Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Na državi je da vatrogasce i hitne službe izuzme iz naplate putarine

''Neshvatljivo je da u praksi imamo rješenja koja predviđaju da se naplaćuje putarina za vozila i službe koje su angažovane za spašavanje imovine i života. Zato sam u nekoliko navrata apelovao da se i na Vladi ovo pitanje razmotri i da određena ministarstva u okviru svoje nadležnosti definišu i riješe to pitanje na drugačiji način'', kazao je Bešović

Vozila vatrogasne službe plaćaju putarinu ili prelaz na svim dionicama gdje postoje punktovi za naplatu, nevezano da li je riječ o tunelu Sozina, auto-putu ili trajektu u Bokokotorskom zalivu. S tom razlikom što „Monteput“, kao državno preduzeće, upravlja tunelom Sozina i prioritetnom dionicom auto-puta Smokovac-Mateševo, dok trajektni prevoz u zalivu obavlja privatna kompanija „Pomorski saobraćaj“ iz Herceg Novog.

Ista pravila važe i za vozila policije, hitne pomoći, ambulantni transport bolesnika i moguće ih je jedino korigovati izmjenom zakonskih normi koje regulišu izuzetke od naplaćivanja putarine.

Prema riječima v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodraga Bešovića, on je na sjednicama Operativnog štaba problematizovao ovakav pristup.

“Neshvatljivo je da u praksi imamo rješenja koja predviđaju da se naplaćuje putarina za vozila i službe koje su angažovane za spašavanje imovine i života. Zato sam u nekoliko navrata apelovao da se i na Vladi ovo pitanje razmotri i da određena ministarstva u okviru svoje nadležnosti definišu i riješe to pitanje na drugačiji način”, kazao je Bešović Pobjedi.

Istakao je da bi na taj način rasteretili lokalne službe za zaštitu i spašavanje koje, kako je naveo, ionako imaju dovoljno rashoda i problema sa gužvama u saobraćaju i pristupom lokacijama na kojima se očekuje da budu što prije.

Režim prolaza i potencijalna izuzeća dospjela su ponovo u fokus javnosti prethodnih dana uz ocjene da je nepojmljivo da, u momentu kada požari bukte, vatrogasna vozila iz zalivskih opština plaćaju trajekt da bi došli na ispomoć kolegama u Herceg Novom.

Kako je za Portal RTCG kazao predsjednik odbora direktora Morskog dobra Blažo Rađenović, preduzeće „Pomorski saobraćaj“ koje upravlja trajektnom linijom Kamenari-Lepetani ne propušta priliku da prihoduje i bez ustezanja naplati vatrogasnom vozilu trajektnu kartu, i to u momentu nadljudske borbe sa vatrenom stihijom.

On je to nazvao pokazateljem ponašanja tog preduzeća prema građanima Herceg Novog, ali i građanima Crne Gore, koje, prema njegovim riječima, mimo tendera nastavlja da upravlja trajektom.

Direktor DOO „Pomorski saobraćaj“ i jedan od vlasnika preduzeća Dejan Ban kazao je Pobjedi da je u redovnim okolnostima normalna stvar da svaki korisnik usluge trajektnog prevoza treba da plati uslugu, „jednako kao sto plaća gume, ulje, registraciju“.

Kako ističe, odstupanja od uobičajne poslovne politike – bez koje ne bi bilo ni opstanka preduzeća niti ispunjavanja obaveza prema državi – nije nepoznata stvar, ali se tako nešto, kako je naveo, ne može dogovarati sa personalom brodova.

“Naravno, u vanrednim okolnostima je normalno očekivati ustupke i odstupanje od redovnog načina poslovanja, ali za tako nešto je potrebno ostvariti kontakt sa menadžmentom kompanije. Uostalom takav jedan kontakt i obrazložena potreba je bila i prilikom požara na Luštici 2017. godine kada je pružen benefit vatrogasnom društvu „Herceg Novi“ i to ne samo prilikom plaćanja već i prioriteta prevoza”, naveo je sagovornik Pobjede.

Prema njegovim riječima, svaka drugačija prezentacija ove teme prestavlja neprimjerenu stigmatizacija za jedno pošteno i časno ponašanje zasnovano na politici čistih računa.

Ban je naveo da društvo u kojem svaki pojedinac i kompanija ne plaća svoje račune – „znamo kako i gdje završavaju“.

“I za sve one koji se na jedan krajnje populistički i demagoški način bave ovom temom, evo poruke – dok je ovog menadžmenta niko od kompanije „Pomorski saobraćaj“ neće stvarati Montenegro erlajnz, Željeznicu CG, Ulcinjsku rijeveru ili Aerodrome.. Šta se potroši, nije nepošteno da se plati “, kazao je Ban.

Država fakturiše svima

U slučaju Sozine i prve dionice auto-puta kojima upravlja DOO „Monteput“, kao preduzeće koje je formirala Vlada, naplata se fakturiše svima jer zakon ne poznaje izuzetke za hitne situacije ili vozila posebne namjene, osim za osobe sa invaliditetom, koje su propusnicu dobile u za to predviđenoj proceduri.

Međusobne obaveze sa državnim institucijama „Monteput“ reguliše ugovorima na godišnjem nivou. Primjera radi, lokalna služba spašavanja i zaštite u Baru posredstvom Opštine ima ugovor na godišnjem nivou prema kojem se fakturiše prolaz. Nijesu, međutim, sve opštine u istoj poziciji, a činjenica je da pored redovnih, postoje i dobrovoljačka vatrogasna društva čije postojanje i djelovanje počiva na donacijama i podršci lokalne zajednice.

Kako je ranije pojasnio direktor za opšte i pravne poslove u preduzeću „Monteput“ Lazo Vujanović, naplata putarine, odnosno uvođenje izuzetaka od obaveze plaćanja bi eventualno trebalo definisati izmjenama, a „Monteput“ će, na što je obavezan, poštovati svaku proceduru koju propiše Vlada kao osnivač.

Zakon o putevima u članu 21 oslobađanje od plaćanja predviđa samo za vozila sa „znakom pristupačnosti“ u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Taj znak mogu da posjeduju lica koja imaju određeni stepen invalidnosti, a dobija se na zahtjev predat u posebnoj proceduri i uz odgovarajuću dokumentaciju.

Inače, u hitnim situacijama „Monteput“ ne pravi nikakav problem za prolaz vozilima recimo hitne, ili policije; takav prolazak se evidentira a onda se u komunikaciji sa dežurnim službama uredno fakturiše.

Primjera radi, ako vozilo pod rotacijom nema takozvani tag ili otvorenu karticu, ne pravi se problem za prolaz, ali će biti tarifiran i kroz fakturu naplaćen.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve