Četvrtak, 19 Maja, 2022
Rubrika:

Ko nema para, nema ni terapije

Antibiotici se prodaju u ampulama i može ga dati isključivo ljekar. U apoteci ''longacef'', odnosno ''lendacin'' košta oko 2,20 eura jedan miligram.

Pacijenti kojima je posljednih dana bio potreban „longacef“, „lendacin“ ili „urbazon“, a koji se najčešće koriste u liječenju korone ili upale pluća, morali su da kupuju te ljekove jer ih nije bilo u domovima zdravlja u Podgorici niti u kovid centru na Starom aerodromu, potvrdilo je Pobjedi više pacijenata i medicinskih radnika.

Redakciji se juče javilo nekoliko pacijenata, koji su opisivali ogromne gužve u kovid centru na Starom aerodromu i u kovid dnevnoj bolnici u Muzičkom centru.

Svi su morali da idu u privatne apoteke i kupuju „longacef“ i „urbazon“, jer ih nijesu mogli dobiti na recept. Tih ljekova nema ni u svim apotekama, pa pacijenti često moraju da obilaze grad.

Antibiotici se prodaju u ampulama i može ga dati isključivo ljekar. U apoteci „longacef“, odnosno „lendacin“ košta oko 2,20 eura jedan miligram. Nekim pacijentima je prepisano i 2 miligrama što iznosi 4,40 dnevno. „Urbazon“ od 20 miligrama košta 1,10 eura.

Čitateljka Pobjede je svjedočila situaciji da stariji pacijent nije imao novca da kupi te ljekove, ali da medicinsko osoblje nije moglo da učini ništa po tom pitanju, jer ga nema na njihovim zalihama.

Kako su zdravstveni radnici objasnili redakciji, domovi zdravlja naručuju „longacef“ i „urbazon“ jednom nedjeljno i koriste ih kod respiratornih infekcija.

“Dobijemo oko 200 komada u petak, ali pacijenata je toliko da mi već u ponedjeljak nemamo ništa. Pošalju nam koliko imaju, nekad i ništa”, kazali su Pobjedi zaposleni u Domu zdravlja.

Kovid centri mogu da naručuju od Montefarma na dnevnoj bazi, i tamo liječe pacijente kojima je potvrđeno prisustvo korone.

Iako mogu, za razliku od domova zdravlja, da naručuju dnevno, prema potrebi, i u toj ustanovi su nestašice ljekova koji se daju kao terapija kovida-19.

Na pitanje zbog čega se to dešava, odgovaraju da je najvjerovatnije zbog toga što Montefarm nema dovoljno tih ljekova, jer je ogromna potrošnja.

Krajem oktobra su iz Montefarma odgovorili da nema nestašice ovih ljekova u njihovim skladištima, iako je situacija bila ista kao i posljednjih dana, kada pacijenti nijesu mogli da prime terapiju na recept.

“Montefarm redovno isporučuje ampulirani antibiotik lendacin lg (longacef) i kategorički tvrdi da nema nestašice. U prilog ovoj konstataciji, dajemo na uvid podatke da je 1. do 21. oktobra iz skladišta Montefarma javnim zdravstvenim ustanovama Crne Gore isporučeno 44.180 ampula lendacina lg (longacef), a od početka godine 741.680 ampula”, kazali su iz Montefarma i dodali da ga isporučuju isključivo zdravstvenim ustanovama, a ne apotekama.

U Montefarmu su tada kazali da u skladištima ima dovoljno ljekova te da se svakodnevno obavljaju dopune u domovima zdravlja.

Tada su kazali da „im nije jasno što rade sa tim lijekom u domovima zdravlja i zbog čega se dešavaju nestašice“.

IzvorPobjeda

Najnovije

UŽIVO Nova evakuacija iz Azovstala, Zelenski: Rusija neiskusne vojnike koristi kao topovsko meso

Ulazimo u 85. dan rata u Ukrajini. U srijedu veče evakuisano je još ukrajinskih boraca iz Azovstala. Nekoliko autobusa u pratnji ruske vojske napustilo...

Kvadrat stana u novogradnji 1265 eura

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1265 eura, u Podgorici je iznosila 1265...

Vrijeme kada je Rožaje bilo najhumaniji grad svijeta

piše: Edin Smailović Rožaje je gradić sa nekih 10-ak hiljada stanovnika. Smješten tačno na 1.000 metara nadmorske visine. Još otprilike toliko ljudi živi u selima...

Tužna priča

Piše: Milutin Cerović Izvesna bahata verska organizacija koja nije registrovana u Crnoj Gori, verovali ili ne imala je svoju političku vladu u sred te iste...

Foreign Affairs: Bosna na opasnom putu

Na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, slike iz opkoljenih gradova Ukrajine, pokolja i masovnog raseljavanja retraumatizuju društvo koje se nikada nije smjelo...

Najčitanije

Povezano

Pacijenti bez longacef terapije, iz Montefarma tvrde da nema nestašica

Iako je redakciji Dnevnih više pacijenata potvrdilo da u podgoričkim domovima zdravlja na stanju nemaju “longacef”, a da se ne može pronaći ni u...

BRUKA Dnevna kovid bolnica bez Longacefa, pacijenti dužni sami da ga nabave!

Novi primjer haosa u crnogorskim zdravstvenim ustanovama. Kako portal Aktuelno saznaje, pacijenti u dnevnoj kovid bolnici u Podgorici koja se nalazi u objektu Muzičkog centra...

Montefarm se suočava sa otežanom nabavka longacefa za covid pacijente

Iz javne apotekarske ustanove Montefarm Danu je saopšteno da je otežana nabavka ljekova koji se koriste za liječenje zaraženih virusom korona, posebno antibiotika „longacef”,...

Ministarstvo: U Domu zdravlja Nikšić ima longacefa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Veljo Čeđenović demantovao je navode o tome da od petka u nikšićkom Domu zdravlja fali longacefa. "Tura tog antibiotika dostavljena...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve