Građenje čvrstih i održivih veza između crnogorske dijaspore i Prijestonice Cetinje, povezivanje privrednika i stvaralaca u oblasti kulture, nauke i obrazovanja važni su u procesu snaženja i očuvanja nacionalnog identiteta među iseljenicima, ali i u matičnoj državi koja je u procesu evropskih integracija, ocijenjeno je prilikom susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, koji je organizovan u Skoplju.

Predsjednik Crnogorske zajednice Boris Popivoda zahvalio se gradonačelniku na posjeti i poželio mu uspjeha na profesionalnom i ličnom planu

Kašćelan je pozdravio aktivnosti Crnogorske zajednice, navodeći da ga raduje što se građani koji vode porijeklo iz Crne Gore organizuju u klubove i udruženja, i što na različite načine doprinose radu Zajednice.

Posebno je istakao dobre odnose između Crne Gore i Sjeverne Makedonije, što je solidna osnova za unapređenje saradnje u svim sektorima od zajedničkog interesa, a prvenstveno u oblastima ekonomije i kulture.

Rekao je i da su uz podršku ambasade Crne Gore u Skoplju, ali i zalaganje Crnogorske zajednice, inicirani pregovori o bratimljenju Cetinja i Bitolja, kao dva grada koji imaju nemjerljiv istorijski, politički, društveni i kulturni doprinos u razvoju Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Crnogorske zajednice Boris Popivoda zahvalio se gradonačelniku na posjeti i poželio mu uspjeha na profesionalnom i ličnom planu.

On je ocijenio da bi trebalo sačuvati izvornost Cetinja, a u tom smislu gradnja hotela Lokanda na mjestu gdje se nekada nalazio dalo bi dodatnu vrijednost istorijskom jezgru grada i zaokružili ga kao cjelinu.

Prema popisu organizovanom 2002. u Sjevernoj Makedoniji živi oko dvije hiljade etničkih Crnogoraca. Najviše ih je u Skoplju i Ohridu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve