U Crnoj Gori dvije trećine građana smatra da je korupcija dio svakodnevnice, a strožije zakonske kazne i njihovu jednaku primjenu ocjenjuju kao način rješavanju tog problema, rezultati su istraživanja IPSOS-a koje je uradio za CGO i CEMI.

Ilustacija

Istraživačica javnih politika u Centru za monitoring i istraživanje (CEMI), Nina Kecojević, kazala je da dvije trećine građana smatra da je korupcija dio svakodnevnice, a gotovo svaki drugi građanin smatra da bi to moglo da se promijeni ulaskom u Evropsku uniju, kao i povećanjem plata službenicima.

Ona je napomenula i da građani Crne Gore prepoznaju različite vidove korupcije.

„Kao koruptivnu praksu najveći broj ispitanika (89 odsto) prepoznaje podmićivanje profesora i policajaca, a nešto manje prepoznatljiv vid kourpcije odnosi se na korišćenje poznanstava sa administrativnim službenicima radi izdavanja određenih dokumenata“, navela je Kecojević.

Ona je kazala da sedam od deset građana smatra da su za mito podjednako odgovorne obje strane, dok trećina čak i u pojedinim slučajevima opravdava korupciju.

Prema njenim riječima, građani percipiraju da je korupcija najzastupljenija u zdravstvu i političkim partijama, zatim u Upravi za inspekcijske poslove, Upravi carina, Upravi policije pa Tužilašvu, medijima, sudstvu i Vladi. Građani kao najmanje podložne korupciji vide međunarodne organizacije i nevladine organizacije.

„Gotovo svaki deseti građanin bi bio spreman da plati ukoliko bi neko iz državnih institucija tražio mito, dok 27 odsto njih navodi da bi slučaj prijavili nadležnom organu. Građani uglavnom smatraju da se primanje mita na lokalnom i državnom nivou odvija u jednakoj mjeri. U odnosu na period od prije tri godine, korupcija na lokalnom nivou se prepoznaje u značajno manjoj mjeri“, rekla je Kecojević.

Govoreći o partijskim vezama, Kecojević je rekla da skoro 60 odsto građana smatra da ne postoji razlika između lokalnog i državnog nivoa, navodeći da je veći broj građana koji smatraju da se partijske veze više koriste na državnom nego na na lokalnom nivou.

Ona je kazala da većina građana navodi da nijesu upoznati ni sa jednim slučajem mita u svojoj okolini, uz napomenu da je udio ovih građana značajno manji nego prije tri godine, dok je udio onih koji su u rijetkim slučajevima bili prinuđeni da daju poklon ili učine uslugu porastao.

Koordinatorka programa u Centru za građansko obrazovanje (CGO), Mira Popović, kazala je da je u odnosu na ranije istraživanje uočljiv veći stepen upoznatosti građana sa poslovima kojima se bavi Agencija za sprječavanje korupcije (ASK).

„Ipak, treba naglasiti da blizu polovine naših građana misli da je glavna aktivnost ASK-a krivično gonjenje slučajeva korupcije, iako je taj procent značajno manji nego u našem istraživanju iz 2017. godine. Uz ovo, često se spominju prevencija i edukacija u borbi protiv korupcije, ali i disciplinsko kažnjavanje otkrivenih slučajeva korupcije kao aktivnosti ASK-a“, navela je Popović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve