Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Neka bude borba neprestana!

Nećemo dozvoliti da ''zlo se trpi od straha gorega''. I ne očekujemo pomoć od drugih, jer ''nada nema pravo ni u koga, do u Boga i u svoje ruke''. Ne plašimo se političke ''strašne borbe s svojim i s tuđunom'' i vrlo dobro znamo ''kako treba s besmtnošću zborit''

Piše: Vukašin Perović

Predaja nije opcija i ta riječ ne postoji u crnogorskom genetskom kodu. Postoji poraz i ne bi bio prvi, ali nikada bez prave borbe. Istina i pravda nijesu uvijek u velikim brojevima nego samo pokazuju trenutnu svijest nekog naroda. A “budale su s očima slijepe”, pa ti procenti često budu odraz neznaja, manipulacija, ličnih interesa i zabluda.

Prije 400 godina, samo dva čovjeka su znala da je zemlja okrugla. Đordano Bruno je na lomači platio svoje znanje i shvatio da “svjet je ovaj tiran tiraninu”. Kastro je sa 80 boraca počeo revoluciju, promijenio svijest naroda i oslobodio državu. Mali brojevi nijesu prepreka kad imaš iskrenu ideju i pravdu na svojoj strani.

Zato se mi koliko god da nas ima, moramo do kraja boriti za Crnu Goru. U trenutku kada je “vječna zublja, vječne pomrčine” u našim rukama, moramo dobro paziti da “nit dogori niti svjetlost gubi”. Ideja slobodne i nepokorne Crne Gore mora ostati živa, a oćemo li je razbuktati mi, ili neko poslije nas, nije toliko važno.

Kroz istoriju nam neprijatelj spolja nije mogao ništa. U to sam i danas siguran i “ne bojim se ja od vražjeg kota”, raznih Vučića, Rakovića, Vulina… koliko god da ih ima, “no se bojim od zla domaćega”. Iako je “vražja sila odsvud oklopila”, tako sinhronizovani da “vrana vrani oči ne izvadi”, ipak su se preračunali. Kad “sve je pošlo đavoljijem tragom”, mi dobro znamo da “ne trebuje carstvo neljudima”, i da ova skupina “čudne bruke, grdne mješavine” ne može pokoriti Crnu Goru.

U trenutku kad “zemlja stenje, a nebesa ćute”, a “pleme moje snom mrtvijem spava”, mi se nadamo da nam se neće “vedro nebo nasmijat grohotom”. Znamo da “nove nužde, rađu nove mjere”, a “odbrana je s životom skopčana”, pa se pitamo “strašno pleme, doklen ćeš spavati”?

Ponovo razmišljamo “što je čovjek, a mora bit čovjek”, i da “pas svakoji svoje breme nosi”, pa je naša obaveza da ostavimo potomcima neugaslu crnogorsku luču slobode.

Nećemo dozvoliti da ”zlo se trpi od straha gorega”. I ne očekujemo pomoć od drugih, jer ”nada nema pravo ni u koga, do u Boga i u svoje ruke”. Ne plašimo se političke ”strašne borbe s svojim i s tuđunom” i vrlo dobro znamo ”kako treba s besmtnošću zborit”.

Jer jednoga dana, koji će doći mnogo, mnogo vremena poslije nas, “na grobu će iznići cvijeće, za daleko neko pokoljenje”. Zato nema predaje, “NEKA BUDE BORBA NEPRESTANA”.

Tekst je preuzet sa Facebooka

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
24.03.2023-06:40 06:40

Polako vam dolazi iz sedalnog dela u glavu da nema matematiku pomoću koje Milo dobija izbore, pa se pripremate za haos, ekstremizam i divljanje. “Borba” je 02.04. olovkom, pa neka bolji pobedi, a pobeđeni da čestita pobedniku…

Sanja
24.03.2023-10:54 10:54
Reply to  Merlin

“Pobedi”, plaćeni bote svetosavske sekte, da li imaš bilo kakavog posla nego da po cijeli dan visiš na našim portalima?

Stara Podg
25.03.2023-13:24 13:24
Reply to  Merlin

Zar stvarno misliš da to ima neke veze. Posrbiše se plahi i lakomi, koji si ti? A nijesi ni dovoljno pametan pa da znaš što Rade Tomov poručuje.

BobZeković
24.03.2023-08:49 08:49

Crna Gora ima najpodmuklijeg, najsurovijeg, najkukavičkijeg, najlopovskijeg neprijatelja, oličenog u FAŠISTIČKOJ DRŽAVI SRBIJI I NJENOM bEZDUŠNOM NARODU KOJI SE NAZIVA SRBI. Dok su jadni, kukavički SRBI, pobjegli od borbe za slobodu, i prepustili svoje svetinje i državu i narod 500 godina Turcima, SLOBODARSKA KAPLJICA CRNOGORACA I CRNOGORKI, predvođena svojom SVETOM CRNOGORSKOM PRAVOSLAVNOM CRKVOM, bez oklijevanja je pružila i vjekovima pružala OTPOR POROBLJIVAČU, pobjedonosno i jedina u Evropi. I u takvoj neravnopravnoj, bespoštednoj borbi za svoju slobodu i pravo na život, uvijek su crnočgčorcič patili zbog toga što su njihovi susjedi SRBI U ROPSTVU. Pružali su susjedima koji su bježali iz… Pročitaj više »