Premijer Duško Marković komentarisao je situaciju sa krstionicom u Tivtu rekavši da zakon jednako važi za sve.“Kao što bilo koji građanin ne može da radi suprotno zakonu i predviđenoj proceduri, to ne može da radi niko u ovoj zemlji pa ni crkva. To je moj stav, Vlada će se držati zakona i radiće po zakonu, koji je jedan i za predsjednika Vlade Duška Markovića i za sve”, zaključio je Marković.On je to kazao na današnjem uručenju ključeva stanova koji su dodijeljeni zdravstvenim radnicima u Podgorici.

Upitan da prokomentariše da li je prihvatljiv prijedlog Sretena Radonjića iz ASK da pojedini podaci iz imovinskih kartona javnih funkcionera budu poznati samo ASK, i da se dostavljaju samo na zahtjev tužilaštva, parlamenta ili kome već budu potrebni, Marković je kazao da je to pitanje skupštine.

“Ako se steknu uslovi da zakon treba mijenjati u smislu zaštite ličnih podataka građana, parlament će o tome odlučiti. Ja sam za to da se ličnim podacima građana ne smije manipulisati. Što se mene tiče moji su podaci svi dostupni i znate više o njima nego ja sam”, kazao je Marković.

Na pitanje zašto je Vlada dodijelila stanove po mnogo povoljnim cijenama javnim funkcionerima koji imaju riješeno stambeno pitanje, Marković je odgovorio da je to dio negativne kampanje protiv Vladinih akcija i politika.

“Ti funkcioneri su zaposleni u državnoj administraciji, rade veoma odogovrne posleve i imaju pravo da rješavaju stambena pitanja. Ne mislite valjda da je predsjednik vlade, države i parlamenta dobio stan na takav način”, rekao je Marković.

Kako je naveo, za dvije godine od kada je na čelu Vlade, kredite po povoljnim uslovima dobilo je svega 20 funkcionera.

“Ne zaboravite da je za ove dvije godine više od 185 policijskih službenika, 180 zaposlenih u zdravstvu dobilo stanove sa pravom otkupa po povlašćenim cijenama. Vidimo da je danas 97 službenika u sistemu zdravstva dobilo stanove po povoljnim uslovima”, dodao je Marković.

On je ponovio da je sve dio negativne kampanje, oponiranja svakom uspjehu i naporu Vlade i dobrim politikama.

“Navikao sam na to. Žao mi je što mediji to ne sagledavaju na drugačiji način, nekritički i objektivo. Dužni smo da trpimo taj nekritički pristup, ali je važno da svakoga dana radimo za dobro onih kojima su ovi stanovi potrebni po najnižim cijenama i najpovoljnijim uslovima”, rekao je Marković.

On je kazao da će uskoro biti završena zgrada za oko 500 zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vojsci.

“O tome treba da pričate, tim politikama da date prostor, a ne špekulacijama za 20 funkcionera koji su na sličan način dobili stanove. Ne vidim tu ništa loše, nego uspjeh ove politike i stojim iza nje i njenih rezutata”, rekao je Marković.

Abud Dabi fond

Država neće trpjeti direktnu štetu, ukoliko se utvrdi nenamjensko korišćenje sredstava kredita koji je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dodijeljen iz Abu Dabi fonda, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da je jedina šteta nerealizacija investicija.

“Postoji obezbjeđenje na svaki ugovor o davanju kredita, na imovini ili garancijama, tako da ne postoji mogućnost da država trpi direktnu štetu”, rekao je Marković novinarima nakon svečanosti povodom dodjele stanova zdravstvenim radnicima.

Prema njegovim riječima, jedina je šteta da se investicija ne realizuje, jer ona treba da pokrene nova radna mjesta, proizvodnju, jača bruto domaći proizvod (BDP) i puni budžet.

“To je jedina slabost nerealizacije tih kreditnih aranžmana, inače država će se naplatiti, ukoliko se utvdi nenamjensko korišćenje tih sredstava”, rekao je Marković.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) izuzelo je prošle sedmice svu dokumentaciju u vezi sa kreditom koji je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dodijeljen iz Abu Dabi fonda.

Dokumentacija je izuzeta kako bi se utvrdilo da li je u tom slučaju bilo nezakonitih radnji, odnosno kako bi se provjerilo na koji način je potrošen novac od kredita.

Marković je kazao da se čeka da SDT odgovori jesu li su ta sredstva korišćena u skladu sa zakonom.

Marković je naveo da od kada je on preuzeo Vladu prije dvije godine, nadležnosti praćenja tog kredita su iz Ministarstva poljoprivrede prenijeta u Investiciono-razvojni fond (IRF) kao bankarsku instituciju.

“Od tada sam redovno informisan o svim problemima, izazovima u plasmanu i korišćenju tih sredstava, ne mislim da je bilo nezakonitosti Da li ih je bilo u ranijim procedurama, vidjećemo, neka to kaže SDT, to nije stvar predsjednika Vlade”, dodao je Marković.

Sporazum sa predstavnicima Abu Dabi fonda potpisali su bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović i predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve