Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Francuska: U dvije godine drastično porastao broj slučajeva sifilisa

Prije nekoliko godina sintetiziran je lijek kojim se sprečava zaraza HIV-om. Postao je jako popularan, posebno među biseksualnim i gej muškarcima.

Prema izvještaju francuskog centra za javno zdravstvo Santé Publique, između 2020. i 2022. drastično je porastao broj slučajeva polno prenosivih bakterijskih infekcija (hlamidije, gonoreje i sifilisa), prenosi France24.

Hlamidija je i dalje najraširenija polna bolest u Francuskoj, ali zaraženost sifilisom narasla je za 110 odsto među 100.000 ispitanih.

Sifilis se pojavio u srednjem vijeku i gotovo je nestao do druge polovine 20. vijeka, ali se posljednjih godina ponovno pojavio u većini zapadnih država, pogotovo u SAD-u, prenosi Index. hr.

U SAD-u je zaraženost sifilisom sad najveća od 1950-ih.

Prije dvije godine u SAD-u dijagnostikovano je 207.000 slučajeva sifilisa.

Ljekari smatraju da je glavni krivac za porast polnih bolesti nekorištenje zaštite.

„Ljudi se sve manje štite, dijelom jer se više ne boje AIDS-a, a dijelom jer napredak u nauci znači da sad možete živjeti normalnim životom čak i ako imate HIV“, rekao je Pier Tatevin, šef odjeljenja za infektivne bolesti na Bolnici Univerziteta u Renu.

Prije nekoliko godina sintetiziran je lijek kojim se sprečava zaraza HIV-om. Postao je jako popularan, posebno među biseksualnim i gej muškarcima.

Tablete tog lijeka u Francuskoj se nude u bolnicama bilo kome ko je rekao da je u godinu dana mijenjao barem 10 partnera, bez obzira da li je koristio zaštitu ili ne.

Doktor Tatevin smatra da su porast polnih bolest uzrokovale i aplikacije za upoznavanje preko kojih je relativno lako naći partnera.

Više od 90 odsto oboljelih sifilisom su muškarci i to većinom stariji od 50 godina. Hlamidija više pogađa žene, uglavnom u dobi od 15 do 25 godina.

Sifilis je veoma opasna bolest koja može oštetiti srce, mozak i vid, takođe može izazvati gluvoću i paralizu. Infekcija tokom trudnoće može izazvati spontani pobačaj, piše France24.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve