Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Nakon odluka ASK-a 41 javni funkcioner podnio ostavku

Takođe, u drugom i trećem kvartalu Agenciji je dostavljeno 2.248 Izvještaja o prihodima i imovini, a od početka godine ukupno 7.670 Izvještaja po različitim osnovima podnošenja

U oblasti sprječavanja sukoba interesa i poštovanja ograničenja u vršenju javnih funkcija, od početka ove godine Agencija za sprječavanje korupcije je dala 101 Mišljenje i donijela 48 Odluka, od kojih su u 28 utvrđena kršenja zakona, nakon čega je 41 javni funkcioner podnio ostavku na javnu funkciju, dok su dva funkcionera razriješena, saopšteno je iz ASK-a, čiji savjet je na današnjoj sjednici razmatrao drugi i treći kvartalni izvještaj o sprovođenju Plana rada Agencije za 2019. godinu.

foto ASK

Kako ističu u ASK-u, na sjednici je konstatovano da je Agencija u izvještajnom periodu nastavila sa sprovođenjem aktivnosti predviđenih Planom rada ASK, te da je postigla konkretne i mjerljive rezultate, uz obavezu preduzimanja aktivnosti usmjerenih ka daljem unapređenju rada u svim oblastima.

“U oblasti sprječavanja sukoba interesa i poštovanja ograničenja u vršenju javnih funkcija, Agencija je u drugom i trećem kvartalu dala 62 Mišljenja i donijela 31 Odluku, od kojih je u 18 utvrđeno kršenje zakona. Na osnovu Mišljenja i Odluka Agencije, 24 javna funkcionera su podnijela ostavke sa javne funkcije”, navode u ASK-u.

Takođe, u drugom i trećem kvartalu Agenciji je dostavljeno 2.248 Izvještaja o prihodima i imovini, a od početka godine ukupno 7.670 Izvještaja po različitim osnovima podnošenja.

“Svi izvještaji su administrativno-tehnički provjereni, nakon čega su objavljeni na internet stranici Agencije. Prema Godišnjem planu provjere za 2019, u drugom kvartalu počela je provjera tačnosti i potpunosti Izvještaja po osnovu slučajnog uzorka, koja će trajati do kraja godine. Na kraju trećeg kvartala u obradi je bilo ukupno 440 izvještaja, a do kraja godine će se izvršiti provjera 839 izvještaja o prihodima i imovini”, naglasili su u Agenciji.

Zbog dodjele stanova i kredita prekršajni postupci protiv dva funkcionera

U trećem kvartalu su, dodaju, provjereni i podaci u vezi sa dodijeljenim stanovima ili kreditima za rješavanje stambenih potreba za 96 javnih funkcionera.

“Agencija je s tim u vezi pokrenula prekršajne postupke protiv dva javna funkcionera – nosioca pravosudne funkcije i direktora javne zdravstvene ustanove. Navedeni postupci su u toku”, ističu u ASK-u.

U drugom i trećem kvartalu podnijete su ukupno 52 prijave zviždača, a Agencija je pokrenula dva postupka po službenoj dužnosti na osnovu sopstvenih saznanja, zbog sumnje u postojanje ugrožavanja javnog interesa.

“U navedenom periodu, pred Agencijom vođen je ukupno 81 postupak po prijavama zviždača i po službenoj dužnosti, uključujući postupke započete u prethodnom periodu. Okončano je 26 postupaka, od čega je u pet slučajeva utvrđeno ugrožavanje javnog interesa. S tim u vezi, dato je 14 preporuka zakonskim obveznicima, od kojih je 12 realizovano”, precizirali su u ASK-u.

Tokom izvještajnog perioda, nije bilo podnijetih zahtjeva za zaštitu zviždača, a jedan postupak po ranijem zahtjevu je u toku.

“Od početka 2019. godine podnijeto je ukupno 75 prijava zviždača, a ASK je pokrenula tri postupka po službenoj dužnosti na osnovu sopstvenih saznanja. Okončano je 39 postupaka, uključujući i one pokrenute u prethodnom periodu, od čega je u 7 slučajeva utvrđeno ugrožavanje javnog interesa. Od početka godine podnijet je jedan zahtjev za zaštitu zviždača. Postupak je u toku”, dodaju u Agenciji.

Kako navode, u drugom i trećem kvartalu 2019. Agenciji je dostavljeno devet izvještaja političkih subjekata i organa vlasti o redovnom radu i u toku izborne kampanje, dok je od početka godine dostavljeno ukupno 278 takvih izvještaja i svi su kontrolisani.

“Takođe, u drugom kvartalu izvršena je 21 kontrola poštovanja zabrana i ograničenja propisanih zakonom, dok je od početka 2019. izvršena 41 kontrola”, naglasili su.

Okončano 269 prekršajnih postupaka, izrečeno 72.440 eura novčanih kazni

Zbog kršenja zakona iz svoje nadležnosti Agencija je u II i III kvartalu podnijela 256 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka.

“Od početka godine Agencija je sudovima za prekršaje podnijela 299 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Okončano je ukupno 269 postupaka (uključujući i one po zahtjevima iz prethodnih godina), od čega su u 87,4 odsto izrečene sankcije. Iznos novčanih kazni je 72.440 eura”, kazali su u ASK-u.

Takođe, Agencija je u drugom i trećem kvartalu izdala 13, a od početka godine 19 prekršajnih naloga.

“U izvještajnom periodu realizovano je 12 naloga (pet iz ove i sedam iz prethodne godine) u iznosu od 15.808 eura”, ističu u ASK-u.

U izvještajnom periodu, dva organa vlasti su prvi put usvojila i Agenciji dostavila plan integriteta i odredila menadžera integriteta.

“Od početka rada Agencije 98 odsto organa vlasti je usvojilo Plan integriteta i odredilo menadžera integriteta. U izvještajnom periodu, Agenciji je dostavljeno 655 izvještaja o sprovođenju plana integriteta u 2018. godini, tj. 663 izvještaja od početka godine”, zaključuju u ASK-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve