog obrazovanja ispitanika, procenat ispitanika koji su uključeni u neki vid edukacije u posljednje dvije godine, spremnost za uključivanje u programe obrazovanja, najčešće barijere za uključivanje u obrazovne aktivnosti, nivo i vrsta primanja ispitanika, procenat ispitanika koji aktivno traže posao, barijere za zaposlenje, uticaj pandemije COVID 19 na uključivanje ispitanika u obrazovanje i tržište rada.

“Rezultati sitraživanja su pokazali da 52 odsto ispitanika imaju nepotpunu ili samo završenu osnovnu školu, da je svega 18,5 odsto ispitanika bilo uključeno u neke obuke u protekle dvije godine. Čak 88,6 odsto ispitanika iskazalo je spremnost da se uključi u besplatne obuke”, navodi se u saopštenju.

Na pitanje da li je COVID 19 uticao na manje uključivanje ispitanika u obrazovanje i tržište rada, ispitanici nijesu uglavnom saglasni sa ovom tvrdnjom.

Na osnovu dobijenih rezultata ključne preporuke za dalji rad na povećanju zaposlenja odnosno samozaposljenja romske i egipćanske populacije su: Kreirati mjere podrške pripadnicima romske i egipćanske populacije u cilju njihovog uključivanja u obrazovanje; Sprovesti istraživanje obrazovnih potreba među RE populacijim i na bazi toga kreirati programe podrške Romima i Egićanima; Sprovesti informaitivne kampanje u romskim i egipćanskim naseljima o obrazovnim mogunostima i ponudi na lokalnom nivou;  Osmisliti i sprovesti edukativne aktivnosti na planu i planiranju poridice i uspješnog roditeljstva; Uspostaviti servise podrške zainteresovanim Romima i Egipćanima za uključivanje u obrazovne aktivnosti i uspostaviti zajedničke mjese obrazovnih i insititucija za zapošljavanje koje su namijenjene RE populaciji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
20.09.2022-10:22 10:22

Egipćani xoxoxoxoxoxoxo
hahahahahaha
jok kikirezi hihihihi