Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Joanikijev brat priziva krvoproliće: Mićović najavljuje ukrajinski scenario za Crnu Goru

I Mićovićev brat, mitropolit crnogorsko-primorski Crkve Srbije Joanikije je nedavno kazao da je ''Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina''.

Kontroverzni dobitnik nagrade ,,Miroslavljevo jevanđelje“ i brat mitropolita Crkve Srbije Joanikija, Milutin Mićović kritikovao je formiranje manjinske vlade, tvrdeći da će proizvesti konflikt u Crnoj Gori – isti kao u Ukrajini.

– Ovo, za sada, naizgled harmonično stanje vlade, koja još nije ušla u život, brzo će se pretvoriti u konfliktno stanje, jer će to proizvesti sam život, koji traži pamet višu od partijskopolitičke. Dakle, ova vlada, bez moći da ovlada protivrječnostima Crne Gore, upravo će ih ubrzavati i kad to ne bi htjela. Niko normalan to ne priželjkuje, ali ova politička struktura, s ovoliko i ovako heterogene političke pameti, koja samo ima ambiciju da vlada Crnom Gorom, ubrzaće apsurd koji je planuo i pred našim očima… Tamo nedaleko, u Ukrajini… – navodi se u zlokobnoj objavi koju je objavio Mićović na svom Fejsbuk profilu.

I Mićovićev brat, mitropolit crnogorsko-primorski Crkve Srbije Joanikije je nedavno kazao da je ,,Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina“.

Mićović koji je poznat po negiranju Crnogoraca i crnogorske nacije ocijenio je da je formiranje manjinske vlade ,,nešto ozbiljno“.

– Ozbiljno, u smislu – skoro katastrofično. Iako je ova vlada javno pravljena po nekakvim demokratskim skrupulama, iza će se ubrzo pojaviti tamne sile i beskrupulozni konflikti, narastali posljednjih decenija u Crnoj Gori. A ubrzani konflkt je instaliran i u samoj strukturi vlade: njenu trećinu činiće predstavnici manjinskih naroda. Drugu trećinu će činiti oni kojima će srpski narod, njegova kultura i istorija biti teško podnošljive. Treću trećinu činiće građanska partija koja će u novom napregnutom stanju, ili konfliktu, morati, ipak, da bar djelimično zastupa srpski narod – ali, kao socgrađanska partija nikad to neće moći činiti na valjan način – navodi se u objavi Mićovića.

Mićović je krajem prošle godine dobio nagradu ,,Miroslavljevo jevanđelje“ za knjigu ,,Luče u tami Crne Gore“. Odluka petočlanog žirija izazvala je oštre reakcije crnogorske političke i intelektualne javnosti.

– Od Srba su nastajali srpski Muslimani, srpski Hrvati, pa i srpski Albanci. To je tema Gorskog vijenca i Luče – otpadništvo od svog porijekla, otpadništvo od istine, otpadništvo od svjetlosti, i pad u bezobrazije, smrtni zaborav i izdajstvo“… A kad Crnogorci isprazne iz sebe svoj duhovni sadržaj, koji drži nacionalno-kulturna matrica srpstvo, postaju – niko ili nula-ljudi. To je ontološki i matematički tačno, a empirijski vrlo provjerljivo. Nula od čovjeka, nule od ljudi – piše u odlomcima iz te knjige.

– Nagrađeno štivo je usmjereno protiv pripadnika svih nesrpskih naroda koji žive u Crnoj Gori: Crnogoraca, Hrvata, Albanaca, Bošnjaka, Muslimana čime je povrijeđen Ustav Crne Gore, članovi 47 i 50 – naveli su iz PEN centra koji je pokrenuo peticiju za oduzimanje državne nagrade Mićoviću. U obrazloženju nagrade žiri je ocijenio da djelo „Luče u tami Crne Gore“ baštini duhovnost ,,naše nacionalne kulture“ te da je pisac kao vrsni poznavalac zapravo interpretirao Njegoša. Ta objašnjenja druga strana ocijenila je kao „jeftinu demagogiju“.

Odluku da nagradu dobije Mićović, crnogorski PEN smatra provokacijom kojom se, kako su kazali, podrivaju temelji građanske, sekularne, multikulturne i antifašističke Crne Gore.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
22.04.2022-07:39 07:39

Brat NEDOSTOJNOG -OLOŠ !
NESREĆA !

Sasa
22.04.2022-07:56 07:56

Jedini Pravoslavni narod koji je vjeru Pravoslavnu zamijenio srbstvom .

TV_EU
22.04.2022-08:52 08:52

NEMA DRŽAVE A NIJE JE BILO NI KADA JE AMFILOHIJE NAJGORE VRIJEĐAO CRNOGORCE . DA SE TADA NEŠTO PREDUZELO OVOGA BI ZLA DANAS BILO MANJE.

COL
22.04.2022-09:18 09:18

Čitavo jutro razmišljam koju bi funkciju moga obnašatu u vladi Crne Gore ovaj pesnik, možda ministra dezintegracija i propadanja….