Dobitnica nagrade za doprinos u oblasti nauke koju dodjeljuje Uprava za dijasporu, poznata onkološkinja sa klinike u Njemačkoj, Nadežda Basara, kazala je da je nagrada potvrda da Crna Gora nije zaboravila svoje ljude širom svijeta.

Nadežda Basara

Dobitnica nagrade u Jutarnjem programu RTCG-a, koja je dobila i crnogorsko državljanstvo, kaže da je nagrada velika čast za nju.

“To je dokaz da nas Crna Gora nije zaboravila i da nas se nije odrekla”, kazala je Basara.

Ona je saopštila da su nedavno u Kotoru proslavili izlječenje jednog mladića iz tog grada, koji je u vrijeme kada je lilječen imao 18 godina. Poslije transplantacije, kako je kazala, mladić je završio fakultet i zaposlio se.

Procenat izlječenja je, kako je pojasnila, visok zavisno od bolesti,.

“Kod nas je za akutne leukemije preko 87 odsto, a na primjer rak pluća je postao u međuvremenu hronična bolest. U prve dvije godine ne izgubimo skoro nikoga, tako da je procenat preko 90 odsto. To je zasluga ne samo ljekara, već lijekova i dijagnostike”, ispričala je Basara.

Na svu sreću, kako kaže, nije tačno da je u porastu broj oboljelih od raka i leukemije.

“Mnogo se zapravo više o tome priča, mnogo se više obraća pažnja. Klinika u Njemačkoj je dostupna za Crnogorce, to ide preko Fonda koji na osnovu dokumentacije dostavi predmet, nakon čega je procjenjujem ima li lijeka”, kazala je Basara.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve