Utorak, 3 Avgusta, 2021
Rubrika:

Nove mjere: Neograničen rad kafića, na proslavama i sahranama dozvoljeno prisustvo 100 osoba…

Nove mjere važe od 19. juna 2021. godine do petka 2. jula 2021. godine

U Crnoj Gori od sjutra će važiti set novih mjera koje je donijelo Ministarstvo zdravlja. Rad ugostiteljskih objekata neće biti ograničen do ponoći, a na snazi ostaje mjera zabrane izvođenja muzike osim na terasi/bašti od 20 do 23 sata. Okupljanja će biti dozvoljena do 100 ljudi na otvorenom, a biće dozvoljeno i održavanje muzičkih manifestacija na otvorenom. Novim mjerama dozvoljen je rad noćnih klubova i diskoteka, a gosti će u njima moći da borave uz posjedovanje negativnog testa na kovid ili uz potvrdu o vakcinaciji.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su s obzirom na to da je u Crnoj Gori prvom dozom protiv kovida vakcinisano nešto preko 30 odsto punoljetnih, a da je u cjelosti imunizovana četvrtina odraslih, i imajući u vidu da je broj oboljelih, koji je za pola godine oboren za više od deset i po hiljada, odlučeno da se maksimalno liberalizuju uslovi rada i života u Crnoj Gori.

Shodno tome, uz poštovanje već propisanih epidemioloških mjera, od 19. juna 2021. godine do petka 2. jula 2021. godine važiće sljedeće mjere:

1.Ukida se vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), koji, umjesto do ponoći, mogu da organizuju radno vrijeme u skladu sa definisanim radnim vremenom i uz saglasnost nadležne lokalne samouprave. Na snazi ostaje mjera zabrane izvođenja muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara, osim na terasi/bašti u periodu od 20 do 23 sata i uz stogo poštovanje akata koji propisuju ograničenja za buku.

2.Ukida se vremensko ograničenje rada privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni, i sl.). Oni su do sada mogli da rade do 23 sata, a od sjutra organizuju radno vrijeme u skladu sa definisanim radnim vremenom kao i prije pandemije izazvane novim korona virusom.

3.Ukida se vremensko ograničenje rada priređivača igara na sreću. Umjesto od 7 do 23 sata, priređivači igara na sreću rad mogu da organizuju u skladu sa definisanim radnim vremenom kao i prije pandemije izazvane novim korona virusom .

4.Ukida se vremensko ograničenje rada ustanova obrazovanja i kulture. Umjesto do 22 sata, rad mogu da organizuju u skladu sa definisanim radnim vremenom kao i prije pandemije izazvane novim korona virusom.

5.Dozvoljava se održavanje treninga sportista (sportista amatera i sportista rekreativaca) i sportskih takmičenja i turnira sportista u manjim zatvorenim sportskim objektima (baloni i drugo) uz poštovanje posebnih mjera u sportu i rekreaciji koje su propisane u Naredbi.Ove aktivnosti su do sada bile zabranjene.

6.Ukida se vremensko ograničenje rada za privredna društva i preduzetnike koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama. Umjesto do 22 sata, rad mogu da organizuju u skladu sa definisanim radnim vremenom kao i prije pandemije izazvane novim korona virusom.

7.Ukida se vremensko ograničenje za dostavu hrane – ketering. Umjesto do 22 sata, rad mogu da organizuju u skladu sa definisanim radnim vremenom kao i prije pandemije izazvane novim korona virusom.

8.Produžava se rad dječijih igraonica. Umjesto od sedam do 20 sati, dječje igraonice mogu da rade do 22 sata.

9.Povećava se dozvoljeni broj posjetilaca javnim priredbama, političkim i privatnim skupovima, proslavama, svadbama, žurkama kao i drugim manifestacijama na otvorenim javnim mjestima i terasi/bašti ugostiteljskog objekta. Umjesto 50, njima može da prisustvuje do 100 lica. Organizator je obavezan da odredi lice odgovorno za kontrolu primjene propisanih mjera.

10.Povećava se dozvoljeni broj prisutnih osoba sahranama sa 50 na 100 lica. Na snazi ostaje zabrana primanja saučešća i obaveza nošenja zaštitnih maski.

11.Povećava se dozvoljeni broj učenika koji su na đačkim ekskurzijama i izletima sa 50 na 100. Organizator đačkih i učeničkih ekskurzija i izleta, obavezan je da odredi lice odgovorno za kontrolu primjene propisanih mjera.

12.Povećava se broj prisutnih na zabavnim, sportskim i rekreativnim aktivnostima za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, ringišpil, grupni treninzi i sl.) sa 50 na 100 lica.

13.Dozvoljava se održavanje muzičkih manifestacija na otvorenom uz posjedovanje:

a. negativnog rezultata PCR testa koji nije stariji od 72 sati ili

b. brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) – BAT koji nije stariji od 48h, ili

c. pozitivnog rezultat PCR testa koji je stariji od 14 i nije stariji od 90 dana ili

d.pozitivnog rezultata serološkog testa – antitijela klase IgG, koji nije stariji od 90 dana ili

e .dokaz da je prošlo 14 dana od potpune vakcinacije protiv COVID-19.

Potrebno je da organizator angažuje dovoljan broj osoba koje će biti odgovorne za sprovođenje svih higijensko-epidemioloških mjera, shodno Preporukama Instituta za javno zdravlje.

14. Dozvoljava se početak rada noćnih klubova/barova i diskoteka uz posjedovanje:

a. negativnog rezultata PCR testa koji nije stariji od 72 sati ili

b.brzog antigenskog testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) – BAT koji nije stariji od 48h, ili

c. pozitivnog rezultat PCR testa koji je stariji od 14 i nije stariji od 90 dana; ili

d. pozitivnog rezultata serološkog testa – antitijela klase IgG, koji nije stariji od 90 dana ili

e. dokaz da je prošlo 14 dana od potpune vakcinacije protiv COVID-19.

Potrebno je da organizator angažuje dovoljan broj osoba koje će biti odgovorne za sprovođenje svih higijensko-epidemioloških mjera, shodno Preporukama Instituta za javno zdravlje.

15. Širi se lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru ulaze pod istim uslovima koji su važili prije COVID-19 epidemije. Crna Gora, bez testova ili dokaza o vakcinaciji, svoje granice otvara i za Norvešku i Kazahstan. Od ranije, isto važi da državljane Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, države članice Evropske unije, Izraela, Švajcarske, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, i Moldavije.

Najnovije

Kompanija Džonson i Džonson traži zahtjev za registraciju vakcine u Crnoj Gori

Kompanija Džonson i Džonson koja proizvodi vakcinu, koju je odobrila Evropska agencija za ljekove (EMA), predala je prošle sedmice zahtjev za registraciju vakcine u...

Milatović: Žao mi je zbog neprijavljivanja akcija procijenjene vrijednosti od jedan do 49 eura

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović reagovao je na Twitteru nakon odluke Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), koja je novčano kaznila premijera Zdravka Krivokapića i...

Shodno preporukama IJZ: Manifestacija Ajmo na Moraču se odlaže do daljnjeg

Shodno preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, program u okviru manifestacije “Ajmo na Moraču” odlaže se do daljnjeg, saopšteno je danas iz Turističke...

THE GOVERNMENT ROTS FROM EVERY SIDE Officials in an environment of insecurity and fear,...

Although the Government of Montenegro was formed a little over half a year ago, it can already be compared to a dilapidated building, in...

Bjeloruski aktivista pronađen obješen u parku, otvorena istraga za ubistvo

Direktor nevladine organizacije koja pomaže ljudima koji su prebjegli iz Bjelorusije Vitali Šišov pronađen je obješen u jednom parku u Kijevu, saopštila je danas...

Najčitanije

Povezano

Ulićević: Tražimo od Ministarstva zdravlja da riješi problem nestašice hormonske terapije

Ministarstvo zdravlja mora da počne da rješava probleme nestašice hormonske terapije, jer su posljedice kontinuiranog nerješavanja tog problema brojne, a trans osobama bez te...

Izdato 48 prekršajnih naloga zbog nepoštovanja mjera

Inspekcije Uprave za inspekcijske poslove prošle nedjelje su izvršile ukupno 1.655 inspekcijskih pregleda i utvrdile 51 nepravilnost, od čega su najviše nepravilnosti utvrdile Turistička...

Vojnici u Sidneju idu od vrata do vrata i proveravaju da li se poštuje karantin

Na ulicama australijskog grada Sidneja su raspoređeni vojnici da bi se osiguralo da pozitivni na koronavirus poštuju karantin. Oko 300 vojnika stiglo je u Sidnej...

Protest u Berlinu protiv epidemioloških mjera, policija upotrijebila suzavac

Uprkos zabrani, u Berlinu su održani protesti protiv mjera koje su njemačke vlasti uvele u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. Povremeno je dolazilo do sukoba...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve