Nikolić: Cilj Crne Gore bezbjedan region, koji teži članstvu u EU i NATO

Učlanjenje Makedonije u NATO, unaprijediće stabilnost i ugled regiona Zapadnog Balkana, ocijenio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić na sastanku sa ambasadorom te zemlje u Crnoj Gori Mihajlom Trpkoskim.

Nikolić je istakao da je cilj Crne Gore bezbjedan region, koji teži članstvu u Evropskoj uniji i NATO.

“Uspjeh Crne Gore u postignutim reformama i dostizanju standarda na putu evropskih i evroatlantskih integracija dobar je za cijeli region”, kazao je makedonski ambasador i naglasio značaj vrjednovanja pojedinačnih zasluga i rezultata svake države za članstvo u Evropskoj uniji.

Trpkoski je ukazao da je razmjena crnogorskih iskustava u ovim procesima od izuzetnog značaja za Makedoniju, a Nikoliću je predstvaio aktuelnu unutrašnju političku situaciju u Makedoniji i istorijski iskorak u nastojanjima da se riješi dugogodišnje otvoreno pitanje sa Grčkom o nazivu Makedonije.

“Sagovornici su saglasni da je dobrosusjedska politika nužan preduslov za napredak, prosperitet i blagostanje regiona, udruženog ka istom vanjskopolitičkom cilju-punopravnom članstvu u evropskoj porodici naroda”, navode u Skupštini.

Nikolić i Trpkoski su posebnu pažnju posvetili mogućnostima za intenziviranje parlamentarne saradnje dvije države, posebno u formatu skupštinskih odbora za vanjske poslove.

Komentari

avatar