Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Krivolovci prijete zaštitarima NP Skadarsko jezero, policija preduzima radnje

Zaštitari ribljeg fonda na meti i na društvenim mrežama

Osim što narušavaju vrijednosti biljnog i životinjskog svijeta posebno ribljeg fonda, krivolovci prijete i ugrožavaju život i rad zaštitara NP Skadarsko jezero, kazali su u Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG).

U NPCG-u kažu da je više nego očigledno da su dobri rezultati nadležnih službi u periodu ribolovnog zabrana na zaštiti i suzbijanju krivolova u ovom zaštićenom području osujetili loše namjere i nezakonita postupanja krivolovaca koji su i putem društvenih mreža iskazali svoje nezadovoljstvo.

Rukovodilac Službe za kontrolu i monitoring u JPNPCG, Vuk Saičić, prije tri noći dobio je uznemirujuće i prijeteće video poruke koje su prijavljene policiji. Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, policija utvrđuje zbog čega su četvorica identifikovanih lica iz Podgorice u noći između 2. i 3. aprila prijetila zaposlenom u JPNPCG.

”Svi video zapisi predati su nadležnim organima na dalje postupanje, a zahvalan sam im što su na moju prijavu reagovali odmah. Prijetnje koje sam dobio pokazuju da su se, kada je u pitanju zaštita i spriječavanje nelegalnih aktivnosti, na Skadarskom jezeru desili pomaci u pozitivnom smislu. Ovo je bezuspješni pokušaj da nas obeshrabre u borbi koju vodimo protiv nelegalnih aktivnosti. Ono što preduzimamo za kratko vrijeme dalo je vidljive rezultate”, kazao je Saičić.

Tim povodom, direktor JPNPCG Vladimir Martinović istakao je da je siguran da će nadležni državni organi reagovati pravovremeno u skladu sa svojim ovlašćenjima istakavši da je Uprava JPNPCG odlučna u namjeri da ne dozvoli nelegalne aktivnosti i ugrožavanje bezbjednosti zaposlenih.

”Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore ulaže maksimum napora da u saradnji sa svim nadležnim subjektima na najefikasniji način suzbije nezakonite radnje svih onih koji se oglušuju o zakon i propisane norme. Upravo je Saičić na čelu Službe za kontrolu i monitoring u saradnji sa Službom zaštite NP Skadarsko jezero uključujući sve nadležne organe, pokazao punu posvećenost i nesebično zalaganje u cilju suzbijanja nezakonitih radnji, posebno krivolova, u periodu ribolovnog zabrana u ovom zaštićenom prirodnom području, i imamo vidljive pomake na bolje. Istovremeno ćemo sve prijetnje upućene našim zaposlenima putem društvenih mreža ili na bilo koji drugi način procesuirati Policiji i drugim nadležnim državnim organima kako bi zaštitili rad savjesnih i odgovornih zaštitara najznačajnijih vrijednosti Nacionalnih parkova Crne Gore’, naglasio je Martinović.

U NPCG-u podsjećaju da je na snazi ribolovni zabran na sve vrste riba i vodenih organizama osim jegulje, koji je počeo 15. marta i traje do 15. maja.

”Izlovljavanje ribe tokom ovog perioda krivično je djelo”, napominju u Nacionalnim parkovima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve