Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da je od juče od 18 časova ispitano 86 uzoraka osoba koji su sumnjive na novi koronavirus, 11 je bilo pozitivnih. Trenutno je ukupno 120 inficiranih u Crnoj Gori.

“Sada imamo 120 osoba pozitivnih na koronavirus, a većina novih slučajeva je povezana. Situacija govori da će doći do lokalne transmisije i svaki fizički kontakt je veliki rizik”, rekao je Mugoša na redovnoj konferenciji za medije Instituta za javno zdravlje povodom epidemiološke sutuacije koronavirusa u Crnoj Gori.

Ističe da je 14 osoba mlađih od 19 godina zaraženo koronavirusom i da se svi “osjećaju dobro”.

Na pitanje da li je IJZ učestvovao u kreiranju zahtjeva koji je nedavno upućen NATO-u i kojim je traženo, između ostalog, i 320 respiratora, Mugoša kaže da su u pripremi učestvovale sve relevantne institucije.

“Želimo da obezbjedimo sve što je potrebno kako bi imali sistem koji je potpuno spreman. Ako se ne budemo pridržavali mjera, bojim se da će nam i 300 respiratora biti malo”, navodi Mugoša.

Rekao je da je u ova dva dana u Tuzima relativno dobra situacija i da je od svih testiranih bio jedan pozitivan.

Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja kazala je da se u karantinu trenutno nalazi 1096 osoba, 50 manje nego prethodnog dana.

“U karantinu je 50 osoba manje nego prethodnog dana jer je RESPA ispražnjna, a lica koja su tu boravila su prevezena bezbjedno u samoizolaciju. Nakon njihovog prebacivanja prosotrije su dezinfikovane i spremen su za putnike koji danas stižu iz Beograda”, rekla je Miranović.

Kazala je  da  je jedna osoba koja je smještena u Studentskom domu u Podgorici pozitivna na virus, kao i da su “sve osobe koje su bile sa njom u kontaktu testirane i da su negativne”.

“Mjere koje su donijete nijesu prestroge, već su umjerene onome što se događa na terenu”, navela je Miranović.

Ona ističe da se građani moraju čuvati.

“Na respiratoru imamo osobu koja je 67-o godište. Među oboljelima imamo i djece”, ističe Miranović.

Na pitanje na koji način će se kontrolisati poštuje li se mjera koja zabranjuje okupljanja u objektima stanovanja osoba koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva, Miranović navodi da niko nikome neće ulaziti u stan, niti ugroziti privatnost.

Ona ne vidi problem u tome što građani neće moći da izlaze iz mjesta stanovanja vikendom, tačnije od subote od 13 časova do ponedjeljka do pet časova ujutru, kako bi kupili osnovne namirnice.

“Sjećam se vremena kad prodavnice nijesu radile nedjeljom pa smo se snalazili. Pravilno planiranje može obezbijediti da porodica može da fukcioniše normalno. Tu ne vidim nikakav problem osim ako ne želimo da stvorimo problem”, ističe Miranović.

 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments