Građanskom inicijativom već četvrti dan u Herceg Novom traje potpisivanje peticije za očuvanje bolnice Meljine. Njom se traži vanredno skupštinsko zasjedanje i vraćanje Bolnice u sistem javnog zdravstva Crne Gore.

Kako je saopšteno, stanje u bolnici je alarmantno, baro komora ne radi zbog nedostatka kiseonika, zaposlenima kasne plate dva mjeseca, nedostaje sanitetskog materijala…

“Bolnica Meljine postoji u Herceg Novom više od 100 godina. Iako je od početka bila vojna medicinska ustanova, građani Herceg Novog i Boke Kotorske su hospitalizovani u njoj, a posebno je to intenzivirano posljednjih 40-ak godina. Stanovnici Herceg Novog su godinama odvajali samodoprinos (od ličnih zarada) za dogradnju medinskih objekata unutar ovog kompleksa. Od 2003. godine unutar bolnice postoji opremljeno porodilište, koje je proradilo nakon 40 godina. Stanovnicima Herceg Novog su previše udaljene druge bolnice, Risan, Kotor, Nikšić, Podgorica, što je naročito važno u slučaju hitnih intervencija, a posebno je značajno u vrijeme ljetnje turističke sezone, kada je broj stanovnika i turista uvećan dva do tri puta na području Herceg Novog, a saobraćajne veze sa drugim destinacijama veoma otežane pa je i visok rizik po zdravlje oboljelih ili unesrećenih u raznim udesima, koji su česti tokom ljeta”, navodi se u obrazloženju peticije.

Dodaje se da je bolnica ostala bez finansijskih sredstava za isplatu plata, nabavku ljekova, nabavku opreme, nabavku hrane za bolesnike, usljed blokade računa „Atlasmont“ grupe.

Zbog problema, koji traju pet godina, privatitazacije i blokade računa procjenjuje se da je pogođeno direktno 30.000 građana. Prije skoro tri godine građansku peticiju za opstanak Bolnice potpisalo je 10 .000 Novljana.

Na alarmantno stanje nedavno su upozorili javnost radnici tražeći takođe da Bolnica uđe u sistem javnog zdravstva.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve