Od suštinske važnosti za bezbjednost, stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana je održati kredibilnost politike proširenja i osnažiti evropsku perspektivu regiona, ocijenjeno je danas u razgovoru ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i ministra vanjskih poslova Češke Tomaša Petričeka, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da su Crna Gora i Češka Republika saveznici i partneri koji njeguju izuzetno dobre odnose, te ponovio zahvalnost na snažnoj podršci Češke Republike u ostvarivanju naših strateških vanjskopolitičkih prioriteta.

“Dodao je da je saradnja između dvije države dodatno učvršćena savezništvom u NATO i naglasio značaj unutrašnje kohezije i kontinuiranog jačanja transatlantskog dijaloga”, saopšteno je iz Ministarstva.

Na toj liniji, ministar je istakao da je Crna Gora, kao odgovorna i pouzdana članica, snažno posvećena vrijednostima, strateškim ciljevima i djelovanju Alijanse.

U pogledu bilateralne agende, Darmanović je istakao da su današnji otvoreni i veoma konstruktivni razgovori afirmisali crnogorsko-češko partnerstvo te, na toj liniji, pozdravio potpisivanje Sporazuma o naučno-tehničkoj saradnji koji predstavlja potvrdu nastojanja dvije strane da kontinuirano razvijaju pravno-normativnu bazu odnosa.

Takođe, naglasio je važnost intenziviranja privredne saradnje, naročito u oblastima energetike, poljoprivrede i turizma.

Petriček je istakao da dvije države imaju odlične i tradicionalno prijateljske odnose koje karakterišu intenzivni kontakti na političkom i ekspertskom nivou.

“Apostrofirao je važnost zajedničkog razmatranja modaliteta razvoja ekonomske saradnje, te većeg prisustva češkog kapitala na crnogorskom tržištu”, navode u Ministarstvu.

U pogledu evropske integracije Zapadnog Balkana, Petriček je naglasio da u narednih pet godina očekuje napredak u procesu proširenja, istakavši da je Crna Gora predvodnik integracionog procesa.

Sagovornici su se saglasili da evropska budućnost Zapadnog Balkana predstavlja jedini put ka dugotrajnoj stabilnosti i sveukupnom razvoju regiona.

Takođe, konstatovali su i da je čvrsta podrška Višegradske grupe u procesu evropske integracije višestruko značajna, u prvom redu zbog potvrđenog zalaganja za nastavak snaženja politike proširenja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve