Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Intenzivne pripreme za Regionalni centar za razvoj kapaciteta za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost

Univerzitet ć, otvaranjem Centra dobiti strateškog partnera u razvoju multidisciplinarnih programa iz oblasti sajberbezbjednosti, IKT, softverske i hardverske zaštite, kao i savremenim politikama upravljanja Internet prostorom

Regionalni centar za razvoj kapaciteta za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost i priprema za početak njegovog rada tokom 2023. godine, bili su povod sastanka čelnih predstavnika sve tri partnerske institucije na razvoju ovog centra Univerziteta Crne Gore, Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Republike Francuske i Ambasade Slovenije.

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović izrazio je zahvalnost partnerima za svu podršku koju je Univerzitet dobio za osnivanje Centra, a koji će biti smješten u zgradi Naučno-tehnološkog parka u Podgorici. Pri tome je naglasio veliki doprinos ambasadora Republike Francuske u Crnoj Gori Nj.E. Krsitijana Timonijea (Christian Timonie).

„Imajući u vidu da digitalna transformacija i jačanje regionalnih kapaciteta za suprostavljanje sajber kriminalu kroz edukaciju i istraživanja predstavlja jedan od vodećih strateških interesa Crne Gore, Univerzitet Crne Gore će u narednom periodu samostalno i u kooperaciji sa respektabilnim partnerima, uspostaviti i niz novih novih programa cjeloživotnog učenja u skladu sa Strategijom razvoja za period od 2019. do 2024. adresirajući potrebe kako javnog, tako i privatnog sektora”, kazao je Božović.

Univerzitet će, dodao je on, otvaranjem Centra dobiti strateškog partnera u razvoju multidisciplinarnih programa iz oblasti sajberbezbjednosti, IKT, softverske i hardverske zaštite, kao i savremenim politikama upravljanja Internet prostorom.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Nj. E. Gregor Presker kazao je da je Slovenija mlađi, ali ipak važan partner koji može podržati uvođenje dobrih praksi u borbu sa sajber kriminalom sa kojim se ovih dana suočava region.

„Podržaćemo razvoj Centra stečenim znanjem i ekspertizom Slovenije, ali i i dovođenje važnih eksperata iz regiona i Evrope“, kazao je ambasador Presker.

Da je Univerzitet Crne Gore bio pravo mjesto za lociranje regionanalnog centra, ocijenili su i predstavnici francuske Vlade.

„Jedan od ključnih razloga što smo odabrali Crnu Goru kao partnera u osnivanju Regionalnog centra je što ona ima savršenu usaglašenost sa evropskim politikama, kada je riječ o sajber bezbjednostima, a ujedno su njeni predstavnici demonstrirali najveću posvećenost ovom cilju”, kazao je prvi sekretar Ambasade Francuske Bertrand Bošer (Bertrand Baucher).

Pedstavnik Ministarstva spoljnih poslova Francuske Matju Abgral (Matthieu Abgrall) je kazao da je Univerzitet mjesto gdje ljudi misle i gdje je važna saradnja na univerzitetskim sadržajima.

„Danas imamo potpis tri zemlje, ali ovaj centar ima regionalnu ambiciju i uključiće i druge partnere“, kazao je on.

Njegov kolega, Sedrik Gruse (Cedric Grousset), dodao je da će izgradnju programa cjeloživotnog učenja podržati i uvezanost sa Univerzitetom u Mariboru i Univerzitetom Azurna obala (Côte dAzur).

Dr Andreja Mihailović, sa Pravnog fakulteta UCG, kazala je da će ovaj projekat biti u korist policije i nosilaca pravosudnih funkcija za sprovođenje istraga i procesuiranja krivičnih djela sajber kriminala. On će ujedno, dodala je, ojačati regionalni sistem sajberbezbjednosti.

“Kao intelektualni stožer i generator reformskih procesa UCG je pravovremeno percipirao aktuelne izazove digitalne tranzicije i prateći diktat razvoja IKT industrije energično pristupio razvoju multilateralne edukativne platforme informacione bezbjednosti”, rekla je ona.

Kako je saopšteno sa UCG, ovaj sastanak održan je osam mjeseci od uručenja Pisma namjere francuskom ambasadoru Timonijeu od rektora Božovića i premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića gdje je Crna Gora iskazala spremnost da bude izabrani lokalitet Centra. U konkurenciji su bile ponude svih zemalja regiona.

Današnjem sastanku, sa Univerziteta Crne Gore, prisustvovale su i prorektorica za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković, prorektorica za nauku prof. dr Irena Orović, šefica kabineta Rektora Dijana Jovanović, iz Ambasade Slovenije Borut Valenčič, zamjenik ambasadora Francuske Johan Uhres (Johan Uhrès), iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske: Žil Švorer (Gilles Schwoerer), Paskal Tramoni (Pascal Tramoni) i Naomi Duking (Naomi Doo-Kingue).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve