Petak, 24 Maja, 2024
Rubrika:

Joković: Poljoprivrednicima na raspolaganju 63 miliona eura bespovratnih evropskih sredstava

Usvajanju ovog dokumenta, kako se navodi, prethodila je kontinuirana komunikacija sa Evropskom komisijom i zainteresovanim stranama, te je u skladu sa sugestijama Komisije IPARD III program i sačinjen

Na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima je 63 miliona eura bespovratnih evropskih sredstava. Smatram ovo velikim uspjehom za cijelu Crnu Goru i vjerujem da će dostupnost ovih sredstava u značajnom unaprijediti sektor poljoprivrede, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković koji je danas zajedno sa ambasadorkom EU u Crnoj Gori Oana Kristinom Popom objavio usvajanje IPARD III programa za period 2021 – 2027. godine.

Vijest o usvajanju IPARD III programa objavljena je u toku posjete gazdinstvu korisnika Radosava Brnović u Bobiji na Cetinju.

“Crnogorskim poljoprivrednicima u novom programskom periodu predviđen veći iznos sredstava, 62 odsto više u odnosu na prethodni, odnosno dodatnih 63 miliona eura”, pojasnili su iz resora.

Usvajanju ovog dokumenta, kako se navodi, prethodila je kontinuirana komunikacija sa Evropskom komisijom i zainteresovanim stranama, te je u skladu sa sugestijama Komisije IPARD III program i sačinjen.

Crna Gora trenutno, kako dodaju, koristi preostala raspoloživa sredstva iz IPARD II programa koja se formalno mogu koristiti do kraja 2023. , tako da će se sredstva iz novog IPARD III programa koristiti nakon isteka ovog roka.

IPARD III program sadrži osam mjera podrške, a Crna Gora je do sada akreditovala upravljačku strukturu, odnosno dobila ovlašćenje Evropske komisije da može da sprovodi mjere 1, 3 i 7.

„Ovim programom na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima je 63 miliona eura bespovratnih evropskih sredstava. Smatram ovo velikim uspjehom za cijelu Crnu Goru i vjerujem da će dostupnost ovih sredstava u značajnom unaprijediti sektor poljoprivrede“, istakao je ministar Joković.

Finansijski doprinos Evropske unije za IPARD III program povećan je u odnosu na prethodni programski period i iznosi 63 miliona eura.

“Posjete korisnicima IPARD-a širom zemlje predstavljaju pravo uživanje, pošto su prilika da vidim kako preduzeća korisnika rastu uz našu podršku, i donose koristi njihovim porodicama, zajednicama i cijeloj zemlji. Kroz program IPARD II, podržali smo više od 250 investicija svih vrsta i veoma sam srećna što danas obilježavamo usvajanje IPARD-a III. Poljoprivredna proizvodnja i agroprerada u Crnoj Gori treba da se prilagode i unaprijede, kako bi bili spremni i konkurentni za evropsko tržište kada zemlja postane punopravna država članica EU”, kazala je Popa.

Naši programi IPARD, prema njenim riječima, daju “dodatnu šansu za povećanje poljoprivredne proizvodnje i smanjenje zavisnosti od uvoza hrane”.

“Ohrabrujem crnogorske poljoprivrednike i agroprerađivače da u potpunosti iskoriste IPARD II i predstojeći IPARD III a ministarstvo da se na vrijeme pripremi za implementaciju novih mjera IPARD III i pokaže da na dobar način upravlja fondovima i zahtjevima EU”, izjavila je Popa.

Investicije koje će biti podržane IPARD III programom odnose se na nabavku opreme i mašina, izgradnju i rekonstrukciju objekata.

“Implementacijom ovog programa poljoprivredni proizvođači će se približiti i prilagoditi zahtjevima domaćeg i inostranog tržišta, povećati produktivnost i konkurentnost, kao i diverzifikaciju i razvoj ekonomskih aktivnosti i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima”, navode iz resora.

IPARD III programom predviđeno je uvođenje novih mjera kojima će se povećati iskorišćenost dodatnih sredstava, mogu aplicirati i početnici u poljoprivredi, postavljeni su novi limiti finansijske podrške, novi specifičnih kriterijumi i dr.

„Donošenjem IPARD III programa šaljemo snažnu poruku da je ova Vlada nepovratno opredijeljena da u procesu evropskih integracija ispuni sve uslove koji su nephodni za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Realizacijom novih investicija koje predstavljaju uspješnu priču poput ove koju danas možemo da vidimo, uvjeren sam, da će crnogorska poljoprivreda napraviti novi iskorak u dostizanju standarda, stvoriti mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i učiniti poljoprivredu poželjnim biznisom“, naglasio je Joković.

Vinarija „Patrimonio“ u kojoj je upriličena današnja svečanost nalazi se na poljoprivrednom gazdinstvu koje se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a svoje kapacitet unaprijedila je kro mjere podrške IPARD II programa.

„Poljoprivredno gazdinstvo je registrovano još 2014. godine. Male količine vina i rakije su stavljanje u Slobodan promet. Vinarija „Patrimonio“ u ovom format je prošle godine proizvela prve kapi vina. Objekat u kojem se nalazimo posjeduje najmoderniju opremu u vinarstvu, a zemljište na kojem su zasađeni vinogradi izuzetne osobine za uzgoj vinskih sorti grožđa. Objekat je sagrađen kroz IPARD like program podrške, a oprema i vinogradi uz pomoć IPARD II programa”, izjavio je poljoprivredni proizvođač Radosav Brnović.

Plan je, prema riječima Brnovića, da se u narednom periodu, uz pomoć IPARD III programa zasade vinogradi na dodatnih četri ha površine, vinarija proširi kroz Mjeru 3, a kroz Mjeru 7 sagrade smještajni kapaciteti.

“Diverzifikacijom ponude sa proizvodnje vina, na vinski i ruralni turizam smatramo da ćemo stvoriti siguran osnov za dalji razvoj ovog gazdinstva kao i lokalitet uopšte. Dispozicija iznad Skadarskog jezera, na par kilometara udaljenosti od monumenata crnogorske istorije kao što su Žabljak i Rijeka Crnojević, te Karuča i Dodoša, daje nam za pravo da vjerujemo u ozbiljan potencijal turističkog razvoja“, izjavio je Brnović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
20.07.2022-18:04 18:04

RAŠO ,da ih zdravo trošiš pa da bude narednih godina dobro vino —
vrhunsko -KA IZ BOBIJE !