Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Kašćelan: DPS ima kapacitet da okupi i povede suverenistički blok

Istakao je i da se stalno smetne sa uma da DPS nije otišao u opoziciju zato što je drastično izgubio podršku građana, već zbog političke kombinatorike njegovih oponenata.

Snažna, evropska i građanska Crna Gora nema alternativu i ova ideja mora biti nadstranačka, nadnacionalna i nadvjerska, a to što je SDP odlučio da prećutno koalira sa Demokratama na Cetinju ne umanjuje potrebu svih drugih suverenističkih stranaka i pokreta da sarađuju, ocijenio je za Pobjedu gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan.

Istakao je i da se stalno smetne sa uma da DPS nije otišao u opoziciju zato što je drastično izgubio podršku građana, već zbog političke kombinatorike njegovih oponenata.

“DPS ima kapacitet da okupi i povede suverenistički blok i svi su dobrodošli kojima je Crna Gora na srcu, sa ili bez SDP”, poručio je Kašćelan.

Koalicija SDP-a i Stare garde LSCG formiraće vlast u prijestonici uz podršku Demokrata i Ure, nakon što pregovori između DPS-a i SDP-a nijesu urodili plodom. Zbog čega dvije suverenističke stranke nijesu uspjele da se dogovore? 

KAŠĆELAN: Nažalost, naši politički sagovornici dali su prednost uskopartijskim ciljevima u odnosu na opšte dobro i interes građana koji su dominantno glasali za suverenističke stranke i očekivali da buduću vlast na Cetinju tvore oni kojima su ukazali povjerenje. Ne razumijem nespremnost na kompromis i odsustvo odgovornosti za delikatnu političku situaciju u gradu i zemlji, te posve isključiv pristup pregovorima kolega iz SDP kojima nije bio prihvatljiv nijedan prijedlog DPS, pa ni onaj koji je bio identičan njihovim proklamovanim očekivanjima. Želimo im uspjeh u zagrljaju onih koji Cetinje vide kao „malo zabito selo“, a Crnogorce kao „titoističku naciju“. Mi nastavljamo da radimo iz opozicije sa istom posvećenošću i jasnim ciljem da je Cetinje suština Crne Gore i grad koji zaslužuje više od onoga što mu se nudi i daje.

Kakvi su odnosi dvije partije na Cetinju s obzirom na teške riječi koje su razmijenjene u prethodnom periodu? 

KAŠĆELAN: Politički diskurs često je opterećen teškim riječima, nekada neslaganjima i antagonizmima. Uvjeren sam, međutim, da politički akteri, na lokalnom i nacionalnom nivou, moraju razgovarati, sarađivati i tragati za najboljim rješenjima za građane.

Ne smijemo dozvoliti da se zbog političkih ciljeva ili nadgornjavanja zaboravi suština – interes građana da žive životom koji je dostojan čovjeka. Mi se na Cetinju svi dobro poznajemo i svako dobro zna đe mu je mjesto bez obzira na političko ili neko drugo svojstvo i mišljenje ili neprimjeren i isključiv post na društvenim mrežama.

Kako komentarišete kritike, napade iz SPD-a da je dug opštine porastao do 38 miliona? Da li je to tačno, i ako jeste, zašto je dug toliki?

KAŠĆELAN: To je politički spin koji je pamtljiv zbog famozne milionske cifre koja se pominje. Ova gradska uprava uspjela je, uprkos svim finansijskim dubiozama iz prethodnog perioda i dvogodišnjoj kovid krizi, da smanji dug Prijestonice za tri miliona eura i da zaustavi višedecenijsku spiralu zaduživanja na 21,6 miliona eura, koliko je dug iznosio na kraju 2021. godine. Istovremeno, uvećali smo imovinu Prijestonice za četiri miliona eura, konsolidovali i uveli red u finansije, postavili zdravu osnovu za postepeni i održiv oporavak grada. Za četiri godine iz budžeta je isplaćeno i više od 700 hiljada eura po tužbama starim u prosjeku od četiri do 10 i više godina. Privredu i građane u toku kovid krize pomogli smo sa gotovo milion eura. Navedeni podaci govore najbolje o tome kako smo i koliko odgovorno radili.

Što neuspjeli pregovori znače za suverenistički blok, odnosno da li je nakon postupka SDP-a na Cetinju propala ideja o formiranju jakog suverenističkog bloka na državnom nivou? 

KAŠĆELAN: Iskreno vjerujem da snažna, evropska i građanska Crna Gora nema alternativu i da ova ideja mora biti nadstranačka, nadnacionalna i nadvjerska. To što je SDP odlučio da prešutno koalira sa Demokratama na Cetinju, zaklanjajući se iza Stare garde Liberalnog saveza, ne umanjuje potrebu svih drugih suverenističkih stranaka i pokreta da sarađuju, udružuju se i politički djeluju. Stalno se smetne sa uma da je DPS otišao u opoziciju ne zbog toga što je drastično izgubio podršku građana, nego zbog političke kombinatorike njegovih oponenata koja se godinu kasnije svima u Crnoj Gori obila o glavu. DPS ima kapacitet da okupi i povede suverenistički blok i svi su dobrodošli kojima je Crna Gora na srcu, sa ili bez SDP.

Nosilac izborne liste Demokratske partije socijalista Miloš Ražnatović podnio je ostavku na funkciju predsjednika cetinjskog odbora DPS-a. Što se događa u cetinjskom DPS-u, da li to nagovještava neke promjene? 

KAŠĆELAN: Ništa neobično i ništa neočekivano se ne dešava u DPS. DPS je ozbiljna partija koju čine odgovorni pojedinci i u tom kontekstu posmatram i potez gospodina Ražnatovića. Više puta smo istakli da smo spremni na unutrašnje promjene, na podmlađivanje članstva i da na tome u kontinuitetu radimo. Raduje me to što u Opštinskom odboru vidim neke mlade ljude koji su obrazovani i prepoznati mimo lokalne sredine. To uliva nadu i optimizam da smo izvukli pouke iz prethodnog perioda i da smo učili na sopstvenim i tuđim greškama.

Na kraju ste četvorogodišnjeg mandata upravljanja Prijestonicom. Što je sve učinjeno u tom periodu, čime ste zadovoljni, a što je moglo bolje? 

KAŠĆELAN: Osim već pomenute finansijske konsolidacije, umanjenja duga i uvećanja imovine, važno je istaći i to da su opštinski budžeti i programi razvoja Prijestonice realizovani svake godine u iznosu većem od od 90%, da je znatno unaprijeđena saobraćajna i vodovodna infrastruktura na ruralnom i putna na gradskom području. U preduzeća u vlasništvu Prijestonice uloženo je gotovo milion eura, kupljeno je 40 stanova za osobe u stanju socijalne potrebe i izabran izvođač za gradnju još 30 stanova za socijalno stanovanje.

Osim odgovorne socijalne politike, podržavan je i rad obrazovnih, sportskih i kulturnih organizacija i pojedinaca, i ulagano u sportsku infrastrukturu kroz gradnju gradskog i pomoćnog stadiona, sportskih i dječjih igrališta, te infrastrukture od opšteg interesa. Primjena Zakona o Prijestonici omogućila je da se planiraju i započnu brojni projekti, čiji će puni opseg biti vidan u vremenu pred nama. Prijestonica je zaključno sa 17. februarom raspisala 12 tendera vrijednih oko 3,6 miliona eura ili 66,6 odsto procijenjene vrijednosti projekata iz Programa razvoja za 2022. godinu. Naša očekivanja su da ćemo do kraja mjeseca imati raspisanih svih 20 tendera, ukupno vrijednih oko 5,4 miliona eura.

Novoj vlasti na upravljanje je ostavljena vrijedna imovina – Obod i Lokanda – za koju postoji interesovanje investitora sa kojima se intenzivno pregovaralo. Ova uprava vodila je živu regionalnu i međunarodnu komunikaciju, unapređivala saradnju i realizovala veliki broj javnih i kulturnih manifestacija. Iza nas ostaje zdrava baza za nastavak uspješnog razvoja Cetinja na način koji to crnogorska prijestonica i zaslužuje, na čemu sam veoma zahvalan svim mojim saradnicima i zapošljenima u lokalnoj administraciji i u preduzećima.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve