Utorak, 30 Maja, 2023
Rubrika:

Lijek na recept neće se izdavati više u svim privatnim apotekama

Razlog ovakve odluke je, kako su saopštili iz Fonda, je bolja konkurentnost i ravnomjerna zastupljenost privatnih i državnih apoteka.

Građani od oktobra lijek na recept neće moći da uzmu u svim privatnim apotekama kao do sada, jer je Fond za zdravstveno osiguranje ograničio tu mogućnost. Naime, jedna privatna firma odrediće u Podgorici svoje dvije apoteke, a u ostalim gradovima jednu.

Razlog ovakve odluke je, kako su saopštili iz Fonda, je bolja konkurentnost i ravnomjerna zastupljenost privatnih i državnih apoteka.

FZO je juče raspisao javni poziv za zaključivanje ugovora sa privatnim apotekama kako bi građani i dalje imali mogućnost da lijek na recept uzimaju i kod privatnika. Javni poziv trajaće 15 dana.

Konkurentnost

– Radi postizanja bolje konkurentnosti i ravnomjerne zastupljenosti privatnih apoteka, a konsultujući evropske standarde iz ove oblasti koji propisuju odnos jedna apoteka na 6.000 stanovnika, Fond je omogućio pravo javljanja na javni poziv privatnim apotekama, osnovanim i organizovanim u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima sa mogućnošću da ponuđači čiji su osnivači pravna ili fizička lica mogu dostaviti ponudu za najviše dvije apoteke za teritoriju Podgorice, a za ostale opštine po jednu apoteku – kazali su iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

Pobjeda je juče zvala predstavnike Udruženja privatnih apoteka da prokomentarišu odluku o novim uslovima sklapanja ugovora sa Fondom. Međutim, oni nijesu bili upoznati sa detaljima javnog poziva.

Kratko su u razgovoru rekli da su ,,užasnuti ako je to istina“ i za danas obećali komentar.

U ugovorenom odnosu sa Fondom su već 189 privatnih apoteka, kojima ugovor ističe 30. septembra.

Iz Fonda naglašavaju da su sagledavajući postojeće stanje u ovoj oblasti uočili izvjesne manjkavosti koje se između ostalog odnose na preveliki broj zahtjeva za otvaranje novih privatnih apoteka ,,iako za tim realno ne postoji tržišna potreba“.

– Samo u Podgorici je u ugovornom odnosu sa Fondom 71 privatna apoteka što skupa sa „Montefarmovih“ 25 apoteka predstavlja odnos od jedne apoteke na oko 2.600 stanovnika Podgorice, što je drastično iznad evropskog prosjeka – naglašavaju iz Fonda.

Povećavajući broj apoteka, prema njihovom mišljenju, javlja se uslovljena reakcija na tržištu rada gdje dolazi do manjka stručnog kadra (farmaceuta) što dalje za posljedicu ima izdavanje ljekova na recept od strane lica koja po zakonu nemaju to pravo.

Kvartovska koncentracija

Oni su ukazali i da je „kvartovska koncentracija“ apoteka koje su u ugovornom odnosu sa Fondom dovela do neravnomjerne zastupljenosti privatnih apoteka u određenim djelovima gradova (koncentracija u blizini domova zdravlja je posebno izražena) i time ostavila čitave djelove grada bez mogućnosti da se na jednako kvalitetan način snabdiju propisanim ljekovima.

– Smatramo ovaj broj privatnih apoteka velikim, te smo pristupili reformi u ovoj oblasti. Кoraci koji su preduzeti u

pravcu su uređenja tržišta sa posebnim akcentom na dostupnost ljekova osiguranicima. Napominjemo da su do 2016. godine potrebe tržišta Crne Gore servisirale samo 55 apoteka Montefarma i da su one uspijevale da obezbijede redovno snabdijevanje sistema sa ljekovima – kazali su iz Fonda.

Rasipanje

Svi činioci zdravstvenog sistema, kako poručuju, moraju voditi računa kako o zdravlju, tako i o sredstvima koja se troše za ove potrebe kako bi se spriječilo rasipanje.

Na taj način će se uštedjeti sredstva koja ćemo preusmjeriti na stvaranje boljih uslova za liječenje naših pacijenata kao i boljih uslova za rad naših ljekara i povećanje njihovih zarada.

– Da bismo ovo ispunili, potrebna nam je pomoć prije svega ljekara koji propisuju ljekove, apoteka koje te ljekove izdaju i na kraju osiguranika koji su i krajnji korisnici – naglašavaju iz Fonda i dodaju da će cijene ljekova koje se realizuju preko recepta izabranog doktora, a izdaju i u privatnim apotekama biti jedinstvene i jednake na čitavoj teritoriji Crne Gore.

Privatne apoteke koje budu sa Fondom sklopile ugovor imaće obezbijeđen informacioni sistem, kroz koji se obezbjeđuje komunikacija između apoteka i Fonda. Izabrani doktor će imati informaciju elektronskim putem

o realizaciji terapije koju je propisao, a obezbijediće se i kontrola propisivanja i potrošnje ljekova i kroz privatne apoteke.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lijek na recept neće se izdavati više u svim privatnim apotekama – CG Vijesti
17.08.2021-10:45 10:45

[…] Aktuelno […]