Petak, 21 Januara, 2022
Rubrika:

Mučne scene sa Cetinja 4. i 5. septembra neće doprinijeti skorijem pomirenju

''Ono što je sigurno, to je da pobjednika nema, jer se suprotno volji Cetinjana ustoličenje ipak desilo, ali se i suprotno planu Crkve ono obavilo u prisustvu šačice sveštenstva i jakih policijskih snaga'' ističu iz DFC-a.

Epilog dvodnevnih događaja vezanih za ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, ukratko bi glasio niko srećan, niko zadovoljan, ocijenjeno je u najnovijem magazinu Digitalnog forenzičkog centra koji je analizirao istorijski kontekst i aktuelne događaje vezane za 4. i 5. septembar.

POLITIČKA NADGORNJAVANJA

U DFC-u nemaju dilemu da će ova tema još dugo služiti i poziciji i opoziciji za politička nadgornjavanja, dok će, kako ocjenjuju, vrijeme dati sud o događajima koji su pored domaće, zabrinuli i svjetsku javnost.

“Ono što je sigurno, to je da pobjednika nema, jer se suprotno volji Cetinjana ustoličenje ipak desilo, ali se i suprotno planu Crkve ono obavilo u prisustvu šačice sveštenstva i jakih policijskih snaga’’ ističu iz DFC-a.

Ono što je izvjesno nakon mučnih scena 4. i 5. septembra, smatraju u DFC-u, jeste da osjećaj duhovne agresije nad Cetinjanima sigurno neće doprinijeti skorijem pomirenju.

DFC ističe da je sa ovakvim prioritetima upitno možemo li se nadati da će Vlada, u uslovima razgoropađene korona pandemije, konačno okrenuti poslovima od kojih se bolje živi, ada će crkvena pitanja prestati biti dnevnopolitička tema.

POLICIJSKO MEDIJSKO USTOLIČENJE

Podsjećaju da su, uprkos procjeni obavještajno-bezbjednosnog sektora da se nikome ne može garantovati bezbjednost na Cetinju i disonantnim tonovima u Vladi, mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije u prijestonicu došli helikopterom u pratnji specijalne policijske jedinice.

Istovremeno, kako dodaju, policijske snage u samom središtu prijestonice razbijale su barikade i prosvjede koristeći se suzavcem i šok bombama.

“Ustoličenje Joanikija obnovilo je atavizme međusobnih istorijskih trvenja dva suprotstavljena koncepta i narativa zelenaša i bjelaša, partizana i četnika, suverenisla i unitarista, produbljujući ambijent egzistencijalne krize i posrnuća crnogorskog društva”, ocjenjuju u analizi.

Tako uobličena atmosfera prijatelj-neprijatelj, ističu iz DFC-a, pokazala je krhkost građanskog karaktera crnogorskog društva pod stegama narastajućeg klerikalizma.

“Breme podijeljenih tumačenja prošlosti i viđenja budućnosti nerijetko oivičenih dogmama kamen je spoticanja u svim ozbiljnijim nastojanjima za uspostavljanje kulture društvenog dijaloga” navodi se u analizi.

DFC ocjenjuje da je u takvom istorijskom kontekstu validno posmatrati i insistiranje da se u specifičnom društvenom trenutku ustoličenje novog mitropolita po svaku cijenu održi u Cetinjskom manastiru.

Iako podsjećaju, dobar dio crnogorske javnosti to je doživio kao mani estaciju kulturno-političke agresije i moći zvaničnog Beograda, ali i priliku da se pokaže da je Crna Gora dio “srpskog sveta”, dok drugi, lojalni toj vjerskoj zajednici (SPC) ne vide ništa spor no u takvom činu.

PORAZ GRAĐANSKE CRNE GORE

O aktuelnim prilikama dodatno podgrijanim ustoličenjem Joanikija na Cetinju i ulozi SPC u političkom životu Cme Gore, kao i o najavljenom popisu stanovništva, za DFC govorio je predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera.

Kentera ocjenjuje da su dešavanja na Cetinju pokazala i ogolila onu najmračniju, najgoru stranu Crne Gore, i da smo “dotakli dno dna”.

“Tada se pokazalo koliko smo jadni i bijedni kao nacija, koliko smo podijeljeni kao društvo, koliko nas je lako zavaditi i koliko nas je lako dovesti do tačke pucanja sa koje maltene nema povratka. Na svu sreću i uz razum pojedinih ljudi sa jedne i sa druge strane, koji su smirivali tenzije do zadnjeg momenta tokom čitavog trajanja svega što se dešavalo 5. septembra, zahvaljujući jednoj izuzetno profesionalnoj reakciji policije nije došlo do najgoreg scenarija do krvoprolića”, smatra Kentera.

POPIS DOPRINIO PODJELAMA

Kentera ističe da je popis vrlo osjetljivo pitanje, posebnou Crnoj Gori i zemljama regiona.

On podsjeća da je popis u velikoj mjeri doprinio mnogim podjelama koje postoje u državama Zapadnog Balkana, ocjenjujući da je opasno insistiranje na tim osjetljivim pitanjima, koja evropsko zakonodavstvo ne poznaje.

“Pitati za nacionalnost ili vjersku pripadnost stanovnike Švedske, Norveške, Danske ili Velike Britanije je nepojmljivo, niti bi razumjeli zašto ih to pitate. Popis treba da se obavi, ali iz pravih razloga, da se, prije svega, sagleda demografska struktura stanovništva u odnosu na pokazatelje koji su bitni sa ekonomskog stajališta, da popis iskoristimo za unapređenje stanja u zemlji na raznim nivoima Definitivno, pitanja etničke, vjerske i nacionalne pripadnosti treba isključiti iz popisa da se ne bi produbljivale podjele u Cmoj Gori”, ocijenio je Kentera.

Goruća tema u onlajn svijetu

Statistička analiza DFC-a pokazuje da je pitanje ustoličenja goruća tema u onlajn svijetu.

“U periodu od 1. do 7. septembra, na Facebooku je bilo 11.244 objava koje su proizvele nevjerovatnih 1.674.030 interakcija. U istom periodu, na Twitteru je bilo 43.600 objava, dok se tema Cetinja u medijima pojavila u 17.100 objava”, navodi se u analizi.

Crkva predmet politizacije i podjela

“Rezonovanje suštinskog i simboličkog značaja crkve danas je predmet politizacije i jasna linija po kojoj se podvaja Crna Gora. Osporavanje crnogorskog identiteta u nastupima zvaničnika SPC i ugrađivanje religijskog u prostor politič-

kogfriaročito u kontekstu uloge SPC u izbornim i postizbornim procesima tokom 2020. i 2021. godine) rezultiralo je naglašenom društvenom polarizacijom i problematizovanjem mjesta ustoličenja imajući u vidu državotvorni značaj prijestonice”, navodi se u analizi.

Tome, kako dodaju, nesumnjivo doprinosi i odnos državne vlasti koja, ne samo da nije uspjela da svoje institucije zaštiti od crkvenog uticaja, već je nastala kao njegov direktni produkt.

 

 

Najnovije

Sjutra prestanak padavina, do 10 stepeni

Ujutru ili prijepodne prestanak padavina, sredinom dana i poslijepodne u južnim i centralni, a do kraja dana i u sjevernim predjelima razvedravanje. Vjetar umjeren...

Dembele van tima, direktor Barse poručuje: Mora da ide što prije

Izgleda da je Barselona izgubila živce sa Osmanom Dembeleom. Francuz odbija da produži ugovor koji mu ističe na ljeto, pa Barsa želi da ga po...

Krivokapićev prijedlog podržalo sedam ministara, protiv Abazović, Sekulović, Radulović i Bojanić

Prijedlog premijera Zdravka Krivokapića da se glasa o skraćenju mandata Skupštine na današnjoj elektronskoj sjednici Vlade podržalo je sedam ministara, dok su protiv bila...

Google Play Games je dostupan i na Windows platformi

Google je pokrenuo beta verziju Google Play Games-a za Windows, koji je za sada dostupan samo u tri zemlje. Korisnici Windows-a iz Hong Konga,...

Zeković: Osuđujem napad na novinara Doknića, društvo dovedeno do ivice nasilja i kolapsa

Građanska inicijativa “21. maj” osuđuje napad na novinara Radio i Televizije Crne Gore Slobodana Doknića, kazao je organizacioni sekretar i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj”, Aleksandar...

Najčitanije

Povezano

DFC analiza: Novak Đoković – više od igre!

Digitalni forenzički centar (DFC) objavio je analizu o dešavanjima koja su pratila najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića prethodnih dana. Analizu DFC prenosimo integralno. Novak Đoković je i zvanično prvi...

Lokalni izbori lokalnog karaktera: Zašto nije bilo bitaka za Cetinje, Mojkovac i Petnjicu

Lokalni izbori u Crnoj Gori, održani u tri opštine – Cetinju, Mojkovcu i Petnjici 5. decembra 2021. godine, organizovani su u periodu političke, ali...

Pred dešavanja na Cetinju pojavile se organizovane stranice koje afirmišu Krivokapića

Na društvenim mrežama su se gotovo u istom danu, a pred dešavanja na Cetinju, pojavile nove organizovane stranice  na Fejsbuku i Instagramu koje se...

Digitalni forenzički centar: Srpski portali najčešće širili sadržaj upitnog kvaliteta

Analiza Digitalnog forenzičkog centra (DFC) na temu “Srbijanski mediji o Crnoj Gori”, pokazala je da su neki od najaktuelnijih srpskih portala “najčešće širili sadržaj...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve