Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Lazarević: Ponosni na nove sposobnosti VCG dostignute sa našim partnerima

General Radford je istakao da je ovo veoma važan period za NATO, te da je impresioniran onim što su vojnici pokazali

Ponosni smo na nove sposobnosti Vojske Crne Gore(VCG), koje je dostigla zajedno sa našim partnerima, da u teškim planinskim uslovima rješava komplikovane situacije kao što je spašavanje u lavinama, kazao je načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Zoran Lazarević povodom okončanja vježbe „Zajednički izazov 23“.

Danas je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, na lokalitetu Vranjak održan Dan visokih zvanica (DVD) sa prikazom sposobnosti, čime je zvanično završena dvonedjeljna, najveća međunarodna vježba u zimskim uslovima koja je do sada održana u Crnoj Gori, „Zajednički izazov 23“ (Common Challenge).

Događaju je prisustvovao i zamjenik vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi (DSACEUR), britanski general Tim Radford.

Protekle dvije sedmice, kako se navodi u saopštenju, preko 250 pripadnika VCG, oružanih snaga Austrije, Italije, SAD, Sjeverne Makedonije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje uvježbavali su zajedno izvođenje borbenih i operacija pretrage i spašavanja u zimskim uslovima na teritoriji opštine Kolašin.

„To je bila prilika da pokažemo što znači zajedničko vježbanje, razvijanje sposobnosti, posebno planinskih jedinica“, istakao je general Lazarević.

On je kazao da su iskorišćene pogodnosti terena na padinama Sinjajevine i Bjelasice, te da je Vojska Crne Gore pokazala koliko može da pruži u očuvanju mira i stabilnosti.

General Radford je istakao da je ovo veoma važan period za NATO, te da je impresioniran onim što su vojnici pokazali.

„Impresioniran sam, ne samo vještinama koje su vojnici prikazali, već i ostvarenom saradnjom među nacijama. To je i pokazatelj snage zemalja učesnica“, poručio je general.

Komandant 6. Planinske brigade Oružanih snaga Austrije Gerhard Fajfer, čija jedinica ima decenijsku saradnju sa Vojskom Crne Gore, naglasio je da je na „Zajedničkom izazovu 23“ urađen “jako dobar posao, kao i da je ponosan na dobre partnerske odnose oružanih snaga dvije zemlje”.

Učesnici vježbe danas su na bjelasičkom EKO katunu „Vranjak“, između ostalog, demonstrirali ofanzivne operacije, vještine skijanja i kretanja u dubokom snijegu, operacije pretrage i spašavanja unesrećenih u lavinama uz pomoć helikoptera i posebno obučenih spasilaca za rad na vitlu.

Iz resora navode da su prikazu prisustvovale i ambasadorke SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, Džudi Rajzing Rajnke i Karen Medoks, diplomatski i vojni predstavnici zemalja saveznica i partnera, predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve