Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Jovanović: Vaseljenskoj patrijaršiji jasno da postoji problem i u Crnoj Gori i da će doći na red, kao što je u Makedoniji

Jovanović objašnjava da odlukom Vaseljenske patrijaršije Ohridska arhiepiskopija/ MPC ne postaje autokefalna, već da je njen suštinski značaj u tome da se više ne smatra raskolničkom u odnosu na Crkvu Srbije

Gost današnje Drugačije radio veze bio je Vladimir Jovanović.

Kolumnista Antene M govorio je o prekjučerašnjoj odluci Vaseljenske patrijaršije da stupi u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa Ohridskom arhiepiskopijom, kao i o uzrocima i posljedicama te odluke za pravoslavni svijet i Crnu Goru.

Jovanović objašnjava da odlukom Vaseljenske patrijaršije Ohridska arhiepiskopija/ MPC ne postaje autokefalna, već da je njen suštinski značaj u tome da se više ne smatra raskolničkom u odnosu na Crkvu Srbije. To, kaže on, jeste istorijski važna odluka i do nje se došlo 55 godina nakon jednostranog proglašenja autokefalnosti Makednoske pravoslavne crkve, nakon čega je Crkva Srbije proglasila za raskolničku.

– Prekjučerašnjom odlukom Sinoda Vaseljenske patrijaršije ponoištene su odluke Crkve Srbije na osnovu kojih je, do sada, ne samo Crkva Srbije nego i druge crkve iz Diptiha su smatrale da je ta jerarhija u Makedoniji raskolnička. Od prekjuče ona to više nije, kazao j eon.

Jovanović podsjeća i da je Makedonska crkva prije četiri godine podnijela žalbu Vaseljenskoj patrijaršiji, a odluka donesena u ponedjeljak predstavlja priznanje Fanara da je jerarhija MCP – kanonska. Sljedeći korak je uspostavljanje kanonskog i liturgijskog jedinstva Vaseljenske patrijaršije i Ohridske arhiepsikopije/MPC, a za njen autokefalni status potrebno je izdavanje Tomosa.

Gost DRV ističe da Vaseljenska patrijaršija ima kanonsko pravo na donošenje takvih odluka, uključujući i davanje autokefalnosti. Dodaje da konačnost takvim odlukama daje Vaseljensko sabor – kad bude održan. Dosad ih je bilo sedam, a posljednji 787.

Povodom činjenice da se zasad samo Ruska crkva oglasila komentarom odluke VP, ocijenivši je nekanonskom i politički motivisanom, ali da je i poručila kako će joj biti prihvatljiv svaki stav Crkve Srbije, Jovanović kaže da je Moskva već dala “domaći zadatak” Beogradu.

– Ja ne očekujem bilo kakvu reakciju Crkve Srbije do održavanja arhijerskoga Sabora, koji je najviši organ vlasti u CS. Nezvanično se pominje da će biti održan 15. maja”.

Vladimir Jovanović ukazuje na suštinske razloge koji su doveli do toga da Vaseljenska patrijaršija prepozna da postoji problem unutar jurisdikcije Crkve Srbije i da teret raskolništvaskine sa leđa makedonske jerarhije. Ističe da su isti problemi na prostoru Crne Gore.

– Vaseljenska patrijaršija kaže: taj dio teritorije, zapravo cijelu jednu naciju vis te proglasoili za raskolnike… Mi ovim liječimo rane raskola. To je jedna vrsta duhovne medicine. Ne možete vi stotine hiljada ljudi držati van okvira kanonske crkve, rtvrdeći da je njihova nacija i kukltura izmišljena, nastala u Titovom Jajcu, da govore goveđim jezikom… kao što su za Crnogorce govorikli. To nije crkva… Ne smiješ to da radiš”!

Jovanović ukazuje i da su u Carigradu prepoznali neadekvatan odnos vrha Crkve Srbije služi u Crnoj Gori. Zato razmišljaju, kaže Jovanović, na sljedeći način:

– Šta je to problem u Crnoj Gori? O čemu se tu radi? Zbog čega su oni revoltirani. postoji li način da ti tu dođeš na taj Belveder i popričaš sa ljudima? Zašto se protivite? Pa kažeš – u redu, ako se protivite mi ćemo to da odložimo. A ne da pričaš kako srpski mitropolit vjekovima dolazi na Cetinje.”

Gost DRV dodaje da takve tvrdnje velikodostojnika Crkve Srbije, inače, nemaju uporišta u faktima:

– Laž! Sramotna laž! Prvi put je srpski patrijarh došao na Cetinje 1961. da intronizuje Danila Dajkovića, a drugi put patrijarh Pavle 1990. da intronizuje Amfilohija Radovića. Dakle – ‘61, ‘90, 2021. Tri puta. Brutalno lažeš, ne trepneš da srpski patrijarsi vjekovima intronizuju crnogorske mitropolite, a to se dešava, praktično, od juče. I ti rizikuješ da padnu ljudske glave! U ime čega, čovječe.”!

Vladimir Jovanović zaključuje kako je Vaseljenskoj patrijaršiji jasno da postoji problem i u Crnoj Gori i da će doći na dnevni red, kao što je u Makedoniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve