Nedjelja, 24 Oktobra, 2021
Rubrika:

EU i UNICEF: Rani razvoj djece da bude nacionalni prioritet

Ulagati u razvoj u ranom djetinjstvu znači omogućiti djeci najbolji početak života i pružiti im najbolje izglede za budućnost. Investicije u rani razvoj smanjuju siromaštvo djece i doprinose odgajanju budućih građana koji su brižni, sposobni i odgovorni. Iz tog razloga, u okviru nove, trogodišnje inicijative, Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i UNICEF podržaće Crnu Goru da joj rani razvoj djece bude nacionalni prioritet.

Ulagati u razvoj u ranom djetinjstvu znači omogućiti djeci najbolji početak života i pružiti im najbolje izglede za budućnost. Investicije u rani razvoj smanjuju siromaštvo djece i doprinose odgajanju budućih građana koji su brižni, sposobni i odgovorni. Iz tog razloga, u okviru nove, trogodišnje inicijative, Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori i UNICEF podržaće Crnu Goru da joj rani razvoj djece bude nacionalni prioritet.

EU i UNICEF: Rani razvoj djece da bude nacionalni prioritet

EU i UNICEF udružili su snage kako bi podržali Crnu Goru da razvije efikasan sistem podrške ranom razvoju kroz koji će se unaprijediti zdravlje i dobrobit djece i istovremeno pružiti podrška starateljima. Ovaj trogodišnji program trajaće do jula 2023. godine. Finansira ga Evropska unija u iznosu od milion eura, a sprovodi UNICEF u saradnji s Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

“Prve godine života imaju ključan uticaj na budućnost djeteta – na razvoj mozga, na zdravlje, dobrobit, sposobnosti učenja u školi, pa čak i na izglede za posao kasnije tokom života. Cijena neinvestiranja u rano djetinjstvo ogleda se u tome da će u jednom društvu živjeti djeca slabijeg zdravlja, s manje vještina i s manjim potencijalom za zaradu, tj. finansijsku nezavisnost. To znači da će zemlja imati slabiju ekonomiju, više djece koja odrastaju u siromaštvu i veći stepen opterećenja zdravstvenog, obrazovnog i sistema socijalne zaštite. Prema tome, dokazi su jasni: razvoj u ranom djetinjstvu mora biti nacionalni prioritet. UNICEF će, zajedno s EU, podržati Crnu Goru u ovoj oblasti“, istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Delegacija EU u Crnoj Gori je prepoznala razvoj u ranom djetinjstvu kao globalni i nacionalni prioritet i zato finansira Program podrške ranom razvoju u Crnoj Gori.

„Rane godine su ključne, jer u velikoj mjeri utiču na izglede pojedinca u pogledu obrazovanja, zapošljavanja i integracije tokom kasnijih faza života. Kvalitetne usluge od ključnog su značaja za poboljšanje ishoda obrazovanja, kao i za pružanje jednakih mogućnosti svim učenicima, a posebno onima koji dolaze iz nepovoljnih sredina. EU želi da garantuje da sva djeca imaju ostvareno pravo na kvalitetno obrazovanje i njegu tokom ranog razvoja. Sa zadovoljstvom finansiramo ovu inicijativu, pomažući Crnoj Gori da brine o svojim najmlađima i omogući im najbolje životne izglede. U pitanju je jedna od najboljih investicija koje jedna zemlja može da napravi“, rekla je ambasadorka EU i šefica Delegacije EU Oana-Kristina Popa.

Vlade širom svijeta već su se obavezale da će podržati razvoj u ranom djetinjstvu u okviru Ciljeva održivog razvoja. Sada to moraju podržati konkretnim akcijama i postavljanjem ranog razvoja na vrh svojih ekonomskih i političkih agendi.

„Dobar razvoj u ranom djetinjstvu − pravo je svakog djeteta. Osigurati da svako dijete u Crnoj Gori može da ostvari ovo pravo biće prioritet kako bi se osigurao održivi razvoj i ubrzao proces pristupanja EU“, poručio je glavni pregovarač za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji Aleksandar Drljević.

Ova zajednička inicijativa EU i UNICEF-a podrazumijeva saradnju sa sektorima zdravlja, obrazovanja, kao i sa sistemom socijalne i dječje zaštite. U zdravstvu će se sprovoditi kampanje za podizanje svijesti kako bi se povećale stope dojenja i imunizacije. Putem ovog programa uspostaviće se i saradnja s obrazovnim institucijama i roditeljima kako bi se povećala stopa upisa u predškolsko obrazovanje. Kada je riječ o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ova inicijativa će osigurati da se potrebe siromašne i najmarginalizovanije djece uzmu u obzir prilikom razvoja strategija koje ih se tiču.

Kroz ovu inicijativu, EU i UNICEF će pomoći crnogorskim vlastima da razviju i sprovedu nacionalnu strategiju razvoja u ranom djetinjstvu, podižući na taj način i svijest javnosti o značaju ranog razvoja djece.

Pojačaće se kapaciteti zdravstvenih, obrazovnih i servisa dječje i socijalne zaštite čiji je zadatak pružanje odgovarajućih usluga porodicama i djeci tokom ranog razvoja.

Takođe, kroz ovu inicijativu, roditelji i staratelji dobiće mogućnosti da usvoje nova znanja i vještine s kojima će djeci lakše obezbijediti pozitivnu, odgovornu i podržavajuću njegu.

ZDRAVLJE

Nalazi istraživanja koje je UNICEF sproveo 2018. godine pokazali su da se tek svaka peta beba u Crnoj Gori isključivo doji tokom prvih šest mjeseci života, iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u tom periodu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, manje od jedne polovine crnogorske djece (42%) primilo je prvu dozu MMR vakcine 2018. godine.

Male boginje se lako šire bez odgovarajuće imunizacije, čime se u opasnost dovode brojni životi. MMR vakcina spašava gotovo milion života svake godine u posljednje dvije decenije.

OBRAZOVANJE

Prema MONSTAT-u, 73% djece starosti 3–6 godina bilo je upisano u predškolsko obrazovanje u Crnoj Gori 2019. godine, pri čemu su najniže stope upisa zabilježene na sjeveru Crne Gore.

Samo 16 odsto romske djece pohađa predškolsko obrazovanje, dok je, prošle godine, samo 66-oro djece sa smetnjama u razvoju išlo u vrtiće u Crnoj Gori.

Naučna istraživanja pokazuju da djeca koja pohađaju predškolsko obrazovanje kasnije ostvaruju bolje rezultate u školi i razvijaju veći stepen socijalne i emocionalne inteligencije.

Predškolsko obrazovanje značajno doprinosi prekidu međugeneracijskog ciklusa siromaštva.

DJEČJA ZAŠTITA

Prema istraživanju UNICEF-a iz 2018. godine, dok većina majki (84%) čita, pjeva i igra se s djecom, manje od polovine očeva (44%) to isto radi.

Takođe, preko 70% djece starosti 3–4 godine bilo je izloženo fizičkom i psihičkom kažnjavanju od strane svojih staratelja. Biti roditelj vjerovatno je najizazovniji zadatak u životu.

Veća podrška svim roditeljima da se dobro nose s ovom odgovornošću biće osigurana kroz različite programe za unapređenje roditeljskih vještina širom zemlje.

Najnovije

CEDIS: Informacije netačne, paušalne i zlonamjerne

Reagovanje CEDIS-a prenosimo u cjelosti: Tenderska dokumentacija za postupak “AMM projekat – proširenje treće faze – Mjerači električne energije – izvođenje radova i isporuka opreme”,...

Pitanja koja dijele Evropu – migranti, istopolne zajednice, fosilna goriva…

Jedna od traumatičnih tema u okviru EU, koja je konstanta, čak i kada se ne dešavaju ekspanzije ove teme, poput sirijske krize, ili avganistanske...

BATOVA MALVERZACIONA MAGIJA Upisao u katastar štale na zemljištu koje je oteo od države!

Trenutno najpoznatiji bagerista u Crnoj Gori, koji na silu obavlja funkciju predsjednika opštien Budva Marko Bato Carević, toliko se izvještio u koruptivnim radnjama da...

Zemlja je ravna, vakcina je čip a vlada je demokratska

Piše: Andrej Nikolaidis Dobar je demokratski dijalog. Nema tu šta: svaka bi ga majka poželjela. Ali ima i svoje mane. Recimo… Odveć često taj dijalog liči...

PREMINUO JE VIKTOR BRJUHANOV: Bio je simbol jedne od najvećih katastrofa u istoriji

Prije desetak dana, 12. oktobra, u svom stanu u Desnjanskoj četvrti Kijeva tiho i neprimjetno umro je Viktor Brjuhanov, direktor černobilske nuklearne elektrane "Vladimir Iljič...

Najčitanije

Povezano

EK: Odnosi Srbije i CG zategnuti, situacija sa SPC vodi povećanju nacionalističe retorike

Crna Gora i Albanija jedine od država zapadnog Balkana imaju potpunu usklađenost sa spoljnom politikom Evropske unije (EU), objavio je briselski portal ,,Euroactiv", pozivajući...

Orban Evropsku uniju uporedio sa Sovjetskim Savezom

Mađarski premijer Viktor Orban je na skupu u Budimpešti, šest mjeseci prije parlamentarnih izbora koji će biti tijesni, osudio odnos Evropske unije prema svojoj zemlji...

ANGELA MERKEL POSLIJE SAMITA EU: “Mog nasljednika čeka veliki posao”

Kancelarka Angela Merkel je izrazila zabrinutost zbog stanja u Evropskoj uniji. Mnogi neriješeni problemi slabe EU prema vani. U pravnom sporu sa Poljskom mora se izbjeći...

Srzentić: Osnažiti djecu kao lidere budućnosti

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama održala je sastanak sa predstavnicima UNICEF-a na kojem je potvrđena zajednička misija...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve