Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

KUM NIJE DUGME: Crna Gora će tapkati u mjestu dok se ne rasformira OTG

Nakon objavljivanja dokumentacije Europola u kojoj se eksplicitno, uz brojne dokaze i pozivanje na transkripte kriptovanih razgovora, naglašava veza između određenih policijskih službenika i pripadnika kriminalne organizacije, jasno je da se postupanje Čađenovića i njegovih tadašnjih pretpostavljenih na čelu sa Milivojem Katnićem može protumačiti samo kao saradnja sa kriminalcima na prikrivanju njihovih ilegalnih radnji.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, za koga se nakon objavljivanja dokumentacije Europola osnovano sumnja da je visokopozicionirani pripadnik takozvanog kavačkog kriminalnog klana, juče je u izjavi za jedan medij pod kontrolom njegove grupe, priznao da je štitio interese kriminalaca i radio suprotno zakonu i preporukama Europola.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) saopštilo je juče da je ponovo formiran predmet povodom podataka koje im je Europol dostavio još u julu prošle godine, o vezi crnogorskih policajaca Petra Lazovića i Ljuba Milovića  sa kavačkim klanom.

Iz SDT-a, čija je rukovodeća strukura nedavno promijenjena, naglasili su da je nakon sprovođenja određenih izviđajnih radnji specijalni tužilac Saša Čađenović 20. januara 2022. godine, donio odluku da ”nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Saša Čađenović: Zaštitnik OKG, ili punopravni član?

Nakon objavljivanja dokumentacije Europola u kojoj se eksplicitno, uz brojne dokaze i pozivanje na transkripte kriptovanih razgovora, naglašava veza između određenih policijskih službenika i pripadnika kriminalne organizacije, jasno je da se postupanje Čađenovića i njegovih tadašnjih pretpostavljenih na čelu sa Milivojem Katnićem može protumačiti samo kao saradnja sa kriminalcima na prikrivanju njihovih ilegalnih radnji.

Katnić priznao da je visoko pozicionirani član kavačkog klana?

Tužilac Saša Čađenović važi za veoma bliskog saradnika bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, inače kuma Zorana Lazovića, bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije koji se pominje u Europolovim dokumentima.

Stoga i nije začuđujuće što se Katnić ubrzo preko njemu bliskog medija oglasio i priznao da je ”Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odnosno lično on, a ne Saša Čađenović, odbacilo krivičnu prijavu protiv Petra Lazovića”, sina njegovog kuma Zorana!?

Petar Lazović: Član kavačke kriminalne organizacije prema dokumentima Europola

Katnić je ovom svojom izjavom maltene priznao da je duboko umiješan u prikrivanje kriminalnih radnji, čime je potvrđeno pisanje portala Aktuelno da je Tužilaštvo za vrijeme njegovog mandata pretvoreno u Organizovanu tužilačku grupu (OTG), a sada postaje sve očiglednije da je u pitanju Organizovana kriminalna grupa (OKG).

Osim toga, čak i za Katnića poznatog po verbalnom brljanju, nepismenosti, drskim i na momente morbidnim javnim nastupima ovakava izjava je previše. Jer, osim što je pokušavao da napravi budale od čitave domaće i regionalne javnosti, svojim bestidnim izjavama indirektno je optužio Europol da ne radi dobro svoj posao i da praktično podvaljuje osobama za koje on smatra da su ”savjesni policajci”. Možda u prilog savjesnom obavljanju posla idu i onih 48 miliona na bankovnim računima koje pominje Europol!?

Jedini način da se objasni zašto Katnić i njegov SDT nije činio ništa konkretno nakon što su dobili dokumenta Europola, je to što on i nije bio tužilac, već visokopozicionirani član ili čak šef kriminalne organizacije kojoj pripadaju i osobe koje se pominju u dokumentima agencije Evropske Unije za sprovođenje zakona. Iako zvuči kao šala, sada je postalo izgledno da bi Katnić da je još uvijek na poziciji GST-a prije izdao nalog da se uhapsi Europol, nego da se postupi po njihovim sugestijama! Jasno je i zašto.

Prepao se hapšenja?

Nakon objavljivanja dokumenata Europola koji duboko inkriminišu njegove bliske saradnike koje je štitio, Katnić je najavio da će da gostuje na RTCG-u i sučeli se sa predsjednikom Odbora za bezbjednost i odbranu Milanom Kneževićem. Međutim, čini se očekivano, odustao je od gosotovanja na Javnom servisu, iako je u skladu sa novom aferaško-kriminalnom uređivačkom politikom RTCG-a, kao visokopozicionirani član OKG, dobio šansu da gostuje i slobodno iznosi svoje stavove.

Bivši GST Milivoje Katnić: Nakon objavljivanja dokumenata Europola, podgrijane sumnje da se radi o visokopozicioniranom članu organizovane kriminalne grupe (OKG)

S obzirom da je nevješt u javnim nastupima i znajući da će se vjerovatno još dublje kompromitovati, ipak je odustao od gostovanja na Javnom servisu. Kako i ne bi odustao kad je krio informacije Europola i na najbestidniji način branio kriminalne radnje svog kuma, tako dodatno ukopavajući u blato kompromitacije Tužilaštvo, koje je pretvorio u ispostavu za lične kriminalne obračune.

U tom kontekstu čak i bombastične izjave i pompezne konferencije za medije na kojima je govorio kako su pripadnici škaljarskog klana pokušali da likvidiraju njega, kuma Lazovića i njihov tim, nakon novih Europolovih dokaza, po svemu sudeći, treba gledati isključivo kao obračun dvije kriminalne organizacije, i ništa drugo!

Dodatna kompromitujuća okolnost za samoproklamovanog Lovćenskog tajnovidca, je što je Uprava policije juče istakla da ”nije u posjedu materijala koji je objavljen u medijima 3. maja 2022. godine, a koji se odnosi na Petra Lazovića i Ljuba Milovića”. Time se policija eksplicitno ogradila od Katnića i njegove organizovane grupe iz bivšeg SDT-a, nakon čega je postalo jasno ko je bio jatak, ili čak šef kriminalnim organizacijama na području Crne Gore, možda i regiona.

Tako da ne čudi što je Katnić odustao od gostovanja na RTCG-u, jer je možda pomislio da će biti uhapšen nakon što bude napuštao studio!?

Da li će za Kardinala važiti isti standardi kao za Medenicu?

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, nakon što je njen sin pominjao u transkriptima koje je dostavio Europol, uhapšena na Aerodromu u Podgorici.

U najnovijim transkriptima razgovora koje dostavio Europol, a koji su prije dva dana objelodanjeni, pominju se policijski službenik Petar Lazović i njegov otac kontroverzni bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran.

Zoran Lazović: Da li će se prema njemu postupiti kao u slučaju Vesne Medenice?

Iako je policija juče objavila da na osnovu podataka iz evidencija o prelascima državne granice nije registrovan izlazak iz Crne Gore Petra Lazovića i Ljuba Milovića, s obzirom na iskustva ilegalnog prelaska granice, pitanje je da li su oni u Crnoj Gori.

Stoga je za očekivati da kao u slučaju Vesne Medenice, i Zoran Lazović bude uhapšen da bi razjasnio okolnosti pod kojim se u dokumentima Europola pominju on i njegov sin.

”Malo je očekivano da otac Petra Lazovića, Zoran koji je 30 godina na rukovodećim pozicijama u bezbjednosnom sektoru nije imao informaciju i nije znao s kim mu se sin druži. Stoga je za očekivati da se u ovom slučaju postupi isto kao i u slučaju Vesne  Medenice”, rekli su naši izvori iz policije.

Zapažena uloga Lepe Medenice

Podsjetimo, portal Aktuelno već duže vremena piše o sprezi kriminalnih organizacija i struktura u Tužilaštvu na čelu sa bivšim GST-om Milivojem Katnićem koji su ovu instituciju pretvorile u Organizovanu tužilačku grupu (OTG), za koju se vezuju brojne priče o ucjenama, korupciji, nepotizmu i zloupotrebi položaja. O OTG možete čitati u posebnoj rubrici na Online Magazinu Luča.

Kako smo već pisali, udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova za OTG je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica inače kuma Zorana Lazovića.

Lepa Medenica: Udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova za OTG

Treba podsjetiti da je Medenica imala i te kako zapaženu ulogu u zastrašivanju i vršenju pritiska nakon akcije hapšenja policijskih rukovodilaca, Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića, povodom slučaja puštanja kriminalaca Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević je na vanrednoj pres konferenciji povodom slučaja “Belivuk” prošle godine, izjavio da je rukovoditeljka Višeg tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica vršila pritisak na postupajućeg tužioca Vukasa Radonjića u slučaju hapšenja policijskih rukovodilaca Boškovića i Đurovića.

Ispostavilo se da su upravo bivši pomoćnici direktora Uprave policije Zoran Lazović i Enes Baković ukinuli zabranu ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću. Stoga je jasno koga je Medenica štitila u ovom slučaju.

Nužno rasformirati OTG

S obzirom da je Lazović kum Milivoja Katnića bivšeg GST-a, jasno je da ova grupacija i nakon izbora novog Tužilačkog savjeta, smjene Katnića, izbora v.d. VDT-a i SDT-a želi što duže da zadrži uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi. Njihov cilj je upravo da spriječi procesuiranje slučajeva kakav je ovaj vezan za dokumentaciju Europola koja je nedavno dospjela u javnost.

To su do sad činili kontrolom protoka informacija, spinovanjem preko korumpiranih medijskih kuća koje su u javnosti plasirale samo one priče koje njima odgovaraju targetirajući ”mete” koje im je ova OKG ”crtala”. O tome će portal Aktuelno naknadno opširno pisati.

Stoga, da bi čitav ovaj slučaj dobio konačni epilog, prije svega treba rasformirati OTG i detaljno ispitati rad tužilaca koji se vezuju za tu organizaciju. U protivnom Crna Gora će i dalje tapkati u mjestu.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
kachawendy
05.05.2022-12:35 12:35

kumeee…izgore ti kesa