Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Laža i paralaža

Sinoć je na Belvederu rečeno da nema te Abazovićeve laži u koju će građanska Crna Gora povjerovati, pa ni u onu da pola Crne Gore ne spava od straha. Budna je sva Crna Gora.

piše: Stefan Todorović

Iako je Crna Gora zemlja koja se može pohvaliti izuzetno ranom pismenošću, kako latinskom tako i onom na narodnome jeziku, iako baštini prvu državnu štampariju na svijetu zahvaljujući prosvijećenim Crnojevićima, od kraja XV vijeka u njoj će – usljed izmijenjenih društvenih okolnosti – pisana kultura pokleknuti pred usmenom. Dugi period od XV do XX vijeka donijeće procvat usmene kulture, a s njom i kult riječi i zadatu riječ kao svetinju. Nije nikakva nepoznanica da u tradicionalnome crnogorskom društvu lažov nije mogao zauzeti vidno mjesto u društvenom životu – makar ga krasile i ne znam kakve druge vrline. Uostalom, pamtite li kakvoga lažova među istorijskim ličnostima crnogorskim?

Da je naše vrijeme donijelo radikalni otklon od tradicije, utvrdili smo više puta slušajući bivšega premijera Krivokapića kako pravi otklon od istine. No ako se Krivokapiću koji put i omaklo da istinu javno saopšti, njegovu se nasljedniku to ni omaškom ne može desiti. Može li biti veće laži od deklarativnoga evropejstva i prozapadne politike premijera koji trećinu resora svoje Vlade poklanja proruskoj, putinovskoj partiji koju je osnovao Slobodan Milošević? Može li biti veće laži od deklarativne demokratije premijera koji mirne građanske demonstrante naziva lelekačima? Može li biti veće laži od Abazovićeve borbe protiv kriminala kad se zna da je njemu podređeni šef protivterorističke jedinice u koordinaciji s kriminalcima iz raznih gradova obezbjeđivao nasilno ustoličenje Jovana Nedostojnoga?

Dritan Abazović, aktuelni premijer i bivši koordinator svih bezbjednosnih službi, oglušio se i beskrupulozno relativizovao snimljeni razgovor svoga visokokotiranoga bezbjednosnog službenika u kome se hiljade građana okupljenih oko odbrane društvenih vrijednosti nazivaju bagrom koju treba rašćerati. Taj isti službenik odbio je da se podvrgne poligrafskoj provjeri svojih lažnih navoda da nije rekao to što smo čuli. Abazović traži od crnogorskih građana da ne vjeruju svojim očima i ušima nego njegovoj relativizaciji da su to sve kafanske priče. A da bi se te “kafanske priče” što prije zataškale, smišlja aferu za aferom i hapšenje za hapšenjem. Ta hapšenja imaju za cilj da zaboravom prekriju činjenicu da je Vlada, čiji je on bio vicepremijer i koordinator svih službi bezbjednosti, odlikovala onoga koji je s kriminalcima razgonio “bagru” po Cetinju, onu “bagru” kojoj tužilaštvo prijeti hapšenjem.

E baš je ta “bagra” iz desetina hiljada grla s Cetinja sinoć poslala jasnu poruku, koju je i Njena Ekselencija Popa mogla razumjeti i bez prevodioca. Sinoć je na Belvederu veličanstveno proslavljen Dan Evrope! Sinoć je na Belvederu najavljen pad i ove Vlade! Sinoć je na Belvederu rečeno da nema te Abazovićeve laži u koju će građanska Crna Gora povjerovati, pa ni u onu da pola Crne Gore ne spava od straha. Budna je sva Crna Gora. Budno čeka da oburda Vladu onoga koji je odigrao ključnu ulogu u njenom satiranju, onoga koji kriminalce razdvaja u dvije kategorije – jednu koju treba uhapsiti i drugu koju treba odlikovati i nagraditi. Crnogorska mladost na cetinjskim protestima uči lekcije koje su izostale u  prosvjetnom sistemu obnovljene Crne Gore. Koliko smo ih dobro naučili, viđećete…

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve