U Crnoj Gori njegujemo međusobno uvažavanje i suživot kao putokaz zdravog društva u kome za ekstremizam nema mjesta, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić. 

Nuhodžić

Nuhodžić je to kazao na konferenciji „Kako etnonacionalizam vodi ka nasilnom ekstremizmu“, koju su organizovali Nacionalni operativni tim za praćenje sprovođenja Akcionog plana za implementaciju Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma (NOT) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

“Svi zajedno treba da gradimo multikulturnu zajednicu u kojoj će se svi naši višeslojni identiteti ravnopravno iskazivati. Po tome je Crna Gora prepoznata na ovim prostorima i šire. Bogatstvo različitosti – evropski je stav, duboko usađen u crnogorsku stvarnost. Ali to u našem slučaju nije samo maksima – nego je i način života“, poručio je on.

Nuhodžić je naveo da etnonacionalizam povećava agresivni potencijal, čime doprinosi stvaranju plodnog tla za ekstremizam, neprestanog začaranog kruga radikalizacije, agresije i nasilnih odgovora.

“Stoga se moramo oduprijeti tome, na svim nivoima i u svim segmetima društvenog djelovanja. No, imajući u vidu negativno nasljeđe iz ratova sa kraja 20. vijeka, preplijetanje različitih interesa i uticaja, ali i često pogrešnih razumijevanja nacionalnih i vjerskih raznolikosti, iz istorije moramo izvući mudre i trajne pouke. Od svih zemalja regiona, Crna Gora je najmanje pogođena pojavom nasilnog ekstremizma. Nimalo slučajno. Najveće bogatstvo Crne Gore je upravo poštovanje raznolikosti i njegovanje multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada. Te vrijednosti duboko su uklesane u građansko biće Crne Gore i jasno afirmisane i u novom Ustavu iz 2007. godine “, kazao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je jedina država regiona koja je oformila Nacionalnu platformu za borbu protiv nasilnog ekstremizma, koja poziva na nastavak preventivnih aktivnosti, posebno na lokalnom nivou, što je prepoznala i Evropska komisija u Izvještaju o Crnoj Gori za 2019. godinu.

“Platforma za suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije je odraz potrebe da se kreira i podržava okruženje za širenje razumijevanja i promovisanje principa građanske države. Na tom putu, Crna Gora ima strategiju, utemeljenu u izgradnji međuetničke harmonije i usklađenu sa evropskim praksama“, zaključio je Nuhodžić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve