Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Joković: Građani da sačekaju sa kupovinom peleta, cijena prenaduvana

Iako je Crnu Gori zahvatio tropski talas građanima sjevera je glavna preokupacija kako će se grijati. CIjena metra drva je 70 eura, a peleta 300

Iako je proizvodnja peleta kod nas u porastu, zbog visoke ovogodišnje cijene mnogi građani već sada razmišljaju o alternativnim načinima grijanja. S druge strane ministar poljoprivrede Vladimir Joković ih poziva da sačekaju sa nabavkom do septembra, jer je kaže trenutna cijena prenaduvana.

Iako je Crnu Gori zahvatio tropski talas građanima sjevera je glavna preokupacija kako će se grijati. CIjena metra drva je 70 eura, a peleta 300.

“Koristim 10 tona peleta, trebaće mi tri hiljade eura. Prošle godine je cijena bila 150, sada je 300 eura”, kaže Adnan Kasumović.

Porodica Kasumović zimu dočekuje sa zalihama od prošle godine. Da nabave nove nemaju novca, a i nema ga za naše tržište.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković, poziva da građani odlože nabavku paleta do septembra iako oni tada počinju da pale peći.

“Apelujem da se ne kupuje pelet po ovoj cijeni, mislim da je prenaduvana. Bilo je slučajeva da su neki znajuću da će biti ekonomska kriza kupovali unaprijed od proizvođača da bi posle kao nakupci zarađivali”, kazao je Joković.

Da li je to istina i zašto peleta nema u prodaji nijedan proizvođač Joković nije želio da odgovori.

“Proizvođači su rekli da je proizvodna cijena peleta 200 do 250 eura, tu se mora računatii prevoz koji je poskupio, PDV koji je Vlada smanjila sa 21 na 7 odsto”, kaže Joković.

Peticiju za smanjenje cijene ogrijeva u Bijelom Polu potpisalo je 1200 građana.

Ismar Ćorović iz Opštinskog odbora SD-a naglašava da je Bijelo Polje bilo tokom nekoliko jesenjih i zimskih mjeseci najzagađeniji grad u Crnoj Gori.

“Amandman da se smanji cijena ogrijeva je podnijeta i Vlada već sjutra može da reaguje ukoliko ima volje”, kazao je Ćorović.

Ministar ne bježi od ograničenja cijene. Kaže da proizvođači mogu prodati sve što proizvedu van, ali da moraju imati odgovornosti najprije prema građanima Crne Gore.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
25.07.2022-10:37 10:37

…električar ,slučajni Ministar treba da zna ako se ne zabrani izvoz peleta /pa i drva/ to je prica za malu djecu…što prica neznaveni… zaboravio je da kaže možda ce nam srb pomoci